Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съвети срещу коронавирус от руски доктори и балийски лечител

В „Покана за пътуване“: Председателят на СБЖ – Бял роял на летище? В Красноярск! Китайците на отделен терминал в Москва. Виолета Иванова на околосветско пътешествие върху две колела – чака мотора си в Чили

19
Иранските власти не разрешили на Виолета Иванова да кара мотора си в държавата заради американската марка на машината и голямата кубатура.

Триете ли китайци от приятелите си във Фейсбук, стреснати от коронавируса, време е за самолетен билет. В обратната на град Ухан посока, разбира се.

Цари ли истерия по летищата? Как преминават пътниците от Китай? Маската ли е най-модният аксесоар по аерогарите. 

Журналистката Оля Ал Ахмед – след Шереметиево в Москва – има съвети за оцеляване срещу вируси не само от руски доктори, ами и от балийски лечител. Той съветва да не се преяжда, защото, когато организмът е зает с преработката на храната, не му остава време да се бори с вирусите.

А ето и рецептата за подсилване на организма, споделена от Оля Ал Ахмед:
Взимат се 5-7 добре измити тънкокори лимони
Настъргват се лимоните, към тях се добавя настърган средноголям корен от джинджифил
Настъргват се 3-4 средно големи листа от алое
Всичко това се разбърква с мед, излива се в буркан и се оставя в хладилника
Тази смес се взима по една супена лъжица сутрин и вечер.

В предишното издание на „Покана за пътуване“ започна разговор с Виолета Иванова, запътила се към вписване в Книгата на Гинес в далечен план и към изминаването на 22 хиляди километра с мотор от Южна Америка до Канада. Желязната лейди на пътя, както я наричат приятелите, разказва част от приключенията си при предишното пътешествие, когато е изминава върху две колела „само“ 19 хиляди километра през 16 държави. Виолета вече е в Чили, където още от първите дни има страхотни срещи с други приключенци от Нова Зеландия, Англия и Румъния! Ето какво пише на Холи моторс страницата си във Фейсбук: „Запознах се с Джеймс, който е учител от Великобритания, работещ във Виетнам. Той пътува от Аляска до Ушуая, ще катери Аконкагуа и после се връща да учи децата на другия край на света! Срещнах и чудесната Тръстин, която е спътник на съпруга си и снима видео по време на лудешките им офроуд приключения заедно с брат му из Латинска Америка! Роджър е и състезател по .... парапланеризъм! Румънският ми съсед Мирча изследвал района на Чили и Аржентина през последните 6 седмици и утре се връща у дома“.


Всички те си облизват пръстите от българската мусака на Вили. Тя никога не се е разделяла за толкова дълго с мотора, си, когото ласкаво нарича Борко. Той пътува цели два месеца по вода до Чили, но ще се съберат съвсем скоро. Втората част от интервюто започва от там, където спира миналата неделя – катастрофата в Индия, при която чупи челюстта и ръката си.

Виолета Иванова е майка на две дъщери – на 18 и на 4 години – и е кандидатка за титлата „Първата българка, обиколила света на две колела“. Тя и съпругът ѝ сами финансират нейната „лудост“, както наричат увлечението ѝ към обикалянето върху 240-килограмовия мотозвяр. Затова понякога трябва да избира между сандвича и бензина. Слава Богу, тя буди такова любопитство и симпатия в държавите, през които минава, че понякога я приютяват и хранят напълно непознати. Виолета Иванова е убедена, че ще докара изминатите километри при тази отсечка от околосветското си пътешествие до 56 хиляди, а ние ще ви информираме къде точно на кълбото се намира в момента юначната българка върху мотор.

Има кътчета от нашата планета, където като стане нула градуса, жителите започват да викат „Лятооо“ и да пробиват дупки в леда, за да се къпят. Точно за такова място в Сибир разказва председателят на Съюза на журналистите Снежана Тодорова, но понеже темата е за коронавируса, първо, тя споделя дали има тревога на летището в Красноярск. А там вместо истерия я посрещнал бял роял. Дали ще доживеем и ние такова елегантно пиано на летище София… Оставаме на полубяла вълна с впечатленията на Снежана Тодорова. Защо полубяла ли? Понеже Сибир я посреща с -20 градуса… без сняг. В Красноярския край няма много забележителности, но пък се гордее с много руски интелектуалци, родени там – художникът Суриков, актьорът Инокентий Смоктуновски, писателят Виктор Астафиев.


Снимки: Виолета Иванова, Оля Ал Ахмед, Снежана Тодорова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силата на слабите контакти

Момичето от кафенето, възпитаният съсед, колегите, с които се поздравяваме в коридора, другите родители на детската площадка – хората, които едва познаваме, формират външния ни кръг познанства, за разлика от близкия – роднини и приятели. През 1973 г. социологът Марк Грановетер, професор в Станфорд, публикува своя труд  The Strength of Weak Ties..

публикувано на 07.08.20 в 13:28

Лятна педагогическа академия

Въпреки преумората и стреса на учителите от месеците на дистанционно преподаване и неизвестните за предстоящата учебна година, а може би тъкмо заради това, професионалната педагогическа общност има нужда от споделяне на опит и откриване на нови идеи и посоки за работа. Летните академии на сдружение „Професионален форум за образованието“ предлагат това,..

обновено на 07.08.20 в 11:00

Природни пещерни фантазии

Пещерата Венеца се намира недалече от Белоградчик в Стара планина. В нея освен забележителни сталагтити, сталагмити и сталагтони могат да се открият и далеч по-редки карстови образувания, които растат не по вертикала, а... настрани. Пак там любителите на природните забележителности под земята могат да срещнат „Божествен пръст“ и Божествена ръка“, както и..

публикувано на 05.08.20 в 15:05
Часовник, изработен от Жан-Пиер Латц във Франция в средата на 18-и век, включен в колекцията на Ермитажа, Санкт Петербург, Русия

Време на около... ръка разстояние

За времето като феномен е изговорено и изписано какво ли не, но изненади не липсват дори при безкрайните ни опити „да го опитомим” в часовниците, за да синхронизираме секунди и минути с часове в своите всекидневни изисквания за точност.  Дали и в този смисъл времето няма да се окаже отново илюзия, както смятат някои? Отговорът издирва предаването..

публикувано на 04.08.20 в 17:09
Връх Безбог в Пирин

С Бог на връх Безбог

Нашата страна се гордее с много планински върхове, които крият мистерии на повече от 2000 метра надморска височина. Един от тях е Безбог, част от загадките на който разгадава предаването „Безбог и планинските спасители“ . Как и защо не на шега хората от Планинската спасителна служба, която съществува в този район на Пирин още от 1933 г. са решили да..

публикувано на 03.08.20 в 15:08