Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Професия военен кореспондент 1877-1878

Снимка: zlatenriton.bg

Руско-турската война от 1877-1878 г. е резултат – заедно с всичко друго, също така и от информациите и репортажите на журналистите от опустошената след Априлското въстание 1876 г. българска земя. Общественото мнение се надига, в Западна Европа и в Руската империя се възвисяват гласове за спиране на варварствата, извършвани от „болния човек на Босфора“. И когато император Александър ІІ обявява война на Османската империя, освен възторгът, идва и желанието да се узнае всичко за събитията, да се проследи ходът на военните действия, да се опишат битките и геройствата.

Така войната от 1877-1878 г. между двете източни империи – едната югоизточна, другата североизточна, се превръща в може би първото в световната история събитие, в което журналистиката има водеща роля и което публиката от цял свят следи с нестихващ интерес.

Тогава в известна степен се ражда или поне утвърждава фигурата на военния кореспондент – репортерът (и художникът / фотографът) от линията на фронта и обозите в тила, призван да разкаже и покаже всичко „така, както си е“, да пренесе истината за войната в мирните домове на своите читатели.

Филмът на продуцента, сценариста и режисьора Асен Владимиров „Брейкинг нюз“ ни пренася точно в ония времена, когато бързината при предаването на информацията е била от най-решаващо значение, а кореспондентите – освен приятели, са били също така и съперници. От лентата ще научите изключително нови, неизвестни досега факти, осветяване на събитията от по-различен ъгъл, възприемане на новаторски и изненадващи ни тълкувания на факти, които сме си представяли, че са ни ясни от най-ранна възраст.

Тъкмо тази е причината за разговора в предаването „Премълчаната история“ за този забележителен филм с неговия автор Асен Владимиров, с писателя Захари Карабашлиев и с д-р Александър Въчков, историк, изследовател на войните от края на ХІХ – началото на ХХ век, и на военните униформи, с които се е сражавал българският войник.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биоразнообразие и климатични промени

Темата за климатичните промени, осмисляни в контекста на глобалното затопляне, напоследък все по-често се свързват не само с климатичните бежанци, топенето на ледниците и оцеляването на застрашени от повишаването на морското ниво популации от хора, живеещи в крайбрежни райони, но и с увеличаващият се брой на застрашените растителни и животински видове...

обновено на 22.10.20 в 18:37

Ще се преборят ли учените за правото ни да се гордеем с делото на светите братя Кирил и Методий

Безцеремонна намеса на политиката в област, в която единствено науката може да се произнесе, и по тема, изключително чувствителна за обществото ни – каква е нашата писменост – българска или славянска и оттам – как да се нарича празникът 24 май. Така може да се определи внесената от групата на „Обединени патриоти“ и подкрепена на първо четене от депутатите..

публикувано на 22.10.20 в 17:50
Селин Алварес

Учителката, която наистина обича децата

Големият швейцарски психолог Жак Пиаже си спомня как, когато пътувал из Америка, представяйки своя труд "Етапи на детството", непрекъснато трябвало да отговаря на онова, което нарекъл американския въпрос, а именно: как да ги забързаме? На което Пиаже неизменно отговарял: А защо да го правим? Завладяни от желанието да осигурим предимство на детето си,..

публикувано на 22.10.20 в 14:37
Къщата-музей на Добри Войников в Шумен

На арменски приказки с турско кафе

Миналата седмица екипът на „Познати и непознати“ беше на гости на приятелите на предаването арменци от град Шумен. Знаем тревогите им от месец почти насам… Близките им в Армения за пореден път са принудени да воюват за свободата си и те не могат да останат безразлични. Предишния ден се бяха върнали от мирния си протест в София. Както винаги, първата..

публикувано на 21.10.20 в 13:25
Биляна Петрова

От Филипините до Грузия

Тя си мечтае за пътешествия от най-ранна възраст. Започва да пътува като дете с родителите си най-вече по нашите язовири и Черноморието. Първото ѝ излизане извън страната е до Истанбул. Тогава  разбира, че пътуването е нейна страст, следват нови дестинации из Европа, а скоро след това напуска и Стария континент. В "География на сетивата" ви..

публикувано на 21.10.20 в 12:05