Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Леонора“ – опера в три действия от Лудвиг ван Бетовен

Либрето: Йозеф Зонлайтнер, адаптирано на немски език от френска версия на Жан-Никола Буйи

Първо изпълнение: Театър ан дер Вийн, Виена, 20 ноември 1805 г.

Дeйстващи лица:

Дон Фернандо, министър – баритон
Дон Пизаро, началник на затвора – баритон
Флорестан, затворник – тенор
Леонора, негова жена, прикриваща се под името Фиделио – сопран
Роко, тъмничар – бас
Марцелина, негова дъщеря – сопран
Жакино, вратар – тенор

Войници, офицери, затворници, стражи, народ.

Действието се развива в Испания в края на XVIII в.


Първо действие

Леонора е ужасена, когато разбира, че съпругът ѝ Флорестан, част от политическата опозиция, е отвлечен и изчезва в един от многото затвори в страната. Героинята сякаш разделя съзнанието си на две и започва да води диалог със самата себе си. Тя е изпълнена със страхове, съмнения и въпроси. Още същата вечер  заминава, за да търси съпруга си. Една част от нея е изплашена и несигурна, а другата изпълнена с решителност.

Леонора, дегизирана в мъжки дрехи, се представя с името Фиделио и започва работа в затвора, където смята, че държат съпруга ѝ. Там главен тъмничар е алчният и корумпиран Роко. В началото тя няма никаква надежда, че ще успее да намери своя Флорестан в тази сграда, наподобяваща лабиринт. Ситуацията се усложнява допълнително, когато дъщерята на Роко – Марцелина, се влюбва в Леонора и игнорира досегашния си любим Жакино. Леонора се чувства виновна за това, че е измамила всички и че е попречила на връзката между Жакино и Марцелина. Въпреки това тя знае, че прикритието ѝ е единственият шанс да достигне до някоя от тайните килии, където може би държат затворен Флорестан. Тя събира смелост и предлага на Роко да го придружи по време на обиколките му.

Второ действие

Пристига Пизаро, началникът на затвора, със своите хора и претърсва стаите. Леонора е обзета от страх. Героинята отново започва диалог със себе си за Пизаро и за предишната дейност на съпруга ѝ, за която тя не е знаела нищо.

Трето действие

Министърът Дон Фернандо, който е близък приятел на Флорестан, е на посещение в затвора. Пизаро е изплашен от изненадваща визита и решава да убие Флорестан. Леонора чува неговите заповеди към Роко и се опитва да предотврати трагедията. Роко остава безмълвен, но все пак пренебрегва думите на своя шеф. Пизаро решава да извърши убийството сам и иска от своя подчинен да скрие тялото някъде в дълбините на затвора. Леонора е безпомощна, системата сякаш е невъзможно да бъде победена. Нейният кураж се превръща в отчаяние, тя няма представя какво да прави. За кратък миг, несъзнателно тя се замисля дали да се отдаде на чувства към Марцелина и да изостави целта си.

Леонора успява да събере сетни сили и да опита да освободи Флорестан. Младата жена тръгва заедно с Роко към съпруга си. Неспособна да го разпознае веднага в мрака, тя действа импулсивно. Нейната любов към него се превръща в безпределна обич към човечеството. Най-накрая двамата влюбени се разпознават един друг. Пизаро влиза в килията и убива Леонора, която е застанала пред съпруга си, за да спаси живота му. В утопично видение преди да умре, тя вижда пристигането на министъра и освобождаването на всички затворници.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, юни 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.06.21 в 16:13

Флейтистката Мария Митева с нов диск и концерт в София

„Когато животът ти даде лимон, направи си лимонада“ казва Мария Митева , която издаде свой диск. Той съдържа пиеси написани за нея или такива свързани с творчеството ѝ от различни композитори от България, Люксембург и Австрия. Това са трите държави, с които е свързан животът на флейтистката. Затова и заглавието е „Пътища“. Дискът се издава със..

публикувано на 16.06.21 в 08:05

„Откритие“ на 30 години

30 години ще отбележи в началото на идната седмица варненският международният музикален фестивал „Откритие“. Неговият създател Доно Цветков е композитор, музикален мениджър и журналист. От сцената на „Откритие“ са тръгнали музикалните кариери на мнозина от популярните ни и любими певци - Деси Добрева, Миро, „Ъпдаун“, дует „Мания“…Пак там са..

публикувано на 16.06.21 в 07:45

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 юни 2021

16 юни 3.00 часа – Йозеф Хайдн (1732-1809), Симфония № 100 в Сол мажор, H.1:100 „Военна“. 3.24 часа – Антони Дворжак (1841-1904), Романс във фа минор за цигулка и оркестър, оп. 11. Солист: Ранхилд Хемсинг (цигулка). 3.37 часа – Йохан Халворсен (1864-1935), Fossegrimen – откъси из театралната музика, оп. 21. Солист: Ранхилд Хемсинг (фидел). 3.52 часа –..

публикувано на 15.06.21 в 17:33

За Анжела Тошева – с любов и респект

Как може да се опише с малко думи пианистката Анжела Тошева? Харизматична и действена, без непременно да натрапва себе си, изпълнена със завидна доза решителност и заедно с това мекота и дори извинителна стеснителност, когато излиза да се поклони на публиката преди да започне своето изпълнение, което издава от първите тактове още пределна..

публикувано на 15.06.21 в 09:15