Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Метроном“ избра записи от фестивала „Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“

Иван СпасовФестивалът в Пазарджик се провежда за 45-и път. И тази година той се превърна във важно музикално събитие в града. Четиридневният форум предложи срещи с елитни изпълнители и състави, като тази година фокусът на фестивалните концерти бе 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен.

В първата концертна вечер, под палката на Григор Паликаров, Пазарджишките симфоници, Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова, солистите Габриела Георгиева, Гергана Русекова, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров изпълниха Девета симфония на Бетовен. 

На следващия ден младият талант Емануил Иванов – победител в последното издание на престижния международен конкурс за пианисти в Болцано – „Феручо Бузони“, включи в рецитала си „Шест Вариации за пиано, опус 34“ от немския гений. Освен това той изпълни „Отражения“ на Равел, „Картини от една изложба“ на Мусоргски и Малка пиеса във фолклорен стил от Иван Спасов. В последната вечер, изнесена отново от Симфоничния оркестър на Пазарджик, под диригентството на госта от Русия Юрий Медяник, прозвуча Симфония №4, както и клавирният концерт на Чайковски със солист Ян Фанг.

Интересен акцент от програмата беше и отбелязването на 85-годишнината на големия български композитор Васил Казанджиев. Неговият Седми струнен квартет присъстваше в квартетната вечер, изнесена от струнен квартет „Фрош“ в състав: Негина Стоянова (цигулка), Петя Димитрова (цигулка), Мария Вълчанова (виола), Теодора Атанасова (виолончело). Освен това те представиха струнен квартет №7 на Шостакович и струнен квартет №2 на Шимановски.

Лилия Николова предлага избрани моменти от тези концерти в предаването „Метроном“ на 13 февруари от 19.30 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шърли Верет: Доброто познаване на гласа – ето тайната на големите в театъра

„Шърли Верет като Кармен – това е самото съвършенство!“, отбелязват в американския печат ден след триумфалния дебют в МЕТ през 1968. Кармен наистина остава едно от най-впечатляващите преобразявания на Шърли Верет в десетилетната ѝ бляскава кариера. Дръзка, горда, изпълнена със страст и решимост да преодолява всякакви препятствия… Тъкмо каквато е..

публикувано на 19.06.21 в 08:15
Надежда Цанова (вляво), Румен Бояджиев-син и Валерия Христова

Румен Бояджиев-син: Чувствам се привилегирован да работя с изпълнители, които разбират музиката ми

Софийската публиката ще може да чуе Първия клавирен концерт на Румен Бояджиев-син в изпълнение на Надежда Цанова, оркестър „Симфониета“ Враца с диригент Христо Павлов на 19 юни от 19 часа. Творбата имаше своята премиера във Враца на 11 юни, но сега предстои да прозвучи на сцената на зала „България“ в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“..

публикувано на 18.06.21 в 14:44
Постановка на „Нестинарка“ от 2018 г. на Държавна опера Стара Загора

Фолклор, приказка, фантазия: „Нестинарка“ и „Змей и Яна“ – два различни подхода към митологията

Създадена в 1942 г., танцовата драма „Нестинарка“ е изключителен пример за това как един шедьовър в младите години на Марин Големинов сякаш програмира цялото му бъдещо творчество, дори в чисто инструментални творби – с типичния големиновски лаконизъм, с яснота – темброва, хармоническа, с ярката образност в цялото му творчество.   Закърмен с..

публикувано на 17.06.21 в 09:26

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, юни 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.06.21 в 16:13

Флейтистката Мария Митева с нов диск и концерт в София

„Когато животът ти даде лимон, направи си лимонада“ казва Мария Митева , която издаде свой диск. Той съдържа пиеси написани за нея или такива свързани с творчеството ѝ от различни композитори от България, Люксембург и Австрия. Това са трите държави, с които е свързан животът на флейтистката. Затова и заглавието е „Пътища“. Дискът се издава със..

публикувано на 16.06.21 в 08:05