Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петък, 21 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Реформаторската педагогика: Педагогическите възгледи на Джон Дюи

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Новите записи на Йоана Каменарска

от 2.00 до 3.00 часа
Покана за пътуване
• Мариела Нейкова за планината ,където е сниман филмът Аватар, Тибет и Непал.
• Ангел Бончев за свети места в Гърция, извън туристическите маршрути, за Светецът Светкавица, който изпълнява желания и Острова на прокажените.
• Магдалена Гигова за напитка от змийска кръв и особености на виетнамската кухня.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Португалска етно музика

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Костадин Генчев, Нели Андреева, Ангел Добрев и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Изворът накрай света“, по английска приказка

от 7.15 до 9.45 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
- Световен ден на майчиния език: Какво се случва с децата на емигрантите по света и защо е или не е важно да знаят и говорят майчиния си език? Разговор със Снежина Мечева говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина и деца от Женева, учещи в неделното училище;
- Музикалната карта на света: Наградите БРИТ 2020. Разговор с Димитър Ганев.
• Има ли нужда от сексуално възпитание на децата и какво да бъде то? След недоразумението с работата на П.У.Л.С в Перник и първата организирана дискусия „За здравето, секса и образованието на нацията“ – гостуват Красимира Величкова - БДФ; Илияна Николова – ФРГИ, Михаил Околийски – СЗО.
• Анкета: От кого децата разбират какво е секс и има ли нужда от специално образование по темата?
• 45 Включване на Анелия Торошанова от Италия за Хартата за основните права в ЕС
• Главен герой: „SOS подкрепата“. В утрото след церемонията „30 години ЕДНО семейство“ ще се срещнем със социален работник Албена Добрева и семейство – Илиян и дъщеря му Силвия в разговор за любовта, уважението и сигурността, които дават на децата.

от 9.45 до 11.00 часа
Законът и Темида
• Какво е да попаднеш в омагьосания кръг на един монополист?
Частният случай на Светла Тодорова
Коментар в студиото на адвокат Захари Генов
• Съвети на адвоката

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Маестро, музика
Гост: Камелия Тодорова

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Христо Карастоянов – разказвач на месец февруари в Столичната библиотека. Гост в предаването.
• Метаморфозите на Гьоте и поезията на природата - с философа Огнян Касабов ще говорим за влиянието и преплитането на натурфилософските изследвания на немския класик и  връзката им с художествените му творби.
• Нови важни документи, свързани с отношенията между Патриарха на българската литература Иван Вазов и писателката и преводачка Евгения Марс във фонда на Държавна агенция „Архиви“. Интервю с доцент д-р Михаил Груев – председател на Архивите.
• „Изселване на щъркели“ – репортаж от представянето на книгата на малтийския писател Уалид Набхан, носител на Европейската награда за литература.
• „Вътрешният глас“ – премиера в Младежкия театър „Николай Бинев“ по пиесата на Теодора Георгиева. Интервю с режисьора Любомир Колаксъзов.
• „Градски икони“ – изложба на словашките художници Мартина Рьотлингова и Матуш Матятко в галерия „Аросита“ в София.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Куизът – умствен спорт или интелектуална зараза – гостуват Пламен Младенов и Димитър Георгиев от Българско куиз общество и Георги Влайков, създател на „Quiz Night“

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
„Мелодии от Виена“. Концерт на солисти и Люксембургската филхармония с диригент Николай Знайдер. В програмата: фрагменти от оперети на Имре Калман и полки и маршове на Йохан Щраус – баща и син.

от 15.30 до 16.30 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
Наслука и още много неща
Ние неведнъж сме цитирали наши приятели, които са ни казвали, че ловът не е наслука, но и наука, и спорт, и изкуство. Не че се съмняваме в тези определения, но тази седмица ще потърсим още едно потвърждение за тях с помощта на един човек, който разбира от всичките тези неща. През тази седмица на слушателите гостува професор Любомир Халачев – интелектуалец, човек на киното, театрал, учител на театрали и не последно място опитен ловец. А новата му книга „Сънувам кино” и 70-годишнината му са само повод за тази среща.

