Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Десетчасов маратон с българската музика в зала „България“

Снимка: sofiaphilharmonic.com

Ученици от музикалните училища в София, Пловдив и Варна в деня на националния ни празник – 3 март, ще изпълняват творби на български композитори. Програмата започва в 11 и завършва в 17 часа. Младите музиканти са избрали пиеси както от класиците ни като Добри Христов, Марин Големинов, Любомир Пипков, Веселин Стоянов, Панчо Владигеров и др., така и на по-младите като Ангел Заберски, Цветан Добрев, Владимир Джамбазов и др.

В 17 часа започва концертът на вокален ансамбъл „Славяни“, който ще изпълни композиции от Константин Илиев, Красимир Кюркчийски, Здравко Манолов и Иван Спасов.

Всички тези концерти ще се проведат в Камерната зала.

Съвместният концерт на Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор „Св. Обретенов“ и Камерния ансамбъл „Софийски солисти“ е с начален час 19 и ще бъде в голямата зала на комплекса. На пулта ще се сменят Пламен Джуров и Славил Димитров, а солисти ще бъдат Йордан Димитров и Стоимен Пеев. Ще прозвучат някои от най-обичаните български творби като „Севдана“ на Георги Златев-Черкин, „Класично и романтично“ на Панчо Владигеров, „Адажио“ от Красимир Кюркчийски, „Тебе поем“ на Добри Христов, „Миниатюри“ от Димитър Ненов, „Картини от България“ на Васил Казанджиев, както и концертино за две цигулки от Михаил Пеков.

Билетът за вечерния концерт важи и за всички концерти през деня.

Повече подробности можете да научите от Кремена Николова, връзки с медиите на Софийската филхармония.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юбилеен концерт, посветен на 75-годишнината на Апостол Калоферов

Специализираното седмично-музикално предаване „Метроном“ ще ви върне към един паметен и много вълнуващ момент от вече изминалата 2019-а. На 29 септември в препълнената зала „България“ тържествено беше открит новият творчески сезон на Софийската филхармония. Концертът беше първият от цикъла „Цигуларите“ и бе посветен на 75-годишнината на видния български..

обновено на 04.06.20 в 16:07

„Риголето”, опера в 3 действия от Джузепе Верди (съдържание)

Либрето: Франческо Пиаве по драмата на Виктор Юго „Кралят се забавлява” Премиера: 11 март 1851, Венеция, театър „Ла Фениче“ Действащи лица: • Риголето – шут на херцога, баритон • Джилда – дъщеря на Риголето, сопран • Херцога на Мантуа, тенор • Спарафучиле – наемен убиец, бас • Мадалена – сестра на Спарафучиле, контраалт • Джована – дойка на..

публикувано на 04.06.20 в 16:03

Малка нощна музика или кабаре с Ина Кънчева и Людмил Ангелов

Заглавието е от албума на двамата музиканти, споделящи страстта си към неочаквани открития. Огромен успех имаше дискът и спектакълът, посветен на творчеството на Полин Виардо, последван от танго серията. Записите излязоха през 2018 г., а на 15 юни във Военния клуб в София те представиха емоционален спектакъл наречен „Огледало – кабаре и други истории“...

публикувано на 03.06.20 в 08:55
Д-р Веселин Тенев, личен архив

Психично здраве и ангажирана електронна музика (II част)

Продължават срещите на „Аларма“ с д-р Веселин Тенев , легенда от даркуейв-квартета „Мъртви поети“ и от ефира на програма „Христо Ботев“ в близкото минало и лекар-психиатър на първа линия в Айова Сити (и композитор на електронна музика в свободното си време). Водещата Милена Воденичарова и редакторът Цветан Цветанов разговарят с него дистанционно за..

публикувано на 01.06.20 в 18:05

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2020

1 юни Изпълнения на Бароков оркестър „La Cetra“ – Базел. Диригент Морис Щегер. 3.00 часа – Франческо Мария-Верачини Увертюра №6 в сол минор „Дрезден“. 3.12 часа –Йохан Адолф Хасе (1699-1783), Флейтова кантата. Солист – Морис Щегер (рекордер). 3.22 часа –Антонин Дворжащ (1841-1904), Струнен квартет №12 във фа мажор, опус 96 „Американски“. Изпълнява..

публикувано на 01.06.20 в 12:02