Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нов шанс за смешните хора

Има смешни хора, които мечтаят да са сериозни, но повечето се стремят към друго – да покажат колко са смешни и да станат още по-смешни. За тринайсети път такава възможност дава на всички клубът на хумориста „Жарава“ в град Кубрат. И отново в това смешно-сериозно начинание партньор е редакция „Хумор и сатира“ на програма „Христо Ботев“.

Създаден преди 32 години от художниците-карикатуристи Димитър Атанасов и Стоян Черников и лекарите д-р Красимир Манолов и д-р Павлин Михайлов, клуб „Жарава“ и днес продължава да е един от най-активните центрове на хумора в България. Наред с клубовете на хумориста в Бургас, Пазарджик, Кърджали, Асеновград той е една от малкото запазени „останки“ от „Голямата къща на смешните хора“ на редакция „Хумор и сатира“, която през 80-те и 90-те години на миналия век обединяваше десетки сдружения на хора, доказващи, че чувството за хумор вирее не само на жълтите павета.

И тази година конкурсът в Кубрат кани за участие създателите на хумор в три категории – карикатура, кратки сатирични форми (епиграма, афоризъм) и стихотворение или кратък хумористичен разказ.

Творбите трябва да бъдат придружени от кратка творческа биография, телефон за връзка и снимка или шарж.

Те се приемат на адрес: ПК 7300, гр. Кубрат, ул. „Княз Борис I“ №1, Община Кубрат, за конкурса или на имейл chitalishte.kubrat@abv.bg.
Краен срок 31 март 2020 г.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Съюзът на артистите връчва наградите „Икар 2020“ на церемония без публика

Националните награди за сценични изкуства „Икар” на Съюза на артистите в България все пак ще бъдат връчени утре (31 октомври), след дълго отлагане заради епидемията от новия коронавирус. По традиция отличията се присъждат от 1974 година в Световния ден на театъра – 27 март. Тази година, за първи път в своята история, наградите ще бъдат връчени в..

публикувано на 30.10.20 в 13:55
Кристина Вътова, Leaf it as it is

Кристина Вътова: Ако утре дойде краят на света, какво бих нарисувала днес

"Ако утре дойде краят на света, какво бих нарисувала днес? Ако има дори малка вероятност това да е последната картина, която правя... какво бих изобразила на нея? Ако си представя, че никой никога няма да види тази картина, бих ли мислила за концепция, или просто ще нарисувам всичко, което ми хрумне... като за последно?", пита се младата художничка..

публикувано на 30.10.20 в 10:48

В главната роля: София Бобчева

Какво е общото между Горан Брегович и Димитрий Шостакович?  Съществува ли щастие след брака, или всичко се превръща в окопна война?  Какво да правите, ако грабливи птици помислят прическата ви за гнездо? Как да се държите с литературните си фенове, когато всички те се окажат въображаеми? Ако отговорите на тези и други подобни въпроси ви..

публикувано на 30.10.20 в 09:30

Дейвид Славчев за Видинския театър

Първото театрално представление в България е изнесено на 30 октомври 1849 г. във Видин от унгарските емигранти, пребиваващи в града след разгрома на национално-демократичната революция от 1948-1949. Какво се случва с театралното изкуство сега в този крайдунавски град?  Дейвид Славчев, директор на Видинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“,..

обновено на 30.10.20 в 08:49

Трендафила Трендафилова на ръба на дигиталното

"Пост-дигитална живопис" нарича картините Трендафила Трендафилова - ТРЕ. Изложбата ѝ "Фантастичен романс" може да се види до 15 ноември в галерия "Нюанс". След дълъг период на работа с дигитални медии художничката се завръща към рисуването със серията смущаващо ярки живописни платна "Fantastic Romance".  Проектът е развит в периода между 2018-2020..

публикувано на 29.10.20 в 17:24