Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мобилно приложение помага на възрастни хора

Снимка: БГНЕС

IT компания за разработка на иновативни устройства има разработено приложение за фирми във Великобритания, което сега адаптира, така че да бъде в помощ на възрастните хора у нас и да събира нуждаещите се с онези, които могат и искат да помогнат. Икономистът Ивайло Мирчев ръководи тази IT компания. Компанията пуска безплатно приложение за смартфон, което да улесни подпомагането на възрастни хора по време пандемията от коронавирус и периода на карантина, така че да не се налага да напускат домовете си за продукти и лекарства.

Ивайло Мирчев

Приложението ще е само безплатен посредник, но дейностите ще се извършват от доброволци

"Вече сме на финалния етап. Направихме допитване в социалните мрежи дали има интерес към подобна програма, за да работи приложението в България. Отговорите на хората бяха позитивни. Надяваме се скоро да покажем първата му версия. Пишем нов код. Тъй като става дума за жест към възрастни хора, програмистите в компанията работят в почти денонощен режим, за да бъде максимално бързо пуснато това приложение." 

Принципи на работа:

  • Приложението ще бъде за цялата страна, не само за София. 
  • Приложението е за смартфон, може да се отваря от лаптоп, от компютър и от интернет браузър.
  • Има два типа потребители в самото приложение – възрастни хора, които след бърза регистрация ще записват своята заявка. От другата страна са доброволците – хората, които искат да съдействат на възрастните. Те се регистрират и виждат в радиус от 4 км кой какви потребности има. Приемат заявката, изпълняват я и им носят съответните продукти. 
  • Ще има и телефон, зад който ще стои доброволец, на който възрастните хора ще могат да позвънят и желаните продукти, които искат да закупят, ще ги въвежда ръчно в самата система, без да се налага да ползва приложението. 
Ивайло Мирчев е обнадежден, защото се е свързал с много желаещи доброволци и съмишленици в страната. Има механизъм, по който да бъдат проверявани доброволците и тяхната добронамереност.

Няколко стъпки:
  • Като доброволци ще могат да бъдат регистрирани само български мобилни номера. Това означава, че, закупувайки си карта за мобилен номер, той трябва да предостави лична карта. 
  • Регистрацията ще се потвърждава през самия мобилен номер, което означава, че за нас има гаранция, че този човек стои зад този мобилен номер, което автоматично го поставя в много добра осветеност.  
  • Когато един доброволец влезе в самото приложение, той не вижда адреса на възрастния човек, не вижда името и телефона му. Ако приеме заявката, това се отбелязва в системата и има ясна следа кой получава данните на възрастния човек. 
  • Рейтинг на доброволците. Възрастните хора ще поставят оценка на доброволците за направената доставка и ако даден доброволец има нисък рейтинг, ще правим съответната проверка.
Името на приложението се уточнява. Ето кратка презентация на функционалностите на платформата.

Как можете да се включите, разберете от разговора.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.