Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дабко Дабков – архитектът на Стара Варна

4
Архитект Дабко Дабков

„Една немска мъдрост казва: Където не се строят домове, ще се строят затвори. Собствената къща, или както ние казваме, бащиното огнище, е култ за българина. И ако към него се насочат и благородните усилия, и ценната помощ на школувания и опитен архитект, жилищната култура на българина ще достигне висотата, която ще свидетелства през вековете за общата културна висота на нацията ни.“

Тези думи са на известния български архитект Дабко Дабков. Припомня ни ги краеведът Християн Облаков, който неотдавна издаде третата си книга – „Дабко Дабков Архитект“, посветена на едно от най-големите имена в строителната памет на град Варна, от началото на XX век.

Варна отбеляза неотдавна 145 години от рождението на архитекта, реализирал над 350 архитектурни проекта на територията на морската ни столица. Сред най-значимите сгради, които създава, са Варненският аквариум, чието правилно наименование от 1906 година е Морска зоологическа станция с аквариум, елегантната сграда на първия варненски грандхотел – „Лондон“, много частни домове, грандхотел „Мусала“ и много други.

Снимките са предоставени от Християн Облаков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22