Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са Пукльовците

БНР Новини
Снимка: Стопкадър от thepoppals.com

Възможно ли е дигиталното пространство да започне да помага на децата в реалното общуване? Оказва се, че да. Проектът „Пукльовците“, разработен от Ставрос Ставру и Ива Груева, търси допирните точки между дигиталните игри и уменията за екипна работа и емпатия.

Всичко започва преди две години, когато Ставрос забелязва,че 7-годишният му син прекарва цялото си свободно време в компанията на таблета си и става апатичен към всичко останало. Тогава бащата решава, че трябва да създаде дигитални игри, толкова увлекателни, колкото и онези, на които децата непрекъснато играят, но с идеята да стимулират интереса към околните и света. Ива Груева измисля и рисува героите, както и светът, в който живеят. Това е прототипът на „Пукльовците“, който става подарък за класа на момчето.

Идеята е провокирана и от статистиките за уменията за работа в екип на българските деца – според проучванията на Международната програма за оценяване на учениците PISA за 2015 година, в това отношение ние сме на едно от последните места в света.

Как играта въздейства върху децата и какви са трудностите в партнирането между родителите и учителите?Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Национализмът изживява възход, когато бизнес и граждани загубят представителност в управляващите

Защо у нас голяма част от политически партии и проекти с националистически уклон водят началото си от Варна, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Спас Спасов , кореспондент на "Дневник" във Варна. "Трите "В"-та, както станаха известни през последните седмици – "Воля", "Възраждане" и "Величие" – съвсем не очертават цялата тенденция...

публикувано на 22.06.24 в 08:50

Пъстър свят

Светът на Силвия Абрашева от Пловдив е пъстър и следователно пъстър е светът и на всички онези, които носят облеклата и ползват аксесоарите и предметите за бита, които Силвия шие в малкото си ателие в пловдивския квартал "Тракия". Освен шивач и дизайнер на кройките, Силвия е и дизайнер на десените, които отпечатва на бял плат. И всичко това..

публикувано на 21.06.24 в 17:15
Георги Ганев

Борисов и Пеевски не са евроатлантици – борят се за свят, обратен на върховенството на закона

Тази седмица се навършват 10 години от фалита на КТБ – Корпоративна търговска банка. Три години по-късно през 2017-а излезе книгата "Държавата КТБ" на разследващите журналисти Зорница Маркова, Росен Босев, Николай Стоянов и други колеги. Книгата бе част от проекта "КТБ: какво се случи?", чийто ръководител бе Георги Ганев , икономист, програмен..

публикувано на 21.06.24 в 16:30
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Асоциацията за жените адвокати става на 10 години

Асоциацията за жените адвокати чества своя 10-годишен юбилей. За това време тя работи в няколко основни насоки –  Защита срещу насилието  (в частност срещу домашното насилие);  Електронно правосъдие ; професионално и духовно развитие на членовете. Целите на Асоциацията са разнородни, но могат лесно да се трансформират в помощ и защита на българските..

публикувано на 21.06.24 в 15:20

След унищожителната градушка: как се справят жителите на Шипка?

В рубриката "Темите на деня" ще представим живота на жителите на град Шипка след разрушителната градушка и поройния дъжд. Ще разгледаме нанесените щети и как ще бъде възстановена "Чирпанлиевата къща" - паметник на културата от местно значение и една от малкото запазени възрожденски къщи в Шипка. Разговаряхме с Татяна Косекова, председател на..

обновено на 21.06.24 в 13:05