Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

История в портрети в галерия „Ракурси“

Снимка: @gallery.rakurs

Една изключително любопитна и различна експозиция представя в новия си проект галерия „Ракурси“. Тя се нарича „История в портрети – 40 жени, променили България“. Голяма част от произведенията в колекцията са създадени, за да бъдат включени в изданието: „Аз съм българка: 40 истории, 40 портрета“ на Петя Александрова. 

В изложбата портретите се отделят от своя литературен контекст и заживяват самостоятелно като едни своеобразни визуални разкази. Тези 40 художнички, от различни поколения и с различен стилистичен подход, са си поставили за творческа задача да приближат до нас пленителни и спорни, вълнуващи и удивителни, почитани и даже пренебрегвани женски персонажи, белязали през годините историята на страната ни и даващи ни днес възможност да създаваме и нашето днес и своето утре. 

Художничките, включили се с въодушевление към проекта, творят и представят всички области на визуалното изкуство – живопис, графика, скулптура, илюстрация, дизайн, керамика, съвременно изкуство. Така в пространството на галерия „Ракурси“ се вижда една разнолика и интригуваща хронология на тези жени – героини на произведенията, които заживяват своя нов възроден живот пред погледа на зрителите. Не могат да бъдат изброени всички 40 автори в експозицията, но важното е, че те са подходили изключително вдъхновено и емоционално към изобразяваните женски образи, което ги прави стойностни днес и за времето, в което живеем.

В разговора с някои от авторките те споделят, че често пъти не са предполагали за съдбите и приноса на тези велики жени, но са работили респектиращо и отговорно да бъдат те сега с нас. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Янев

Незрящият писател Иван Янев ще представи премиерно вторият си роман – „Симаргал“

„Симаргал се ражда от тъмнината, за да се бори със светлината, за да търси справедливостта и да се отправи на нови приключения с любовта.“ Това е в основата на сюжета на новия роман на незрящия писател Иван Янев, в който героят Ян се сблъсква с нови актуални и злободневни теми, но продължава своя път от първия роман, който издава Иван –..

публикувано на 11.05.21 в 18:10

Изложба „1050 градуса по Целзий“

Галерия „Сан Стефано“ във втората си зала, наречена „Бетона“, представя новата си изложба с един по-различен профил – колекция от творби на 19 съвременни млади автори от ателиетата по керамика на Нов български университет. Изложбата има заглавие „1050 градуса по Целзий“, и напълно оправдано, защото това са градусите, при които се случва..

обновено на 11.05.21 в 17:25

Честваме Деня на светите братя Кирил и Методий

На 11 май църквата почита светите братя Кирил и Методий – създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата. В храмовете в цялата страна се отслужват литургии.   Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за..

публикувано на 11.05.21 в 08:39

Концерт на "Мистерията на българските гласове"

Изпълнителките от световноизвестния женски хор “Мистерията на българските гласове” с диригент проф. Дора Христова подготвят нова изненада за почитателите си в България и по света. Великденски концерт с обредни и ритуални песни от репертоара на състава, който ще се излъчва и онлайн с билети, ще зарадва публиката на 22 май в столицата в артцентър "Сити..

публикувано на 10.05.21 в 16:19

Списъкът на избавлението

Дружеството на банатските българи у нас „Фалмис“ чества на 16 май паметта и единството „Списъкът на избавлението“ по повод 80-годишнината от извеждането на 1100 военнопленници, етнически българи от Македония, Западните покрайнини и Сръбски Банат от германски лагер през 1941 година.  Събитието е организирано от Дружеството на банатските българи, съвместно..

публикувано на 10.05.21 в 16:15