Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

История в портрети в галерия „Ракурси“

Снимка: @gallery.rakurs

Една изключително любопитна и различна експозиция представя в новия си проект галерия „Ракурси“. Тя се нарича „История в портрети – 40 жени, променили България“. Голяма част от произведенията в колекцията са създадени, за да бъдат включени в изданието: „Аз съм българка: 40 истории, 40 портрета“ на Петя Александрова. 

В изложбата портретите се отделят от своя литературен контекст и заживяват самостоятелно като едни своеобразни визуални разкази. Тези 40 художнички, от различни поколения и с различен стилистичен подход, са си поставили за творческа задача да приближат до нас пленителни и спорни, вълнуващи и удивителни, почитани и даже пренебрегвани женски персонажи, белязали през годините историята на страната ни и даващи ни днес възможност да създаваме и нашето днес и своето утре. 

Художничките, включили се с въодушевление към проекта, творят и представят всички области на визуалното изкуство – живопис, графика, скулптура, илюстрация, дизайн, керамика, съвременно изкуство. Така в пространството на галерия „Ракурси“ се вижда една разнолика и интригуваща хронология на тези жени – героини на произведенията, които заживяват своя нов възроден живот пред погледа на зрителите. Не могат да бъдат изброени всички 40 автори в експозицията, но важното е, че те са подходили изключително вдъхновено и емоционално към изобразяваните женски образи, което ги прави стойностни днес и за времето, в което живеем.

В разговора с някои от авторките те споделят, че често пъти не са предполагали за съдбите и приноса на тези велики жени, но са работили респектиращо и отговорно да бъдат те сега с нас. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Режисьорът Милчо Манчевски

Милчо Манчевски: Имам страшно уважение към актьорите, изпитвам бащинско чувство

"Имам страшно уважение към актьорите, изпитвам бащинско чувство, дори ако са по-стари от мен с двайсет години, защото много ценя факта, че са оставили себе си в ръцете ми, особено във филма.  Ето защо толкова уважавам наивното доверие и гледам да съм много  supportive  и много  fair  с артистите" – казва режисьорът от Северна Македония Милчо..

обновено на 25.09.20 в 18:09
Недялко Славов

Недялко Славов: Бог ще ни спаси и този път през аварийните изходи на природата

Недялко Славов представи в Пловдив в Стария град своята най-нова книга "И станах река". Книгата се забави с няколко месеца, но, както казва авторът, "ако животът на една книга зависи от 5 месеца, значи тежко на тая книга." Роман, притча или притчов роман "Да кажем притчов роман. Той носи тази иносказателност, дори и в езика съм търсил обратен слог...

публикувано на 25.09.20 в 16:04

Портретистът Мартин Джачков и психологическите огледала на човека

„ Човешкият образ е този образ, който крепи всички нас като общество, като цивилизация и в който се откриваме и самите ние “, казва портретистът Мартин Джачков. Той пресъздава човешките отражения в поетични колажи – жанр в изящното изкуство, който сам създава. Българската публика за първи път имаше възможност да се запознае с творбите му..

публикувано на 25.09.20 в 14:45

Варненският театър открива тържествено юбилейния си сезон

С премиера на комедията „Любовникът от ZanziБар“ Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ във Варна открива официално тази вечер 100-тния си творчески сезон. Постановката е на проф. Атанас Атанасов по пиесата „Любовник на жена си“ от Ели Саги и това е първи спектакъл в България по текст на съвременния израелски драматург. В представлението участват актьорите..

публикувано на 25.09.20 в 14:10

"Танцуващите мечки" на полския журналист Витолд Шабловски

„Като видят човек – изправят се на задни лапи и започват да се поклащат от ляво надясно. Все едно просят – както някога – хляб, бонбон, глътка бира, ласка, освобождаване от болката. Болката, която отдавна вече никой не им причинява.“ "Танцуващите мечки. Истински истории за тоталитарна абстиненция" на Витолд Шабловски е новото заглавие в колекцията..

публикувано на 25.09.20 в 11:37