Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Момчев между личната орис и обществената ерес

Иван Момчев, Емил Янев и Людмил Станчев (от ляво надясно)
Снимка: Калина Станева

В епизод 374 „Трамвай по желание“ ви среща с една от знаменитостите на артбохемата – кинорежисьора и писателя Иван Момчев.

Повод за гостуването е последната му книга „Богу мили или не“, която претърпя няколко премиери в различни градове на страната и в столицата. В публицистично-историческото си четиво Момчев залага нова и нестандартна версия както за ролята и значението на богомилите, така и за произхода на българския народ.

В предаването участва и историкът Людмил Станчев, който партнира на писателя в историческите и художествени теми.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Есен се задава

В редакция "Хумор и сатира" сме едни от първите, които улавят задаващата се есен, но това не може да помрачи лятното ни настроение. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ви предлагаме няколко летни сюжета: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос",  изпълнени от Тодор Колев, чийто 85-и рожден ден..

публикувано на 30.08.24 в 15:49
Цвета Софрониева

Цвета Софрониева: За красотата в грозното и потребностите на душата

Гост в "Нашият ден" е Цвета Софрониева – автор на поезия, проза, драматургия и есеистика. Софрониева е следвала физика в Софийския университет и има докторат по научна и културна история. Специализира в Кеймбридж, в Калифорнийския университет и в Чикаго. Авторката твори на български, английски и немски и е превеждана на 22 езика. Поетичното..

публикувано на 30.08.24 в 09:25

Галя Чунтова: Работата ми като художник винаги ми се отблагодарява

"Изкуството е както индивидуално, така и групово занимание, което дава на всеки един плюс към неговото развитие и възпитание. Рисуването е най-хубавото в моя живот, безценно е, то за мен дори е лечение.  В живота си съм се занимавала с различни дейности. Преди време преподавах рисуване на деца от 3 до 12 години. Всички деца, може доучилищна възраст,..

публикувано на 30.08.24 в 08:40
Екип на

Проф. Сава Димитров за програмата Класическа музика на "Аполония"

Как обединени хората на изкуството могат да създават енергия, която да кара публиката да идва вече 40 години в Созопол?  "Аполония" има своята публика, по думите на Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на фондацията за изкуство "Аполония". "Ние сме отгледали и възпитали едни висококултурни и ценящи изкуството хора." "Да създадеш не просто..

публикувано на 29.08.24 в 18:00

Аполония на 40

Празниците на изкуствата "Аполония" започнаха в Созопол за четирсети път. Беше издадена специално за годишнината книга със снимки и текстове, подбрани от Панайот Денев, която проследява случилото се в различните изкуства през тези години.  В нея четем написаното от проф. Пламен Джуров за списание ЛИК през 2022 година: "Артистичната среда,..

публикувано на 29.08.24 в 11:45