Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Професия военен кореспондент 1877-1878

Снимка: zlatenriton.bg

Руско-турската война от 1877-1878 г. е резултат – заедно с всичко друго, също така и от информациите и репортажите на журналистите от опустошената след Априлското въстание 1876 г. българска земя. Общественото мнение се надига, в Западна Европа и в Руската империя се възвисяват гласове за спиране на варварствата, извършвани от „болния човек на Босфора“. И когато император Александър ІІ обявява война на Османската империя, освен възторгът, идва и желанието да се узнае всичко за събитията, да се проследи ходът на военните действия, да се опишат битките и геройствата.

Така войната от 1877-1878 г. между двете източни империи – едната югоизточна, другата североизточна, се превръща в може би първото в световната история събитие, в което журналистиката има водеща роля и което публиката от цял свят следи с нестихващ интерес.

Тогава в известна степен се ражда или поне утвърждава фигурата на военния кореспондент – репортерът (и художникът / фотографът) от линията на фронта и обозите в тила, призван да разкаже и покаже всичко „така, както си е“, да пренесе истината за войната в мирните домове на своите читатели.

Филмът на продуцента, сценариста и режисьора Асен Владимиров „Брейкинг нюз“ ни пренася точно в ония времена, когато бързината при предаването на информацията е била от най-решаващо значение, а кореспондентите – освен приятели, са били също така и съперници. От лентата ще научите изключително нови, неизвестни досега факти, осветяване на събитията от по-различен ъгъл, възприемане на новаторски и изненадващи ни тълкувания на факти, които сме си представяли, че са ни ясни от най-ранна възраст.

Тъкмо тази е причината за разговора в предаването „Премълчаната история“ за този забележителен филм с неговия автор Асен Владимиров, с писателя Захари Карабашлиев и с д-р Александър Въчков, историк, изследовател на войните от края на ХІХ – началото на ХХ век, и на военните униформи, с които се е сражавал българският войник.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български ученици в Париж издават вестник „Вазовчета“

„Една нова идея, едно ново начало. Горда съм с малките журналисти! Колко е хубаво, когато и родителите помагат в усвояването на българския език!“ – това са думи на доц. дпн Елена Сачкова, директор на Българското училище „Иван Вазов“ в Париж . А идеята децата да имат свой вестник е на майка на ученик. Преподавателката Янета..

публикувано на 02.12.20 в 09:50

Природен парк "Сините камъни" празнува 40 години

За любителите на природата, за любителите на красотата, за приятелите на животните – за всички, които търсят хармония и спокойствие, Природен парк "Сините скали" в Сливен предлага своите необятни и разнообразни атракции. Разположен на повече от 11 хиляди хектара, в парка могат да се наблюдават над 97 вида растения, над 244 вида животни от различни..

публикувано на 01.12.20 в 17:18
Левисън Уд

Бавното пътуване на Левисън Уд

„Разказите на Киплинг разпалваха младежкото ми увлечение по колониалното минало на Великобритания и най-вече намесата ѝ в Индия и високопланинските проходи, водещи към вътрешността на Азия. „Човекът, който искаше да бъде крал“ и класическият му роман „Ким“ разпалваха въображението ми и ме караха да съжалявам, че не съм роден сто години по-рано“, пише..

публикувано на 30.11.20 в 14:47

Латински смутители в Константинопол

За Православната и Католическата църкви днес всички знаят, че имат различия, свързани с разбирането на каноните на вярата, с ритуални практики, с богослужебните процедури. В миналото обаче това не е било толкова ясно, дори обратно – мнозина теолози и църковни дейци са се опитвали да намерят общ път, благодарение на който противоречията да бъдат..

публикувано на 27.11.20 в 08:35
Българското училище „Д-р Стамен Григоров“ в Женева

На училище в Швейцария

За швейцарското образование, впрочем, както и за самата държава, не се чува много. Това не пречи международното изследване ПИЗА да отчита много добри резултати на 15-годишните швейцарски ученици. В опит да разберем каква е формулата за успеха на средното образование там се опитахме да получим представа за него чрез личния опит на едно..

публикувано на 26.11.20 в 19:51