Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Левон Хампарцумян: Да подготвим основата на икономиката на страната – образованието

Снимка: БГНЕС

България ще стане по-добро място за живеене и ще бъде предпочитана, когато има промени в три сфери – здравеопазването, образованието и съдебната система. За позитивното в българската бизнес култура, за грижата за социалната общност, за опазването на околната среда – общността на отговорния бизнес отново се обедини в подкрепа на каузи в две от най-важните сфери на обществения живот – образованието и здравеопазването. Неотдавна се проведе 12-ият Годишен благотворителен бал на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ). Участие във форума взеха столичният кмет Йорданка Фандъкова и Ева Майдел – член на Европейския парламент.

Банкерът Левон Хампарцумян, председател на Българския форум на бизнес лидерите, гостува в "Нашият ден":

"Наша задача е да подготвим основата на икономиката на страната – това е образованието. Образованието създава основата за подреждане на всички останали системи." 

"Каузите, които защитаваме, са здравеопазване, и образование. Помощ в борбата срещу рака на гърдата – няколко инициативи с 10 софийски болници. Йорданка Фандъкова е патрон и присъства на нашите събития. Не си представяйте някакви огромни суми. За 11 години говорим за между 350-400 000 лв. Те са отишли много фокусирано. Това не са суми, които биха могли фундаментално да решат проблеми. Това обаче е начин да се опитаме да намерим модел на подкрепа или на по-голяма осведоменост на хората за определени проблеми. Никога не е достатъчно онова, което се прави за образование и здравеопазване." – споделя Левон Хампарцумян.

Ева Майдел - евродепутатЕвродепутатът Ева Майдел, съосновател на сдружение 2030, което има за цел да модернизира българското образование, заяви: 

"Радостна съм да кажа, че съмишлениците на  Образование България 2030 с всяка година се увеличават и сериозен пример за това има именно БФБЛ. Искам да поздравя г-н Хампарцумян и всички участници за това, че инвестират време, усилия, идеи и щедрост към основните проблеми на българското образование и здравеопазване. Мисля, че е време българският бизнес да види какво може да допринесе със своя опит. Защото образованието е национална компетенция."
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

А сега накъде? Как ще изпратим випуск 2020

Ще бъде ли изпратен достойно Випуск 2020? Всяка година в края на май дванайсетокласниците се прощават с училище. Ритуалът, който ознаменува навлизането им в зрелостта, е важен както за тях, учителите, съучениците и близките им, по някакъв начин и за всички ни като общество.  Дали защото ни кара да си спомним собствената си младост, или защото днешните..

публикувано на 26.05.20 в 15:01

Кой има нужда от "Репортери без граници"

Кой има нужда от Индекса за свобода на словото на „Репортери без граници“, доколко е важен за медиите и правителствата в различни държави по света и как влияе на обществените нагласи към тях – поглед отвън и отвътре. В „Мрежата“ по програма Христо Ботев коментират  журналистите: Христофор Караджов, преподавател по журналистика в..

обновено на 24.05.20 в 14:15

Платформа А6 – единственото покрито мултифункционало пространство

Единственото покрито мултифункционало пространство “Платформа А6” цели да съхрани събитията, осигурявайки възможност за провеждането им при спазването на всички противоепидемични мерки. То ще функционира от 1 юни и се намира пред НДК. В следствие на кризата с разпространението на коронавируса и последвалите от нея тежки икономически..

публикувано на 24.05.20 в 11:08

Духовната слепота

"Аз съм светлината на света, който Ме последва, той не ще ходи в мрак, а ще има светлината на живота", казва Спасителят. От Евангелието разбираме, че телесно слепите търсят помощ от Христос и Той им връща зрението.  Духовно слепите, за разлика от тях, избягват светлината, противят се на Сина Божи, гледат да Го унищожат, за да могат спокойно да..

публикувано на 24.05.20 в 08:05
Христо Грозев

Христо Грозев: Отговорите на властта са плесница в лицето на журналистиката

Достоен ли е казусът с Васил Божков да стане обект на журналистическо разследване , коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" разследващият журналист Христо Грозев от сайтa „Bellingcat“, носител на наградата за разследваща журналистика „The European Press Prize“ . „Разбира се, че този казус е повод за журналистическо разследване...

публикувано на 23.05.20 в 13:51