Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Силуети“ празнуват годината на Бетовен с цикъл от четири концерта

В залата на "Сити Марк" център на 19 февруари от 19 часа ще се състои първият от четири концерта, посветени на 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен. За начало ансамбъл „Силуети" избира три от ранните триа на композитора.

„Спряхме се на тези произведения, защото именно с тях Бетовен се представя на виенската общественост. Те са изпълнени в двора на княз Лихновски и публикувани, когато Бетовен е 23-годишен. За слушателите може би ще е интересно да разкажем каква е концепцията на цикъла, който организираме. Във всеки един фокусът ще пада освен на музиката на Бетовен и на композитор, тясно свързан с неговото творчество. 

Първият, както стана вече ясно, е посветен изцяло на Бетовен. Вторият, на 27 май, е обвързан с Шуберт, в третия на 1 октомври няма как да не включим творби на Моцарт, а в четвъртия, на 16 декември сме избрали произведения на Йозеф Хайдн – учителя на Бетовен, и Йоханес Брамс – един от неговите последователите. 

Така можем да обобщим, че първото полугодие сме посветили на по-младия Бетовен, докато във второто сме се концертирали върху зрялото му творчество. 

Какво още споделиха Калина Митева, Габриела Калоянова и Кристиян Калоянов чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия