Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Неделя, 16 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.30 часа
Радиотеатър след полунощ
• „Процесът“ от Франц Кафка
• „Пред закона“ от Кафка

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Елена Божкова, Веселин Джигов, Михаил Калфов и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Изгрев
• Международно пчеларско изложение в Плевен – репортажи и интервюта.
• Резитба на лозя в Пазарджишка област – репортажи.

от 7.15 до 8.00 часа
Благовестие
Свободата.
Заедно със стафрофорен иконом Ангел Ангелов, председател на столичния храм „Св. София“ и духовен надзорник на Софийска света митрополия ще разговаряме за разликата между свободата и робското послушание. Защо Св. Йоан Златоуст нарича притчата за блудния син „Евангелие в Евангелието“? Колко потиснат гняв се тай сред вярващите, които външно се грижат да избегнат греха? Защо голяма част от християните не обръщат внимание поведението на големия брат в притчата? Как Бог протяга бащинска ръка за прошка и обич към всички, които се връщат при Него?

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• Детското.БНР: Време за фантастични изобретения – как да си направим разширител за стаи, машинка за дъга и подводна къща. Приказка с куче, трамвай и вълшебна книга. Каква е тайната на най-голямата пещера в света – Ханг Сон Дунг във Виетнам?
Спомени от неделното издание на „Семейно радио“ с водещите Ирина Вълчанова и Александър Райчев.
• Музикална радиоигра
• Разходка из бургаските улици – традиции и съвременност през погледа на личностите в миналото и днес
• Подводна археология – какво се крие в дълбините на Черно море? – репортаж от Центъра за подводна археология.
• Срещи в скайпа: астрономът Валентин Иванов за пътя от родния Бургас до Европейската южна обсерватория.
• Семейни маршрути: рибарски истории от „Ченгене скеле“
• Радиоавтограф
• Културен афиш

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – От песен в песен
Гостува трънската певица Румяна Алексова – солистка и певица в ДФА „Филип Кутев“. Репортаж за фестивала на маскарадните игри „На гости у Шопско“ в гр. Елин Пелин, който се провежда на 15 - 16февруари.

от 12.20 до 13.00 часа
БНР представя
Документални записи от концерти – посвещения, изнесени в Първо студио от Биг бенда на БНР, дирижиран от Антони Дончев.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия комика – Звезди посред бял ден
Тази неделя отново ще имате възможност да се срещнете с цяла галерия ярки образи, ръководени от репортерката Йорданка. Ще ви разкажат за света и за хората, неща смешни и страшни, точно както вие обичате. Защото в ефир е звездопадът на редакция „Хумор и сатира“ в предаването „Звезди посред бял ден“. В неделя, 16 февруари, от един до два, час за смешното, час за радост и – защо не – за размисъл...
И не забравяйте, за вас и само за вас, по радиото говорят истински звезди на българския театър: Йорданка Стефанова, Валентин Ганев, Веселин Мезеклиев, Иван Петрушинов, Латинка Петрова, Кольо Михайлов. Слушайте!

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
• Изпълнения на Рафал Блехач – млад полски пианист, който стана световноизвестен на 20-годишна възраст буквално за една вечер (на 21 октомври 2005), когато се оказа, че печели всичките пет отличия на конкурса „Шопен“ във Варшава – първото място и специалните  награди за изпълнение на полонез, мазурка, соната и концерт.
• Американският диригент Джеймс Гафиган успешно замества титуляра Кристоф Ешенбах на концерт със СО на Радио Кьолн – музика на Моцарт и Брукнер.
• Кореспонденция от Белгия на Милен Венков за новата постановка на „Роделинда“ от Георг Фридрих Хендел в Националната опера в Амстердам с участието на Люси Кроу и Бежун Мета.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
• „Там вътре“ от Морис Метерлинк
• „Натрапницата“ от Морис Метерлинк

от 17.00 до 18.00 часа
Изпята поезия
Песни и текстове от: Стинг, Джони Мичъл, Емил Симеонов, Шаная Туейн, Кийт Ричардс, Мик Джагър, група „Клас“, Пат Бун, Майкъл Франкс, Лоран Вулзи…

от 18.00 до 19.00 часа
Покана за пътуване
• Мариела Нейкова за планината ,където е сниман филмът Аватар, Тибет и Непал.
• Ангел Бончев за свети места в Гърция, извън туристическите маршрути, за Светецът Светкавица, който изпълнява желания и Острова на прокажените.
• Магдалена Гигова за напитка от змийска кръв и особености на виетнамската кухня.


от 19.30 до 20.30 часа
Риалити роман
„Софиянец за три месеца“, роман номер 36 – глава втора
Разказвач: Пенко Живанов

от 20.30 до 22.00 часа
Голямата къща на смешните хора – Салон за класифицирана словесност
Днес предлагаме на нашите слушатели среща с известните френски майстори на психологическото криминале Пиер Боало и Тома Нарсьожак. Двамата се забавляват с импровизации по произведения на популярни писатели в този жанр.
Другият разказ е на един от авторите, на когото двамата с удоволствие подражават – сър Артър Конан Дойл. Но в конкретния случай това произведение не е в обичайния му стил, а опит да изследва свръхестественото.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
В неделната вечер ще слушате записи на феноменалната английска челистка Жаклин дю Пре – на 26 януари се навършиха 75 години от рождението ѝ. С Даниел Баренбойм, незаменим партньор на Джаки в сценичните ѝ изяви, свирят втората соната за виолончело и пиано във фа мажор на Брамс. Баренбойм е на диригентския пулт  на СО на Филаделфия в записа от 1971 година на концерт да виолончело и оркестър № 1 от Сен-Санс, а с Лондонския СО представят една от най-важните в кариерата на Жаклин дю Пре творби – концерт за виолончело и оркестър в ми минор от Едуард Елгар. И накрая: любимия на меломаните концерт за виолончело и оркестър в си минор с автор Антонин Дворжак: върхово постижение по всеобщо мнение е изпълнението на Жаклин дю Пре със СО на Шведското радио начело със Серджо Челибидаке, 26 ноември 1967 година.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 30 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Гранична България: Селата Долно и Горно Луково от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Нов диск на Даниел Хоуп, цигулка от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Жана Иванова – Узбекистан с екскурзовод Норбеков • Анелия Петкова – Салерно, модно дефиле..

публикувано на 29.10.20 в 11:05

Четвъртък, 29 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Хлябът – символика и култура: География на хляба от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам от 2.00 до 3.00 часа А сега накъде • Истории на ръба: За планините и сигурността, разговор с Милен Братанов, алпийски водач и републикански шампион по алпинизъм, за..

публикувано на 28.10.20 в 09:35

Сряда, 28 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Църковните събори – факти и загадки: Униятските събори на Средновековието от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам „Булевардът“. Песенна лирика от: Миряна Башева, Стефан Цанев, Пиер Деланое, Док Помус, Ричард  Пейдж, Джони Мичъл и Доналд Фейгън от 2.00 до..

публикувано на 27.10.20 в 15:05

Вторник, 27 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Скъпоценните камъни на България: Имената на скъпоценните камъни от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам от 2.00 до 3.00 часа Изгрев • Иновации в пчеларството – възможности за олекотяване на работния процес и добиването на качествени крайни продукти...

публикувано на 26.10.20 в 09:50

Понеделник, 26 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа 1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Вкусове и аромати на непознатия Изток: Индийската кухня от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Концерт на Лоурънс Браунли (тенор) и Йън Бърнсайд (пиано), запис от Международния фестивал в Единбург. В програмата: песни от Роберт Шуман, Франц Лист,..

публикувано на 25.10.20 в 08:40