Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ерик-Еманюел Шмит в България по случай юбилея на Мариус Донкин

БНР Новини
2
Ерик-Еманюел Шмит и Мариус Донкин
Снимка: Ани Петрова

Актьорът Мариус Донкин отбелязва днес 70-годишния си юбилей с моноспектакъла „Господин Ибрахим и цветята на Корана“. Специално по този повод в София пристигна авторът на пиесата – световноизвестният драматург Ерик-Еманюел Шмит. Тази вечер двамата ще се качат заедно на сцената, за да изиграят заедно част от спектакъла, който е в репертоара на Народния театър „Иван Вазов“ вече повече от 15 години.

По случай празничния повод представлението тази вечер е на голямата сцена и ще бъде със субтитри на български и на английски език.

Днес Мариус Донкин и Ерик-Еманюел Шмит се срещнаха с журналисти и в звуковия файл можете да чуете част от това, което двамата творци споделиха часове преди началото на представлението.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За Исландия, пълна с цвят

„…топлина и аромат на препечен хляб с масло. Забравени от времето малки къщи. Всяко кътче там разказваше история за живота, разказ за любов и тъга, за мрак и светлина, за слънце и дъжд, за пътуване и дом, за природата и човека“. Така фотографът Димитри Стефанов разказва за Исландия – за „Вик“, за своя много личен и много суров проект в една земя на..

публикувано на 23.02.20 в 08:20

Биографията на Едуард Сноудън – вече и на български език

Биографичната книга на Едуард Сноудън Permanent record бeше публикувана през септември 2019 г. едновременно в 20 страни, между които: САЩ, Германия, Великобритания, Бразилия, Дания, Швеция, Норвегия, Франция, Испания, Португалия, Унгария, Израел, Полша, Нидерландия, Румъния, Тайван. Преди излизането на книгата на 17 септември Едуард Сноудън пише в..

публикувано на 22.02.20 в 09:55

Карл Лагерфелд – да бъдеш или да изглеждаш

Измина една година без кайзера на модните подиуми, кръстника на модата – Карл Лагерфелд. Целият свят познава стила му, но малцина познават личността му. Модната икона винаги се е криела зад маски. Самият Лагерфелд признава: „Искам да съм като привидение, което се появява и изчезва.“. Не са малко обаче филмите и книгите, посветени на Лагерфелд, които се..

публикувано на 21.02.20 в 18:55
Христо Карастоянов

Христо Карастоянов на 70

"Светът е малък, Ямбол – голям!", казва неумолимият и неуморим, и неукротим писател Христо Карастоянов, който навършва на 22 февруари почетните 70 години.  Какво е да си разказвач (макар и само на месец февруари) "Притеснен съм, защото отдавна не пиша разкази. А не пиша разкази, откакто разбрах, че не умея да пиша разкази, щом препрочетох..

публикувано на 21.02.20 в 16:28

Теодосий Спасов и Християн Цвятков се завърнаха от Антарктида

Теодосий Спасов е първият солов изпълнител, свирил на всички континенти. През май 1996 г. Теодосий Спасов участва в 50-дневна експедиция в Хималаите и записа „най-височинния“ концерт в света на платото Калапатар на 5350 м надморска височина, точно срещу Еверест. Този концерт влезе в Книгата на рекордите „Гинес“ и беше издаден като албум в България...

публикувано на 21.02.20 в 15:30