Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Икономическите последствия и социалната цена на Covid-19

БНР Новини
Ефективна стачка в „Язаки“, Димитровград, работниците отказаха да влязат в завода заради липса на лични предпазни средства
Снимка: БГНЕС

Къде се срещат икономическата и социалната сфера и как държавата ще се погрижи за оцеляването на бизнеса и на отделния работещ човек? Ваня Григорова, председател на сдружение „Солидарна България“ и съветник в КТ „Подкрепа“, и Даниел Парушев, икономист и преподавател в УНСС, коментираха в "Нашият ден" темата.

"Най-важното сега е да се погрижим за хората, които остават без заплати. Това ще е помощ не само за тях, а и за техните работодатели – каза Григорова. – Само държавата може да помогне в тази ситуация. До момента както финансовият, така и икономическият министър показват в публичното пространство изключителна предпазливост и загатват само ограничени мерки за справяне с кризата, породена от разпространението на Covid-19 – каза още тя. – Изводът е, че работещите трябва да се обединят и да отстояват правата си."

"Трудността ще дойде при плащането на кредитите – изтъкна Даниел Парушев. – Много хора ще имат затруднения при покриването на вноските си. Банките задължително трябва да предоговорят условията си. Нещо повече, ще трябва да си изградят единен подход и да вземат едни и същи мерки".

Дистанционната работа по време на новите извънредни мерки и задълженията на работодателите за безопасността на работното място в условията на обявената пандемия. Има ли празноти и неясноти в закона – разговора с Мария Коларова-Титопулу, д-р по социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията – чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Димитър Вацов: Част от функцията на обществените медии е да структурира гражданското общество.

„Слушайки внимателно „Събота 150“ се убедих в изключителния професионализъм на вашите колеги. Това е предаването, което дава най-добра картина за това, което се случва по света.“ Работата на обществените медии, дневния им ред, говорителите в тях и подходите им при отразяването на различни теми са чат от въпросите, които..

публикувано на 28.02.21 в 17:05

Орцево, Велийца и широките небесни двери

Има няма двеста души, мъничко ни е селцето, в планината то се гуши и лежи ми на сърцето.                        Исмаил Али Село Орцево се намира в северозападния край на Родопите и е най-високото село в България. От него се открива изумителна и спираща дъха гледка към трите планини, събиращи се тук – Рила, Пирин и Родопи. Високопланинските..

публикувано на 28.02.21 в 10:05

Християнската свобода

Притчата за блудния син ни дава красноречив пример за злоупотреба със свободата и любовта. Взет от всекидневието, сюжетът ѝ се повтаря доста често в живота. Почти всеки един от нас постъпва в една или друга ситуация като блудния син. Спасителят ни посочва правилния изход, като чрез бащината обич, ни разкрива Божието милосърдие. Неразумният черпи..

публикувано на 28.02.21 в 09:15

Не всеки ден се срещат хора на 100 години

Екипът на предаването гостува на 100-годишния дядо Найден, роден на 26 януари 1921 година в с. Дръмша. Живее в София. Дни след стотния си рожден ден, под грижите на дъщеря и внучка, той разказва за своя живот, преминал в три строя – царство, социализъм и демокрация. Запазил добро здраве и ведро настроение дядо Найден ще ни върне в детството си, когато е..

публикувано на 27.02.21 в 08:30

За възможното приложение на ивермектина

Повече за възможното приложение на ивермектина в рубриката "Сигурни всеки ден" на предаването "Нашият ден" д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология и консултант на Националната пациентска организация, разказва: "Неотдавна българската Изпълнителна агенция по лекарствата разреши свободната продажба на препарат, съдържащ активното..

публикувано на 26.02.21 в 17:54