Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Тъпа пиеса“ на Ованес Торосян с онлайн премиера в Смолянския театър

Снимка: @RodopiTheatreВ днешния празничен ден, когато в целия свят се чества Международният ден на театъра, Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян ще празнува със своята публика, макар и в условията на социална изолация. Замисълът беше актьорите да подарят на зрителите представлението „Театър, любов моя“ от Валери Петров – спектакъл за всеотдайната и неизменна любов към театъра, за гафовете на сцената и извън нея, за взаимоотношенията на две актриси с живот, отдаден изцяло на театъра.

Представлението на режисьорката Емилия Ованесян трябваше да се играе на празен салон и да се излъчва на живо през страницата на театъра във фейсбук. Заради усложнената ситуация с коронавируса идеята засега се отлага за по-подходящо време, но актьорите измислиха друг начин да отпразнуват 27 март. Така тази вечер в 19 часа Смолянският театър ще постави началото на своята нова онлайн инициатива, наречена #рдтт – Родопски дебют на драматични текстове, която е насочена към българските драматурзи в страната и чужбина.

Предоставяме възможност на всеки пишещ за театър човек да ни изпрати непубликувана своя пиеса, на която ние ще дадем платформа за живот. Избраните творби ще бъдат представени под формата на сценично четене с част от нашите актьори и излъчени на живо през нашата страница. Съветваме кандидатите в началото да ни изпращат текстове с не повече от пет персонажа, за да спазим максимално добре препоръките за събиране на малко хора на едно място, ако реализациите започнат преди отмяната на извънредното положение в страната, уточняват организаторите и очакват предложенията на драматурзите на sonja.yosifov@teatarsmolyan.com, rdt_smolyan@abv.bg или на фейсбук страницата на театъра.

#рдтт – Родопски дебют на драматични текстове започва тази вечер със сценично четене на пиесата „Тъпа пиеса“ на Ованес Торосян. Тя ще бъде представена на живо онлайн от сцената на Родопския драматичен театър с участието на актьорите Атанас Найденов и Делян Илиев.ВИЖТЕ ОЩЕ
Марта Вачкова

Марта Вачкова: Най-нужната, най-важната, най-смислената медия е Радиото

"Вие – в Българското национално радио – имате мисия. Искам да ви пожелая здраве и да не губите смисъл . Много сте важни!" – Това пожела а ктрисата Марта Вачкова в "Нашият ден" по повод рождения ден на радиото. " Радвам се да съм с вас в този празничен ден . Вие ме усмихнахте и разплакахте с любимата ми песен в изпълнение на баща ми. Върнахте ме в едни..

публикувано на 25.01.21 в 16:00

Кин Стоянов: Да сме горди с най-големия културен институт в България – Радиото

Културното наследство на БНР и пазителите и търсачите на звукови съкровища. Кин Стоянов, журналист и създател на екип „Инфохолици“ – за историите, хората и откритията в работата с наследството на Златния фонд: "Честит празник! Нека всички да сме много горди с този рожден на най-големия културен институт в България . Защото  Българското национално..

обновено на 25.01.21 в 14:56
Чавдар Ценов

Разказваческото изкуство на Чавдар Ценов

Чавдар Ценов е сред най-добрите ни съвременни писатели, отличен е с престижни награди, автор е на разкази и романи. Наскоро той издаде представителен том, в който са събрани негови разкази от началото на творческия му път през 1975-а, та до 2015 година.  Съставител на сборника е рано отишлата си Нина Иванова, която в своя предговор към сборника..

публикувано на 25.01.21 в 13:40
На последната спирка (пощенска картичка)

За първия трамвай – преди 120 години

Когато в края на 19 в. в София започва да се движи омнибусът, столичани бързо оценили неговите възможности. С този елегантен многоместен закрит фургон, теглен от коне, е можело да се пътува по вече утвърдени постоянни линии – от площад „Св. Неделя“, тогава „Гурковски“, до Горна баня, Княжево и до железопътната гара. Още от първите дни на появата на..

публикувано на 25.01.21 в 11:27

Кухата сърцевина на живота: нова поетична книга на проф. Цочо Бояджиев

Всяка книга с поезия на Цочо Бояджиев има своето вътрешно огнище, централна точка, носеща колона, върху която лежи капителът на думите. В последната му книга „Кухата сърцевина на живота“ това е цикълът „Рондо“. Дванадесет фрагмента, придържащи се към поетическата традиция на рондо, наситени с преплитащи се емоционална напрегнатост и духовна..

публикувано на 25.01.21 в 10:16