Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Метроном“ избра записи от фестивала „Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“

Иван СпасовФестивалът в Пазарджик се провежда за 45-и път. И тази година той се превърна във важно музикално събитие в града. Четиридневният форум предложи срещи с елитни изпълнители и състави, като тази година фокусът на фестивалните концерти бе 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен.

В първата концертна вечер, под палката на Григор Паликаров, Пазарджишките симфоници, Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова, солистите Габриела Георгиева, Гергана Русекова, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров изпълниха Девета симфония на Бетовен. 

На следващия ден младият талант Емануил Иванов – победител в последното издание на престижния международен конкурс за пианисти в Болцано – „Феручо Бузони“, включи в рецитала си „Шест Вариации за пиано, опус 34“ от немския гений. Освен това той изпълни „Отражения“ на Равел, „Картини от една изложба“ на Мусоргски и Малка пиеса във фолклорен стил от Иван Спасов. В последната вечер, изнесена отново от Симфоничния оркестър на Пазарджик, под диригентството на госта от Русия Юрий Медяник, прозвуча Симфония №4, както и клавирният концерт на Чайковски със солист Ян Фанг.

Интересен акцент от програмата беше и отбелязването на 85-годишнината на големия български композитор Васил Казанджиев. Неговият Седми струнен квартет присъстваше в квартетната вечер, изнесена от струнен квартет „Фрош“ в състав: Негина Стоянова (цигулка), Петя Димитрова (цигулка), Мария Вълчанова (виола), Теодора Атанасова (виолончело). Освен това те представиха струнен квартет №7 на Шостакович и струнен квартет №2 на Шимановски.

Лилия Николова предлага избрани моменти от тези концерти в предаването „Метроном“ на 13 февруари от 19.30 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05