Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В памет на Едуард Лимонов

Едуард Лимонов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Може би най-провокативният руски писател Едуард Лимонов (22.02.1943 – 17.03.2020) почина в Москва на 77 години. Освен писател и публицист, Лимонов беше известен и с политическата си дейност, която отблъсна част от читателите на иначе талантливия автор. Живял е в Ню Йорк, където е принуден да емигрира през 1974 г., а след това в Париж от 1980-а (получава френско гражданство) до 1992-ра, когато се връща в Русия и основава „Национал-болшевишка партия“ – забранена по-късно като екстремистка. 

Последващите му политически изяви са все в този регистър – подкрепа на въвеждането на руски войски в Чечения, заплаха да влезе в Талин с танк, заради отказана виза, воюва на страната на сърбите във войната в бивша Югославия, одобрява анексията на Крим, съден е и лежи три пъти в затвора, кандидат за президент, твърди, че не признава известни руски писатели като Бродски и Венедикт Ерофеев, нарича Пушкин „поет за календари“, изобщо всячески се старае да бъде в центъра на вниманието, макар и с негативен знак. И въпреки скандалния си образ, Едуард Лимонов е талантлив писател и поет. Еманюел Карер описва живота му в книгата си „Лимонов“, която е преведена на български.

За първи път Едуард Лимонов е публикуван в списание „Факел“ под редакцията на поета Георги Борисов. От прозата му са преведени две книги от Здравка Петрова, излезли през 2005 г. в едно тяло: „Това съм аз – Едичка!“ и автобиографичната „Велика беше нашата епоха“.

Чуйте Георги Борисов.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Mirror, Mirror..." – болестта в огледалото на живота

В разгара на карантината, докато с почуда и радост наблюдавахме публикациите на българските визуални артисти онлайн и изобщо търсехме глътка въздух в изкуството, "Артефир" се свърза с художника Станислав Беловски, известен със своите хумуристични, попкултурни колажи. Тогава той спомена, че в скоро време му предстои изложба, с която ще представи проект,..

публикувано на 03.06.20 в 17:09
Явора Петрова

Трохите от масата на съня – Явора Петрова в галерия „Стубел“

Истинско предизвикателство и въодушевление за духа е човек да представя изложбите на художничката Явора Петрова. В галерия „Стубел“ до 25 юни там може да бъде видяна новата ѝ експозиция, озаглавена „Трохи от съня“. Това са живописни творби – рисунки и маслена живопис, неща със смесена техника, които обогатяват тяхното внушение и емоция на възприемане...

публикувано на 03.06.20 в 16:57

Варненският театър започва летния си сезон с нова сцена на открито

След повече от два месеца принудителна пауза, когато всички театри бяха затворени, Варненският театър и Варненската опера са сред първите, които възстановиха дейността си веднага след отпадането на ограниченията. За броени дни беше построена и чисто новата Лятна сцена „Зад театъра“, която беше открита на 1 юни с мюзикъла „Приключения опасни със герои..

публикувано на 03.06.20 в 14:35
Платформа А6

НДК, Платформа А6 – нови правила в културата

Постепенно културният живот започва да се връща към своя ритъм, но това става бавно. В следствие на кризата с разпространението на коронавируса и последвалите от нея тежки икономически последствия за културната, конгресна и развлекателна индустрии НДК предприе спешни мерки по адаптация на дейността си, трансформация на екипа и процесите. Целта е да се..

публикувано на 03.06.20 в 16:05

Извънредно положение с Богдана Трифонова и Здрава Каменова

"Извънредно положение" е стендъп комедия, родена от личните преживявания на радиоводещата Богдана Трифонова, актрисата и автор Здрава Каменова и подкрепени от автора и сценарист Светослав Томов. Уморени от сериозността на положението, безпаричието, кризата, страшните новини, хората с пагони, онлайн обучението, уморени от липсата на работа, фризьор,..

публикувано на 03.06.20 в 11:34