Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сибусиле К‘аба (ЮАР) – неизлъчвани записи от архива на „Аларма“

: Сибусиле К‘аба и Нафтали в „Петното на Роршах“ (Пловдив)
Снимка: Иван Иванов

Във втория петъчен карантинен епизод от серията неизлъчвани досега концерти от Аларма Пънк Джаз ще ви заведем в южноафриканската провинция КваЗулу-Натал, откъдето са двамата ни гости – Сибусиле К‘аба и Колофело Мпахо (известен повече като Brother Naftali Of The Royal Family). Всъщност, няма да се чудим как да стигнем чак до ЮАР в тези несигурни времена, в които никакъв по-сложен от метро или трамвай транспорт не ни е достъпен… 

Защото двамата музиканти бяха тук за цели пет концерта миналото лято. И всичките тези концерти, освен че ги организирахме (ние, „Аларма Пънк Джаз“ на програма „Христо Ботев“, съвместно с платформата Stretch), ги и записахме. 

Вече сте слушали мозайка от записи от това турне – от София, Варна, Бургас и Пловдив, но… да, конкретно пловдивският концерт (проведен на 29 юни 2019 г. в „Петното на Роршах“) беше нещо много специално. 

Не е лесно в уикенд, в който текат огромен брой шумни увеселителни събития на открито (в разгара хем на лятото, хем на „Пловдив 2019“), да напълниш подземен клуб, предлагайки на публиката тиха и медитативна спиритуална музика за внимателно слушане и съпреживяване, а не за парти. Че и после всички да говорят, че това е бил концертът на годината…

Може би точно поради това Сибусиле и Нафтали свириха повече от два часа и всички тотално загубихме представа за времето… А на следващия ден Иван Хадживеликов от Stretch, откривателят им за България, ги отведе и до Казанлък, за да посетят фабриката за китари „Кремона“, която отвори в неделния ден специално за тях. 

А впоследствие Сибусиле стана и вторият голям африкански китарист, притежател на такава китара (подарък от производителите), след носителя на „Грами“ Али Фарка Туре – точно половин век по-късно… Но това е друга, следваща, история.

Предаването, тъй като „Аларма“ е едва 90 минути, е с някои съкращения, но атмосферата на концерта, уверяваме ви, ще я усетите, и още как! 

Включете си радиото в 21.30 ч., а ако искате да се сдобиете с новия албум на Сибусиле “Ngiwu Shwabada” (със специалното участие на Нафтали и… на самия Шабака Хътчингс), излязъл в разгара на епидемията, можете да го направите тук, поддържайки сцената, която има нужда от вас, така както вие от нея. 

И се гответе за нови срещи от съвместната серия на „Аларма Пънк Джаз“ и Stretch, за които вече гласим дати през ноември.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малка нощна музика или кабаре с Ина Кънчева и Людмил Ангелов

Заглавието е от албума на двамата музиканти, споделящи страстта си към неочаквани открития. Огромен успех имаше дискът и спектакълът, посветен на творчеството на Полин Виардо, последван от танго серията. Записите излязоха през 2018 г., а на 15 юни във Военния клуб в София те представиха емоционален спектакъл наречен „Огледало – кабаре и други истории“...

публикувано на 03.06.20 в 08:55
Д-р Веселин Тенев, личен архив

Психично здраве и ангажирана електронна музика (II част)

Продължават срещите на „Аларма“ с д-р Веселин Тенев , легенда от даркуейв-квартета „Мъртви поети“ и от ефира на програма „Христо Ботев“ в близкото минало и лекар-психиатър на първа линия в Айова Сити (и композитор на електронна музика в свободното си време). Водещата Милена Воденичарова и редакторът Цветан Цветанов разговарят с него дистанционно за..

публикувано на 01.06.20 в 18:05

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2020

1 юни Изпълнения на Бароков оркестър „La Cetra“ – Базел. Диригент Морис Щегер. 3.00 часа – Франческо Мария-Верачини Увертюра №6 в сол минор „Дрезден“. 3.12 часа –Йохан Адолф Хасе (1699-1783), Флейтова кантата. Солист – Морис Щегер (рекордер). 3.22 часа –Антонин Дворжащ (1841-1904), Струнен квартет №12 във фа мажор, опус 96 „Американски“. Изпълнява..

публикувано на 01.06.20 в 12:02
Дитрих Фишер-Дискау

Дитрих Фишер-Дискау като Дон Жуан в едноименния шедьовър на Моцарт

Дон Жуан е една от коронните роли на прославения немски баритон. Записът, който ще звучи в съботната вечер е осъществен през 1958 година за фирмата Deutsche Grammophon. Ференц Фричай е на диригентския пулт. Двамата с Дискау се срещат десет години по-рано на сцената на Берлинската опера в постановка на „Дон Карлос“ от Верди. В ролята на маркиз Поза се..

публикувано на 30.05.20 в 08:55

Изложба за постановката „Орфей и Евридика“ на Пловдивската опера в София

Изложба с фотографии, запазили постановката на Стефано Пода на операта „Орфей и Евридика“ на Кристоф Вилибалд Глук, която беше акцент в програмата на летния фестивал „Опера опън“ на Античния театър в Пловдив, се организира от  2 юни в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ . Нейното осъществяване беше възможно и заради факта, че Пловдив беше..

публикувано на 29.05.20 в 08:25