Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Култура на гурбета

Снимка: БГНЕС

Как да представяме подобаващо нашето културно-историческо наследство? Как да определим националните символите на новото поколение? Как да изградим българската идентичност и да съхраним традициите и ценностите, които ще предадем на следващите поколения? 

Доц. д-р Петко Христов, бивш директор на Националния етнографски музей, гостува на "Нашият ден" и разказа за „културата на гурбета“, за опазването на културното наследство:

Винаги има някакви маркери, някакви символи, които ни обединяват. Доц. Христов даде за пример Левски, като най-светлия символ на българската национална идея, който присъства навсякъде, вкл. в историческата диаспора на много места по света. 

Култура на гурбета

"В световната наука се говори за култура на миграциите, а най-точно е да се каже "култура на мобилност", особено през последните 30 години. Погледнато в исторически план, трансграничната трудова мобилност на Балканите е нещо, което съществува от векове в редица региони. Един от най-задушевните цикли от българския фолклор са гурбетчийските песни."

Доц. Петко Христов и Александър Райчев (от дясно наляво)В глобализиращия се свят тази Европа, от която сме част, няма нищо с онази от от преди 30 години.

"Наистина светът се променя, ние се променяме и се надявам, че това е за добро. Кое ни помага хем да сме граждани на света и едновременно с това да оставаме българи?

Всяко поколение изгражда своя образ на това какво е българското. Процесът на изграждане на идентичност е процес на идентифициране. От общото културно наследство на Балканите в един момент всеки народ казва "Това е само мое" и отказва да го сподели." 

Как да пренесем във времето културното наследство, което наричаме наше

"Хубавата новина е, че Институтът за етнология и фолклористика се включи в Националната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Важна брънка сме от консорциума, ръководен от СУ, "Наследство БГ". Целта е да изградим три лаборатории за дигитализация на културното наследство. Две от тях ще са в нашите архиви и една в Етнографския музей. Народописният архив на Института за етнология и фолклористика, например, е събиран от времето на основаването на Народния етнографски музей (1906). Има уникални неща! В Националния етнографски музей само има над 50 000 артефакта, които ще се постараем да дигитализираме – те са не само от България. А в Националния център за културно наследство се пазят записи на всички събори за народно творчество в Копривщица..."

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54