Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защитени ли са правата на жената и децата в семейството в Италия

Снимка: архив Анелия Торошанова

Всяка трета жена в Италия е жертва на насилие. Законодателната рамка за защита на жените. Психологическата помощ и правната подкрепа. Ролята на италианските служби, правосъдието, полицията и неправителствените организациите срещу насилието.

Историята на една българка – Цветанка Николова, която от 20 години живее в Милано, а в продължение на 12 години е била малтретирана психически и физически от съпруга си – можете да чуете в звуковия файл.

Гостуваме на Генералното консулство на Република България в Милано, където се срещнахме с Таня Димитрова – генерален консул, Фабио Ройя – съдия в Градския съд в Милано и адв. Силвия Белони – член на Адвокатската колегия в Милано, координатор на Комисията на правата на човека.

Преводът в ефир е на адвокат Мария Ганчева, член на Адвокатска колегия Милано и Софийска адвокатска колегия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дарина и Андрей Яневи в студиото на „Семейно радио“ с водещата Мария Мира Христова и звукорежисьора Евелина Кулински

Дарина и Андрей Яневи – едно семейство в картини и чувства

Художниците Дарина и Андрей Яневи в една семейна ефирна среща, която потвърждава как тайното става явно, любовта е възможна, а творчеството безкрайно. Световноизвестната пастелистка Дарина Янева е крехка, русокоса, синеока. Носителят на международни награди и създател на монументални платна Андрей Янев (на снимката в дясно) е силен,..

публикувано на 17.04.24 в 13:20

Хемофилия: Толкова страшен ли е "дяволът"?

Днес е Световният ден на хемофилията, както всяка година и сега Българската асоциация по хемофилия организира велопоход, в първия почивен ден след 17 април, в случая след 20 април в София, Варна и Пловдив .  Кирил е 15-годишен тийнейджър, ученик в Плевенската математическа гимназия, с всички характерни за неговата възраст особености и интереси...

обновено на 17.04.24 в 13:00

Д-р Евлоги Станчев: Отговорността за настоящето не е само в ръцете на политиците

Действителността, в която живеем, все повече прилича на политически и обществен цирк. Заобиколени сме от външни и вътрешни конфликтни точки, а информацията се излива хаотично. На този фон отговорността за настоящето не е само в ръцете на политиците – тя се полага и на обществото, и на медиите. В "Нашият ден" историкът и учен от Института за..

публикувано на 17.04.24 в 11:50

Възможности за качествен живот с хемофилия

На 17 април отбелязваме Световния ден за борба с хемофилията . Франк Шнабел е кандски бизнесмен, родил се с тежка форма на заболяването, който основава Световната федерация по хемофилия. От 1989 година насам пациентите от цял свят и медицинската общност ежегодно отбелязват деня, като повишават информираността на обществото по темата.  В "Нашият..

публикувано на 17.04.24 в 11:43

Димитър Събев: Планинските райони на България не са "демографска пустиня"

В утрешния 18 април в книжарниците влиза книгата "Планинските райони на България: Икономика и население". Тя представя детайлен анализ на социално-икономическото състояние на планинските общности в България. Автор на изследването е Димитър Събев. По време на обсъждането си на изданието в ефира на "Нашият ден" Събев ясно изтъква, че..

обновено на 17.04.24 в 11:02