Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Теодора Димова за Лабораторията за писане на пиеси

Снимка: dramacontest.nbu.bg

Петима млади български драматурзи участваха тази година в Лабораторията за писане на пиеси,която е част от Конкурса на Нов български университетТехните драматургични произведения на тема „Парите“ са финалисти в четвъртото издание на конкурса, поощряващ младите автори на текстове за театър.

Лабораторията се ръководи всяка година от различен, специално поканен от НБУ, изявен в драматургията и театъра автор. Така от 10 до 14 февруари младите автори, отличени от академичното жури с председател проф. Виолета Дечева, имаха възможност да работят по своите текстове с Теодора Димова – писател, драматург и наша колега в Радиотеатъра на програма „Христо Ботев“.

Въз основа на резултатите от Лабораторията журито ще определи и носителя на тазгодишната награда на Конкурса, който ще бъде обявен на публична церемония в галерия УниАрт на НБУ от 17 часа на 17 февруари 2020 година.

Авторът, чието произведение на тема "Парите" бъде отличено, ще получи и парична премия, както и възможността неговият драматургичен текст да бъде поставен на сцена. Всички пиеси, участвали в Лабораторията, ще бъдат публикувани всборник.

След официалната церемонияот 19 часа в Университетския театър на Нов български университет ще се изиграе театралното представление "Добролюб" по едноименната пиеса на Лило Петров – победителят в миналогодишното издание на Конкурса за нова пиеса, на тема "Тайните". 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Непознатият Матвей Вълев

Малко се знае за българския писател Матвей Вълев, популярен автор на разкази, репортажи, фейлетони, очерци и пиеси през 30-те и 40-те години на ХХ век. След 1944 г. е издаван спорадично и творчеството му е неглижирано. Незаслужено забравен, този истински космополит с невероятна житейска съдба напоследък предизвика интереса на изследователите.  Една от..

публикувано на 23.09.21 в 18:50

Иван Шишиев и романтиката на София

Иван Шишиев е познат като създател на популярната Фейсбук страница „Етюд-и-те на София“, а вторият му фотографски албум „Литературна София“ показва неочаквана гледна към града.  „Идеята беше в албума изобщо да не присъстват популярни изгледи от картичките. Вместо да снимам Националната библиотека например, аз влязох вътре в нея и снимах ценните ѝ..

публикувано на 23.09.21 в 18:40

Тихият критик Йордан Т. Христов

Във в. „Култура“ през 2019 г. проф. Михаил Неделчев казва в интервю: „Имаше един прекрасен и почти незабелязан критик – Йордан Т. Христов, който дълги години работеше във в. „Отечествен фронт“ и пишеше едни малки бисери, а нашата колегиална общност изключително много го ценеше. Такива бисери никой вече не пише. “Става дума за мястото на литературната..

публикувано на 23.09.21 в 18:33

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 1 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата. Тя е посветена на Деня на музиката и поезията и на внезапно отишлия си от света забележителен поет, критик, изследовател, журналист и публицист Марин Бодаков...

обновено на 23.09.21 в 18:25

Режисьорката Юли Жербасе: Всеки може да тълкува различно "Розовият облак"

Бразилската режисьорка Юли Жербасе, чийто пълнометражен дебют „Розовият облак“ привлече в началото на годината вниманието на Сънданс, а после взе голямата награда в Международния конкурс на София филм фест този март, сега пристигна в България за есенното издание на фестивала. На сутринта след запознанство за една нощ Жована и Яго са събудени от..

публикувано на 23.09.21 в 12:50