от 16.30 до 17.30 часа
„Ефир приключение”: А сега накъде?
• Градът разказва истории: Урбекс туризма и красотата на изоставените сгради, индустриалните пейзажи и градските развалини, разговор с фотографа Симеон Гайтанджиев за изследването на непопулярните градски пейзажи.
• Маршрути: Гърция през очите на Яна Букова, писателка, поетеса и преводачка на Пиндар, Катул и Сафо.
• Пътуване с деца: Пътуване по Дунав, разказ за птици и риби.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Жена, контрабас и джаз – три напълно съвместими понятия: Елен Андреа Уонг

от 18.00 до 19.00 часа
Какво се случва
• „Заекът на Дюрер падна“ – разговор с изкуствоведа Любен Домозетски чиято първа едноименна изложба, представена в галерия „Little Bird Place“, е от произведения, които жанрово могат да бъдат определени като научни илюстрации.
• Доц. Румен Бостанджиев, участник в инициативата „На разговор“ на Derida stage – за дългия процес на творчество в човешките отношения.
• Да бъдеш или да изглеждаш – един разговор за Карл Лагерфелд.
• Иронии на времето

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Кой е по-знатен“ от Х. К. Андерсен

от 19.20 до 21.20 часа
Музикални вечери
Спомен за диригента Камен Големинов

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов – 15 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Ексклузивно само в „Аларма“ очаквайте музикантите Теодосий Спасов и Християн Цвятков, които се завърнаха от Антарктида с композирана там музика, която предстои да бъде издадена в албум.
Ще чуете и за първи път в български ефир и композиция, създадена и изсвирена на остров Ливингстън в близост до българската полярна база.
• Миналата година в Съединените американски щати излезе една от „най-горещите“ съвременни автобиографии: „Лично досие“ на бившия сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън. На 22 февруари книгата „Лично досие“ излиза на българския книжен пазар.
• Очаквайте в „Аларма“ разговор за Едуард Сноудън с Васил Колев – консултант на българското издание на книгата.
• Ще ви разкажем за предстоящото първо събитие от поредицата „Да си го кажем“ с тема: „Нещата, за които не говорим“. Срещата на всички, които искат да си говорят за нещата, за които обикновено не говорим е утре - събота, а повече за нея ще разберем от нейния организатор Евгения Карпулска.
• А сега внимавайте: новия албум на Pet Shop Boys.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Български изпълнители
Диригентът Иван Стоянов.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 7 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Дивите цветя на България: Полски и ливадни цветя от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Андреа Мотис квинтет със специален гост Скот Хамилтън (Andrea Motis Quintet and special guest Scott Hamilton) Концертът се е състоял на 12 октомври 2019 в Мюнхен. от..

публикувано на 06.04.20 в 09:34

Понеделник, 6 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа 1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Българският откривателски и изобретателски дух: Българските открития във физиката и астрономията от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Рецитал на Марк-Андре Амелен, пиано – първа част. От програмата: Бетовен-Лист – клавирна версия на вокалната..

публикувано на 05.04.20 в 08:35

Неделя, 5 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Климати“ от Андре Мороа Участват: Нина Стамова,Георги Кадурин, Мая Бабурска, Параскева Джукелова, Елена Райнова, Гергана Кадиева Режисьор: Илия Добрев от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от..

публикувано на 04.04.20 в 08:35

Събота, 4 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам • Приказки за пораснали деца – „Rhapsody“ с първата част от сагата – „The Dark Secret Saga“ – концептуален албум издаден през 2004 г. – „Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret“. • Стив Харис („Iron Maiden“) със самостоятелния си проект „British Lion“ и техния втори студиен..

публикувано на 03.04.20 в 15:45

Петък, 3 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Тайните на човешкото тяло: Необятната вселена на човешкото тяло от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Музика от балета „Пепеляшка“ от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Соня Момчилова за Гватемала • Теодор Борисов и Светослав Марков за паметника на..

публикувано на 02.04.20 в 08:45