Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой: Българският театър

Илко Ганев
Снимка: Таня Димова

Главен герой в "Нашият ден" е Българският театър. Театроведът Илко Ганев от Съюза на артистите в България представя XV издание на Софийския театрален салон. През месец март зрителите ще имат възможността да изгледат 25 представления, номинирани в различните категории за най-престижните награди за сценични изкуства ИКАР 2020.

Номинации и тенденции на тазгодишните награди ИКАР

"Тези номинации се определят от една 6-7-членна комисия от професионалисти от различните сфери на театъра. Те гледат всички спектакли, излезли от началото на 2019-а, и правят широки списъци с много имена във всяка категория и е много трудно да се отсее кои са най-добрите, най-успешните. Водещо е дали дадена роля е постижение за даден актьор в тази година. Хубаво е актьорът да прави добра роля в добър спектакъл, защото казват, че е трудно да направиш добра роля в лош спектакъл... Когато има ограничение от 3 номинации в категория, членът на комисията е принуден да гласува само за 3 фаворита. Новото, което Съюзът на артистите предлага, за да не се дава преимущество на комисията, е една нова онлайн платформа, където всеки може да влезе и да гласува за спектакъл, който харесва. Така ще определим тази година и Спектакъл на публиката."

Ателиета и уъркшопове на XV издание на Софийския театрален салон

"Още в предишните години Съюзът на артистите, като организатор на това събитие, съвместно със Столичната община, се опита да таргетира няколко ателиета, уъркошпове, насочени предимно към студенти от сферата на театъра. Тази година разширихме този модул и започнахме да насочваме тези обучителни модули към широка публика – деца и родители, любители". Представяне на няколко книги, изложба, дискусии и срещи, посветени на театъра, и няколко специални събития, които ще бъдат част от новата образователна програма в Салона, ще имат възможността да посетят професионалистите, студентите и любителите – деца и родители, малки и големи почитатели на театралното изкуство.

Ганев даде пример с Майкъл Уолф от Ливърпул и неговия метод за учене на текст за сцена – буквално за няколко часа ("Дворец на паметта"). Към този уъркшоп има силен интерес. Майлък Уолф е актьор, певец, пианист, композитор, фокусник и много други неща, които продължава да усъвършенства непрекъснато. През 2019 г. завършва Ливърпулския университет за сценични изкуства LIPA, чийто патрон е легендарният музикант – Пол Маккартни. За едно от своите големи постижения той смята създаването на специфична техника, която адаптира лесното и бързо запаметяване на текст. Методът е тестван при над 100 актьори и позволява запаметяването на текстове само за няколко часа. Събитието ще се проведе от 16 до 19 март (понеделник – четвъртък), от 11:00 до 16:00 ч. в Театър „Азарян“ и е безплатно, със свободен достъп, но с предварително записване. 

Образователната програма стартира на 9 март (понеделник) от 17:00 ч. в Литературен клуб „Перото“. Важен акцент е Публичната лекция – разговор с режисьора Иван Пантелеев. Малко преди най-новата си премиера в Народния театър „Иван Вазов“ режисьорът, който работи от 20 години в Германия, носител на наградата ИКАР 2019 за режисура и за най-добро представление „Neoдачници“, се съгласи да разкаже малко повече за своята работа в България и в Германия. В ролята на модератор на разговора влиза проф. д.н. Камелия Николова – ръководител на Катедра „Театрознание“ в НАТФИЗ.

Има няколко важни годишнини, които бяха приоритет и на Столичната община.

100 години от рождението на Валери Петров се отбелязват в Международния ден на поезията и на кукления театър на 21 март. Тогава има едно събитие – известни политици, музиканти и няколко влогъри ще четат откъси от "Пет приказки" на Валери Петров пред деца. 

Друга важна годишнина е 90 години от рождението на легендарния актьор Наум Шопов. Георги Тошев преиздава своята книга, която ще бъде представена в "Перото" на 25 март от 18 часа, а веднага след това ще бъде прожектиран и филмът за Наум Шопов.

Традиционно в парка пред Народния театър Съюзът на артистите прави изложба на открито. Тази година изложбата е посветена на актрисата Катя Паскалева по повод на 75-годишнината от нейното рождение. 

На 14 март (събота) от 14:00 до 16:00 ч. в Столичния куклен театър ще се проведе ателието „Създаване на музикална среда в куклен спектакъл“ с ръководители композиторът и музикант – Мишо Шишков-син и актьорите Венцислава Асенова, Георги Стоянов и Галина Савова. 

На 15 март (неделя) също от 14:00 до 16:00 ч. в Столичния куклен театър е ателието „Моето тяло и аз“, което разкрива движенчески технники в кукления театър и запознава деца и родители с основните задачи за движението на актьорите по сцената. Ръководител е актрисата Ивет Лазарова – Торосян. Събитието ще се проведе от 16 до 19 март (понеделник – четвъртък), от 11:00 до 16:00 ч. в Театър „Азарян“.

Любителите на визуалното в сценичните изкуства могат се потопят в света на сценографа Мариета Голомехова в ателието „Докосни сцената“ от 22 до 26 март в Театър „Азарян“. В специализираното ателие „Докосни сцената“ можете да разберете повече за тънкостите в нейната работа, както и сами да изработите някои специфични сценографски и реквизитни детайли.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Левски е този, който учи българите да пишат с дела

Ден след 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски в "Нашият ден" разговаряме с писателката Здравка Евтимова – за необходимостта от светлия облик на Дякона. Дядото на Евтимова кръщава баща ѝ с името на Левски, за да расте в бедната му къща един смел, свестен човек – такъв, който държи на дома, на родната земя и на думата си. "..

публикувано на 19.07.24 в 10:27