Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

История в портрети в галерия „Ракурси“

Снимка: @gallery.rakurs

Една изключително любопитна и различна експозиция представя в новия си проект галерия „Ракурси“. Тя се нарича „История в портрети – 40 жени, променили България“. Голяма част от произведенията в колекцията са създадени, за да бъдат включени в изданието: „Аз съм българка: 40 истории, 40 портрета“ на Петя Александрова. 

В изложбата портретите се отделят от своя литературен контекст и заживяват самостоятелно като едни своеобразни визуални разкази. Тези 40 художнички, от различни поколения и с различен стилистичен подход, са си поставили за творческа задача да приближат до нас пленителни и спорни, вълнуващи и удивителни, почитани и даже пренебрегвани женски персонажи, белязали през годините историята на страната ни и даващи ни днес възможност да създаваме и нашето днес и своето утре. 

Художничките, включили се с въодушевление към проекта, творят и представят всички области на визуалното изкуство – живопис, графика, скулптура, илюстрация, дизайн, керамика, съвременно изкуство. Така в пространството на галерия „Ракурси“ се вижда една разнолика и интригуваща хронология на тези жени – героини на произведенията, които заживяват своя нов възроден живот пред погледа на зрителите. Не могат да бъдат изброени всички 40 автори в експозицията, но важното е, че те са подходили изключително вдъхновено и емоционално към изобразяваните женски образи, което ги прави стойностни днес и за времето, в което живеем.

В разговора с някои от авторките те споделят, че често пъти не са предполагали за съдбите и приноса на тези велики жени, но са работили респектиращо и отговорно да бъдат те сега с нас. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тайните на Слава Славчева

В романа на Слава Славчева "Тайните на старата аптека" читателят тръгва на пътешествие във времето от древността до наши дни и обратно, сблъсквайки се с действителни исторически факти, преплетени с измислени събития, чието проследяване може да постави на изпитание способността му да осмисля едновременно множество сюжетни линии.  Романът "Тайните на..

публикувано на 31.01.23 в 17:15

Място за срещи

Софийската галерия "Теста" представя най-новия проект на бижутера Николай Сърдъмов, назован "Митинг поинт", или "Място за срещи". Колекцията от бижута е изградена върху темата за точките на пресичане между разнообразните структури в едно бижу, като пресечна точка между субкултурата и творческия обект. Нещата са от патинирано сребро, злато, чисто сребро,..

публикувано на 31.01.23 в 15:45

Българското документално кино и Балканските войни

Темата в "Разговорът" отново е за Балканските войни и за белезите, оставили те в душата на народа ни.  За мястото на Балканските войни в българското документално кино – разказват в "Нашият ден" Диана Захариева, режисьор на филма "Три свещи", и  Господин Неделчев-Дидо – съсценарист на филма. Филмът третира Втората Балканска война (Между съюзническата)..

публикувано на 31.01.23 в 14:15

Актрисата Елеонора Иванова и киното, което те пуска по пързалката на чувствата

Тя е само на 24 години, но вече има запомнящи се роли на театралната и киносцената. Отдава се на персонажите си, но не и на всяка цена. Ако не намира смисъл и урок за себе си в тях, не тръгва по този път. За своето време в света на актьорското майсторство е разбрала, че не бива да се впуска в неща, които просто не са нейните. Пък и нали някъде там..

обновено на 30.01.23 в 16:45
Сирак Скитник

Наследството на Сирака, белязано от отпечатъка на 2023 година

" Сирак Скитник действително може да бъде мислен като една от най-космополитните личности в историята на българското културно поле от първата половина на XX век. Роден през 1883 г., той ще извърви един сравнително кратък път до пролетта на 1943 г. до 5 март, когато ще поеме последната си глътка въздух. В този отрязък от време Сирак Скитник ще успее..

публикувано на 30.01.23 в 13:05