Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

История за различията

„Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче“ е книга за малки и големи, казва Раймондо Варсано.

Познаваме Раймондо от предишните му книги – от сборника с разкази „Натам, нанякъде...“, детската книга „Среднощна дъга“, но и концептуалната книга „Context“, която създадоха заедно с фотографката Маргарита Русева. А също и от изложбата „Истории в контекст“, която миналата година с Маргарита Русева подредиха на „Моста на влюбените“ в София.

Сега обаче е ред на историята на Пиляпа, бялото бръмбарче, разказана на два гласа от писателя Раймондо Варсано и илюстрирана от Петя Радивчева-Пиетра.

Това е история за различията – не просто разказ за дребното бялото бръмбарче, което се ражда сред черните бръмбари и затова няма нито един приятел, но и разказ за това как се дава прошка и как се намира път към другите.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нева Мичева на фона на асоциална дистанция в Staatsoper в Берлин

„Говори с Нева“, „Маслини“-те на Керет и други карантинни истории

Тази седмица литературната онлайн рубрика „Още от Аларма“ на сайта на програма „Христо Ботев“ стъпва върху реално осъществено предаване от разгара на извънредното положение (април 2020 г.) – предаване от типа, станал изключително функционален (а и атрактивен) във времената, когото директният контакт със събеседника беше невъзможен с оглед опазването на..

публикувано на 27.05.20 в 18:25

Солидарност в културата: онлайн моноспектакъл „Монолози в стаята“

„В началото на изолацията започнах да репетирам монолози от филми и да се записвам с телефона, защото ми се играеше. Отдавна исках да работя върху текстове от филми и най-после имах време. Постепенно това намерение обзе цялото ми ежедневие. Обсебваща креативност – какво повече може да иска един артист.  Реших да експериментирам и да превърна няколко..

публикувано на 27.05.20 в 17:52
Добриела Попова

Още за актьорите на "Хумор и сатира": Добриела Попова

В "Хумор и сатира" традиционно записват знаменити актьори. И това е една дълга традиция. В предаванията на редакцията, съхранени в архивите, а някои и в "Златния фонд" на Националното радио, се чуват гласовете на легенди като Калоянчев, Парцалев,Коста Карагеоргиев и много, много други. Тази традиция се спазва и до днес. В няколко публикации са..

публикувано на 27.05.20 в 14:18

Две нови заглавия на книжния пазар

Излезе първата у нас „Енциклопедия на тероризма” от Иван Първанов с логото на престижно българско издателство. Първанов е историк, журналист, писател документалист и автор на редица книги на историческа и политическа тематика, сред които: патриотичният том „Българските паметници”, „Атентатите на XX век”, „Свещеният Джихад”, „Кремъл – власт и..

публикувано на 27.05.20 в 13:50

СБП връчва годишните си литературни награди за 98-и път

Годишните награди за литература на Съюза на българските писатели за отминалата година ще бъдат връчени официално на 28 май от 11 часа в градината „Парнас“ на ул. „Шести септември“ 35 в столицата, където се намира СБП. Отличията са важни за творческото самочувствие на българските писатели. Това е почти стогодишна традиция. Над 450 книги на наши..

публикувано на 27.05.20 в 11:37