Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От днес „Препрочитаме Вазов“ с Народния театър

Иван Вазов, худ. Васил Стоилов
Снимка: Министерство на образованието

От днес, 3 март, 130 клипа, представящи част от творчеството на патриарха на българската литература Иван Вазов дават начало на най-мащабната инициатива на Народния театър през този сезон.

С „Препрочитаме Вазов“ Народният театър отбелязва 170 години от рождението на своя патрон.

Клиповете на режисьора Борис Радев ще се излъчват в продължение на четири месеца в ефира на БНТ и ще дадат думата на деца, интелектуалци, политици и обикновени хора, които четат Вазови творби. И така – до 9 юли – рождения ден на писателя, когато на откритата сцена на „Театър пред театъра“ ще бъде поставен спектакълът „Нова земя“ по едноименния роман на Вазов.

„Словото на Иван Вазов ни държи изправени, насърчава ни в надеждата и ни дава куража, че сме обичани, че сме родени с благословията на своя национален писател“, казва драматургът на театъра, поетесата Мирела Иванова, която гостува на 3 март в „Артефир“. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Актрисата Юлияна Чернева: Всеки ден на сцената е щастие

„Моята първа среща с Варненския театър мисля, че е започнала преди да се родя, по обясними причини – че съм трето поколение актриса в тоя театър. Първата ми роля беше още на шестгодишна възраст, защото играя още от дете в нашия театър, но като професионална роля моят дебют на сцената беше ролята на Кенди Стар от „Полет над кукувиче гнездо“ на Дейл..

обновено на 05.05.21 в 16:49

Платформата NEXT Balkan с две паралелни събития в София и Белград

В София тече изложбата „А или без извинение: Албанско съвременно изкуство“. Тя е част от платформата за обмен между балканските съвременни артисти на фондация „ДОМА Арт“ – NEXT Balkan. Изложбата е отворена до 13 юни в галериите „Васка Емануилова“ и DOZA. Паралелно, от 29 април до 13 май в Белград, под заглавие „The Prize/се is right“, като събитие на..

публикувано на 05.05.21 в 15:50

Между дигиталното и реалното – постановката „#Последвай МЕ“

В ерата на технологиите, чувствата се изразяват с емотиконки и емоджита, онези чисто човешки разговори вече са един чат в телефона, харесаното съобщение означава ли, че се усмихваш на някого, смеещата се имотиконка, прикрива ли понякога сълзи? Можем ли да се справим с номофобията, а именно зависимостта си от мобилните телефони? Защо е толкова важно..

публикувано на 05.05.21 в 11:32

Очаква се вторият брой на изданието – „Еволюция“ с тема „У дома, ти и ти“

Новото литературно печатно издание „Еволюция“ има за цел да постави акцент върху младите български творци и тяхното изкуство, като им даде платформа за изява. Темата на първия брой на изданието е „Изкуството като спасение“. В началотонамай се очаква да излезе втория брой на изданието, чиято тема ще бъде „У дома, ти и ти“. Инициатори на идеята са млади..

публикувано на 05.05.21 в 10:31

Миналото, спомените в културната ни памет

Галерия „Графикарт“ представя самостоятелна изложба на художника Бранко Николов, със заглавие „Останалото липсва“. Това са цикъл графични творби и рисунки, в които авторът отново ни връща към миналото си, към историческото, към спомените, които се борят срещу „ културната амнезия“. Бранко Николов живее и работи и в София и в Ниш, защото е роден..

публикувано на 03.05.21 в 08:55