Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съвети срещу коронавирус от руски доктори и балийски лечител

В „Покана за пътуване“: Председателят на СБЖ – Бял роял на летище? В Красноярск! Китайците на отделен терминал в Москва. Виолета Иванова на околосветско пътешествие върху две колела – чака мотора си в Чили

19
Иранските власти не разрешили на Виолета Иванова да кара мотора си в държавата заради американската марка на машината и голямата кубатура.

Триете ли китайци от приятелите си във Фейсбук, стреснати от коронавируса, време е за самолетен билет. В обратната на град Ухан посока, разбира се.

Цари ли истерия по летищата? Как преминават пътниците от Китай? Маската ли е най-модният аксесоар по аерогарите. 

Журналистката Оля Ал Ахмед – след Шереметиево в Москва – има съвети за оцеляване срещу вируси не само от руски доктори, ами и от балийски лечител. Той съветва да не се преяжда, защото, когато организмът е зает с преработката на храната, не му остава време да се бори с вирусите.

А ето и рецептата за подсилване на организма, споделена от Оля Ал Ахмед:
Взимат се 5-7 добре измити тънкокори лимони
Настъргват се лимоните, към тях се добавя настърган средноголям корен от джинджифил
Настъргват се 3-4 средно големи листа от алое
Всичко това се разбърква с мед, излива се в буркан и се оставя в хладилника
Тази смес се взима по една супена лъжица сутрин и вечер.

В предишното издание на „Покана за пътуване“ започна разговор с Виолета Иванова, запътила се към вписване в Книгата на Гинес в далечен план и към изминаването на 22 хиляди километра с мотор от Южна Америка до Канада. Желязната лейди на пътя, както я наричат приятелите, разказва част от приключенията си при предишното пътешествие, когато е изминава върху две колела „само“ 19 хиляди километра през 16 държави. Виолета вече е в Чили, където още от първите дни има страхотни срещи с други приключенци от Нова Зеландия, Англия и Румъния! Ето какво пише на Холи моторс страницата си във Фейсбук: „Запознах се с Джеймс, който е учител от Великобритания, работещ във Виетнам. Той пътува от Аляска до Ушуая, ще катери Аконкагуа и после се връща да учи децата на другия край на света! Срещнах и чудесната Тръстин, която е спътник на съпруга си и снима видео по време на лудешките им офроуд приключения заедно с брат му из Латинска Америка! Роджър е и състезател по .... парапланеризъм! Румънският ми съсед Мирча изследвал района на Чили и Аржентина през последните 6 седмици и утре се връща у дома“.


Всички те си облизват пръстите от българската мусака на Вили. Тя никога не се е разделяла за толкова дълго с мотора, си, когото ласкаво нарича Борко. Той пътува цели два месеца по вода до Чили, но ще се съберат съвсем скоро. Втората част от интервюто започва от там, където спира миналата неделя – катастрофата в Индия, при която чупи челюстта и ръката си.

Виолета Иванова е майка на две дъщери – на 18 и на 4 години – и е кандидатка за титлата „Първата българка, обиколила света на две колела“. Тя и съпругът ѝ сами финансират нейната „лудост“, както наричат увлечението ѝ към обикалянето върху 240-килограмовия мотозвяр. Затова понякога трябва да избира между сандвича и бензина. Слава Богу, тя буди такова любопитство и симпатия в държавите, през които минава, че понякога я приютяват и хранят напълно непознати. Виолета Иванова е убедена, че ще докара изминатите километри при тази отсечка от околосветското си пътешествие до 56 хиляди, а ние ще ви информираме къде точно на кълбото се намира в момента юначната българка върху мотор.

Има кътчета от нашата планета, където като стане нула градуса, жителите започват да викат „Лятооо“ и да пробиват дупки в леда, за да се къпят. Точно за такова място в Сибир разказва председателят на Съюза на журналистите Снежана Тодорова, но понеже темата е за коронавируса, първо, тя споделя дали има тревога на летището в Красноярск. А там вместо истерия я посрещнал бял роял. Дали ще доживеем и ние такова елегантно пиано на летище София… Оставаме на полубяла вълна с впечатленията на Снежана Тодорова. Защо полубяла ли? Понеже Сибир я посреща с -20 градуса… без сняг. В Красноярския край няма много забележителности, но пък се гордее с много руски интелектуалци, родени там – художникът Суриков, актьорът Инокентий Смоктуновски, писателят Виктор Астафиев.


Снимки: Виолета Иванова, Оля Ал Ахмед, Снежана Тодорова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Елена Николова

„Не се страхува да се впуска в решаването на трудни задачи  и го прави с жар“ – това казва за Елена Николова проф. д-р Георги Венков, зам.- ректор на ТУ София и преподавател във Факултета по приложна математика и информатика. А според Елена той и с проф. дмн Владимир Георгиев от Департамента по математика на Университета на Пиза са помогнали много в..

публикувано на 25.01.21 в 16:55
Софийския университет „Св. Климент Охридски“

За класацията на университета Станфорд в позитив и негатив

Класацията на Университета Станфорд, която проследява работата на над 160 хил. учени от целия свят, отличи сред първите 2% – 12 учени от Софийския университет, 25 от БАН и 13 от други висши училища в страната. „Това, че 50 български учени намериха място в челото на класацията, а топ 2% е много тесен филтър, означава, че ние сме в отворена..

публикувано на 25.01.21 в 08:40

Стилиян Иванов за танца на въртящите се дервиши

Почитатели от цял свят на философа, поет и суфи-мистик Джелал ал дин Руми се събират в турския град Коня всяка година през декември да празнуват смъртта му. Да, правилно чухте. Мевляна, както го наричат последователите му, смята кончината си за „Сватба“, защото се жени за вечността. Той казва: „Не жали по мен… Не казвай, че си тъжен… Смъртта ми може..

публикувано на 24.01.21 в 08:50

За не/спазените новогодишни обещания

Новогодишното обещание – този личен ритуал, с които си поставяме цели, които да следваме, не датира от вчера. В началото на годината хората в древността са полагали клетви пред боговете, връщали са заемите и дълговете си. Няма да се връщаме назад в историята, ще потърсим с психолога Андрей Ганев подводните камъни и най-честите причини..

публикувано на 23.01.21 в 08:15

Ментална аритметика и краснопис за успех и здраве

Предшественикът на днешните калкулатори, изобретен преди няколко хилядолетия, отново се връща в живота ни усъвършенстван и с нови функции. Сметалото абак(ус) е основното пособие в изучаването и практикуването на така наречената „ментална аритметика“. С придобиването на опит самият материален предмет става излишен, а овладелите метода..

публикувано на 22.01.21 в 16:05