Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Професия военен кореспондент 1877-1878

Снимка: zlatenriton.bg

Руско-турската война от 1877-1878 г. е резултат – заедно с всичко друго, също така и от информациите и репортажите на журналистите от опустошената след Априлското въстание 1876 г. българска земя. Общественото мнение се надига, в Западна Европа и в Руската империя се възвисяват гласове за спиране на варварствата, извършвани от „болния човек на Босфора“. И когато император Александър ІІ обявява война на Османската империя, освен възторгът, идва и желанието да се узнае всичко за събитията, да се проследи ходът на военните действия, да се опишат битките и геройствата.

Така войната от 1877-1878 г. между двете източни империи – едната югоизточна, другата североизточна, се превръща в може би първото в световната история събитие, в което журналистиката има водеща роля и което публиката от цял свят следи с нестихващ интерес.

Тогава в известна степен се ражда или поне утвърждава фигурата на военния кореспондент – репортерът (и художникът / фотографът) от линията на фронта и обозите в тила, призван да разкаже и покаже всичко „така, както си е“, да пренесе истината за войната в мирните домове на своите читатели.

Филмът на продуцента, сценариста и режисьора Асен Владимиров „Брейкинг нюз“ ни пренася точно в ония времена, когато бързината при предаването на информацията е била от най-решаващо значение, а кореспондентите – освен приятели, са били също така и съперници. От лентата ще научите изключително нови, неизвестни досега факти, осветяване на събитията от по-различен ъгъл, възприемане на новаторски и изненадващи ни тълкувания на факти, които сме си представяли, че са ни ясни от най-ранна възраст.

Тъкмо тази е причината за разговора в предаването „Премълчаната история“ за този забележителен филм с неговия автор Асен Владимиров, с писателя Захари Карабашлиев и с д-р Александър Въчков, историк, изследовател на войните от края на ХІХ – началото на ХХ век, и на военните униформи, с които се е сражавал българският войник.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Иван Радев

Иван Радев е курсант в Националния военен университет "Васил Левски" в Шумен, факултет "Артилерия, ПВО и КИС". За постижения в овладяването на инженерните науки в областта на електрониката, автоматизацията и електротехниката Иван Радев става носител на стипендията на името на акад. Димитър Мишев. Според преподавателя му проф. Борислав Беджев, той..

публикувано на 27.06.22 в 17:05

Не натискай червеното копче

Помните ли коя беше Саманта Смит? (Ако отговорът е положителен, значи сте от рисковата група.) Саманта Смит е американската ученичка, която написа писмо до тогавашния Главен секретар на руската комунистическа партия Юрий Андропов с въпрос наистина ли става и си ляга с мисълта за червеното копче? Т.е. командата за започване на ядрена война със САЩ...

публикувано на 27.06.22 в 14:20

Образование и възпитание чрез кино – защо не?

Към края на фестивала "Срещи на младото европейско кино" на 28 юни в София ще се проведе Европейска конференция "Кинообразование в училище". Над 40 експерти в областта на киното и педагогиката от културни организации и университети от България, Германия, Испания, Италия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Северна Ирландия, Турция, Финландия, Франция,..

публикувано на 27.06.22 в 08:00

Имат ли тъмните сили светла страна

Мисля си за хитроумния начин, по който крехките ни човешки души се справят с трудните ситуации, нещастията и бедите, които неизбежно са част от живота ни. За по-невинните грешки и злополуки сме най-склонни да поемем отговорност, за по-тежки ситуации винаги ще се намери някой подходящ виновник с лош поглед или зли помисли. Как обаче да се справим с..

публикувано на 24.06.22 в 08:25

Възможна ли е свободата на избор в училищните програми

Ако проверите колко често се е появявала темата за промяна на учебните програми в средното образование, сигурно ще се изненадате. Периодично се правят опити за олекотяване на материала, за преместването му от един в друг клас, за отпадане на произведения, което пък довежда до скандали, за преосмисляне на философията на образованието ни – така или..

публикувано на 23.06.22 в 13:25