Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европейското турне на „Групата от Севр“ започва от София

Галерия „Нова“ показва творбите на френските художници обединени в пътуваща творческа група

БНР Новини
Снимка: http://novaart.bg

Известните френски художници Амор, Жан-Пиер Дюриез и Гийом дьо Бодюс създават своя творческа група, обединявайки таланта и желанието си да пътуват и показват своята живопис по света.

Срещата и опитът на всеки от авторите създават творческа динамика, благодарение на която те могат да предложат на различни известни галерии цялостен артистичен и културен проект.

По време на пътуването художниците ще гостуват и на други градове, което ще позволи на Групата да конкретизира своята цел, а именно, да създаде мрежа, в която да развива живописта и да популяризира своето присъствие.


Европейското турне на „Групата от Севр“ започва от София с първата им съвместна изложба в галерия „Нова“. Тя включва над 40 творби, които показват различните търсения на авторите през последните години.

По повод всяка своя изложба, „Групата от Севр“ ще кани известен артист, чиято индивидуална чувствителност ще се включи към тази на групата и ще я допълни в различни дисциплини като скулптура, керамика, изобразително изкуство и др. За изложбата в българската столица е поканен скулпторът от Неапол Клаудио Куомо.

Експозицията в София ще продължи до 4 март. След това тя ще бъде показана в Москва, в Милано и в Берлин. Френските гости споделиха, че са много впечатлени от таланта на българските жени художнички и възнамеряват да поканят някоя от тях като гостуващ автор за предстоящото турне.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Практикувайте смешните начини!

Начини да видите звезди посред бял ден има много, но най-смешният е да слушате по програма "Христо Ботев" всяка трета неделя от месеца от 13 часа директната шоупрограма на редакция "Хумор и сатира". Този път тя е със специалното участие на Георги Мамалев, който ви препоръчва да обърнете внимание на следните акценти: Жив организъм ли е българският..

публикувано на 16.01.21 в 09:15

NO BLINK дава 10 млн. лева за българска филмова продукция

В пилотния епизод на подкаста на NO BLINK „Кино с думи“ екипът сбъдва една продуцентска мечта и „предоставя“ на трима български продуценти бюджет от 10 млн. лева, които да „похарчат“ така, че направената инвестиция да има възвръщаемост. Разбира се, всичко това се случва условно, по време на разговора, в който се търси отговор на въпроса..

публикувано на 16.01.21 в 08:55

Запознайте се: Вадим Лазаркевич

Какво е детска книга без картинки? Децата обичат да гледат илюстрации, докато четат. Да им обърне внимание, че художниците са важна част от съставянето на хубава книжка точно толкова, колкото и писателите – това е задачата, която си поставя Зорница Христова в „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“.  Прави го през житейската и творческата история на..

публикувано на 15.01.21 в 14:15

„Тротоара 2020“ – новото народно читалище

229 онлайн подписа, при това предимно на млади хора, поставиха началото на новото Народно читалище „Тротоара 2020“ . Макар подписването на документите от всички учредители и управа да създаде прецедент в правото и читалищната дейност в България, този акт е по-скоро символ на възраждането във време на пандемия. „Нуждата от наистина култура и..

публикувано на 15.01.21 в 09:05

Първа книга на Хлебников на български език

Свръхзадача е да се постигне, макар и първо, възможно по-изчерпателно издание на Велимир Хлебников на български и тя е изпълнена с вещина и отдаденост. „Творения“ на „ренесансовия титан“ представят многостранното и сложно за обемане творчество на големия поет, или както гласи едно от самоназоваванията му: „Овчарят на мислите Хлебников“. Тази книга от..

публикувано на 15.01.21 в 08:35