Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Култура на гурбета

Снимка: БГНЕС

Как да представяме подобаващо нашето културно-историческо наследство? Как да определим националните символите на новото поколение? Как да изградим българската идентичност и да съхраним традициите и ценностите, които ще предадем на следващите поколения? 

Доц. д-р Петко Христов, бивш директор на Националния етнографски музей, гостува на "Нашият ден" и разказа за „културата на гурбета“, за опазването на културното наследство:

Винаги има някакви маркери, някакви символи, които ни обединяват. Доц. Христов даде за пример Левски, като най-светлия символ на българската национална идея, който присъства навсякъде, вкл. в историческата диаспора на много места по света. 

Култура на гурбета

"В световната наука се говори за култура на миграциите, а най-точно е да се каже "култура на мобилност", особено през последните 30 години. Погледнато в исторически план, трансграничната трудова мобилност на Балканите е нещо, което съществува от векове в редица региони. Един от най-задушевните цикли от българския фолклор са гурбетчийските песни."

Доц. Петко Христов и Александър Райчев (от дясно наляво)В глобализиращия се свят тази Европа, от която сме част, няма нищо с онази от от преди 30 години.

"Наистина светът се променя, ние се променяме и се надявам, че това е за добро. Кое ни помага хем да сме граждани на света и едновременно с това да оставаме българи?

Всяко поколение изгражда своя образ на това какво е българското. Процесът на изграждане на идентичност е процес на идентифициране. От общото културно наследство на Балканите в един момент всеки народ казва "Това е само мое" и отказва да го сподели." 

Как да пренесем във времето културното наследство, което наричаме наше

"Хубавата новина е, че Институтът за етнология и фолклористика се включи в Националната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Важна брънка сме от консорциума, ръководен от СУ, "Наследство БГ". Целта е да изградим три лаборатории за дигитализация на културното наследство. Две от тях ще са в нашите архиви и една в Етнографския музей. Народописният архив на Института за етнология и фолклористика, например, е събиран от времето на основаването на Народния етнографски музей (1906). Има уникални неща! В Националния етнографски музей само има над 50 000 артефакта, които ще се постараем да дигитализираме – те са не само от България. А в Националния център за културно наследство се пазят записи на всички събори за народно творчество в Копривщица..."

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Огнян Методиев

Поглед към живота от покрива

Разказваме тази история, защото можем да открием много ценни малки истории в нея, истории, разказани от покрива. Ще разберем как покривът се е превърнал в живот, сила и дори лечение за Огнян Методиев – майсторът на покриви. Огнян е от ромски произход, успял е да се изучи до седми клас, направил е опит да продължи с образованието си, но събитията в живота..

публикувано на 24.09.20 в 16:13

Какъв е пътят на една ваксина и на проучване на ново лекарство

Какъв е пътят на една ваксина и на проучването на ново лекарство? Колко дълго може да трае позитивният ефект на ваксината? Открита е протеинова молекула, която може да бъде база за създаване на лекарство срещу коронавируса.  Всички теми теми коментира в "За здравето" фармакологът п роф. Витан Влахов. За Covid-19 "Уникално – най-голяма..

публикувано на 24.09.20 в 11:31

Посланията на тютюневата индустрия, които пристигат при нас чрез медиите

Посланията на тютюневата индустрия, които пристигат при нас чрез медиите. Дълъг ли е пътят от истината до монипулацията  – за това разговарят в "Нашият ден" Павел Антов, съдружник на Фондация "BlueLink", журналистът Венцислав Илчев и редакторът Стефани Ангелова. Заглавия от рода на "Има и полза от тютюнопушенето", "Заболявания от електронни цигари в..

публикувано на 24.09.20 в 10:05

Как се променя гражданското общество

Как се промени гражданското общество на България през последните месеци на ограничения, протести и противопоставяне на различни групи по различни признаци? "Най-общо говорим за криза. Криза на посткомунистическия модел – предопределена от това, че по време на прехода не бяха осъществени онези стъпки, които да ни направят модерно европейско общество,..

публикувано на 24.09.20 в 09:52
Линда Ауанис

"Добре дошли в българското училище" – кампания за деца бежанци

„Децата на бежанците са тези, които най-бързо научават езика, първи откриват приятели, най-лесно успяват да се адаптират в новата среда и да открият своето пълноценно място в обществото ни. Това е възможно само тогава, когато те посещават българско училище заедно с българските деца, казва Линда Ауанис – основател и председател на..

публикувано на 23.09.20 в 14:12