Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Теодора Димова за Лабораторията за писане на пиеси

Снимка: dramacontest.nbu.bg

Петима млади български драматурзи участваха тази година в Лабораторията за писане на пиеси,която е част от Конкурса на Нов български университетТехните драматургични произведения на тема „Парите“ са финалисти в четвъртото издание на конкурса, поощряващ младите автори на текстове за театър.

Лабораторията се ръководи всяка година от различен, специално поканен от НБУ, изявен в драматургията и театъра автор. Така от 10 до 14 февруари младите автори, отличени от академичното жури с председател проф. Виолета Дечева, имаха възможност да работят по своите текстове с Теодора Димова – писател, драматург и наша колега в Радиотеатъра на програма „Христо Ботев“.

Въз основа на резултатите от Лабораторията журито ще определи и носителя на тазгодишната награда на Конкурса, който ще бъде обявен на публична церемония в галерия УниАрт на НБУ от 17 часа на 17 февруари 2020 година.

Авторът, чието произведение на тема "Парите" бъде отличено, ще получи и парична премия, както и възможността неговият драматургичен текст да бъде поставен на сцена. Всички пиеси, участвали в Лабораторията, ще бъдат публикувани всборник.

След официалната церемонияот 19 часа в Университетския театър на Нов български университет ще се изиграе театралното представление "Добролюб" по едноименната пиеса на Лило Петров – победителят в миналогодишното издание на Конкурса за нова пиеса, на тема "Тайните". 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Живков и Емил Янев (от дясно наляво)

Аз и моите вдъхновения

В епизод 477 "Трамвай по желание" среща своята публика с актьора, режисьор и преподавател Димитър Живков. Димитър Живков е завършил НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“ през 2007г. в класа на проф. д-р Атанас Атанасов. От 2007 г. до 2016 г. е част от трупите на ДТ “Стефан Киров“ в Сливен, ДТ "Гео Милев“ в Стара Загора и Сатиричния театър "Алеко Константинов“...

публикувано на 08.12.22 в 17:35

Нова книга на Галин Тиханов

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше представена книгата на Галин Тиханов "Световна литература. Космополитизъм. Изгнание" – избрани статии и интервюта. Залата се изпълни с едни от най-изявените български литературоведи и преподаватели, както и със студенти от хуманитарни специалности. Този интерес не е случаен, разбира се. Галин Тиханов..

публикувано на 08.12.22 в 16:10

Културата на бързи обороти – 28 ноември - 4 декември

"Културата на бързи обороти" предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев" за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 4 декември. От 6 до 11 декември в рамките на Софийския международен панаир на книгата ще се проведе десетото издание на Софийския международен литературен фестивал. Тази година..

публикувано на 08.12.22 в 15:09

Украински бежанци отправят "Молитва за дома" във фотографиите на Валери Пощаров

Умът и душата ти да са в пълна хармония – това навярно е всичко, което човек може да иска в живота. Звучи някак лесно, но всички добре знаем, че по-трудно от постигането на този баланс едва ли има. И все пак не спираме да се стремим към него, всъщност в това се крие и магията на човешкото съществуване. Макар всичко на този свят да е преходно, да се..

публикувано на 08.12.22 в 09:12

Ангел Маринов: Основното в тангото е страстта (видео)

Снимки: БНР, Youtube

публикувано на 08.12.22 в 08:30