Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Поглед отвъд хоризонта на болестта

БНР Новини
Снимка: Иван Дончев/Театър Азарян

С „Годината на осемте химии“ на Петя Накова българският читател се докосна до вътрешните преживявания на болните от рак на гърдата жени. Болестта отново стана предмет на публичното внимание, вече не само като присъда, от която трябва да се страхуваме, но и като състояние с което може да се живее, което може да бъде преборено и което нанася своите душевни травми върху болния и върху обществото.

Година по-късно със спектакъла, вдъхновен от книгата "Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта", Василена Радева („Nordost“, „Синята брада – Брак без приказка“) дава плът и глас на тези травми. Режисьорката и актрисите Елена Димитрова, Юлиана Сайска, Невена Калудова и Богдана Котарева работят по методите на дивайзинг театъра с многогласния документален текст на Петя Накова, за да създадат 4 сценични миниатюри.

„Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“ изследва травматичния сблъсък на човек с болестта и смъртта, а покрай тях и с живота от женската гледна точка, без да затваря пътя към възможното надмогване. Героините в представлението не остават заключени в ситуацията на оцеляващия, те отказват да са само и единствено в ролята на болни, вкопчват се здраво в идентичността си отвъд болестта и точно така успяват да я погледнат отгоре и да я надмогнат.

Във „Време и половина“ Василена Радева и четирите актриси говорят за дивайзинг театъра като метод, за нуждата да се наруши табуто и за собствените си преживявания в кожата на една от осем жени. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България от XIX век през погледа на чужденеца

Как географи, аптекари, романисти, ценители на растения, военни кореспонденти, инженери, медици и туристи откриват и възприемат България през XIX век?  Това е книга, базирана на стотици пътеписи и лични записки на пътешественици от Западна Европа, посетили България през XIX век. Повечето от текстовете са непознати на българската историография...

публикувано на 13.07.20 в 12:24
Александър Александров (вляво) и Емил Янев

Одисеите на Сашо

В епизод 383 „Трамвай по желание“ среща своята публика със легендарния поп, рок и джаз музикант Александър Александров, основател на група „Стил“. Повод за този ретроспективен радио спектакъл е новият музикален проект на Сашо „Шерифа и старите кучета“. За новия си проект той събра Старите кучета – Димитър Гидишки (бас), Георги Ценев (клавишни), Иво Попов..

публикувано на 13.07.20 в 11:30

Стефан Димитров си спомня за Миряна Башева

Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева . На широката публика тя беше позната като "Поетесата на космическата нежност". Башева е автор на десетки песни по нейни стихове. Поетесата е издъхнала в съня си.  Стефан Димитров за Миряна Башева : "Някак много ненадейно стана всичко. Мислехме, че нещата не са толкова зле... Много ни е мъчно. Вчера..

публикувано на 13.07.20 в 10:39

„Вратите на съня“ се отварят за Opera Open 2020

Пространството ражда идеи, акустики, преживявания, спомени и пророчества. Пространството има своите сънища. Тяхното тълкувание със средствата на музиката, на танца, на визуалните изкуства, чрез специфични разположения и овладявания на Античния театър, прави премиерният мултимедиен спектакъл с произведения от Бах, Вивалди, Муре, Глук, Моцарт, Бетовен,..

публикувано на 10.07.20 в 13:18
Началото на Първата част от романа. Представени са чорбаджи Марко и семейството му в обичайна битова сцена – вечерят заедно на двора. Художник: Йозеф Обербауер. Прототип на чорбаджи Марко е бащата на автора – Минчо Вазов

Надникваме зад кулисите на „Под игото“

Историята около написването и отпечатването на романа „Под игото“ е интригуваща, но не по-малко вълнуваща е и тази на придружаващите го илюстрации. Ценните изображения се показват във виртуалната изложба „Зад кулисите на „Под игото“ , част от честванията на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“..

публикувано на 10.07.20 в 12:26