Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Йорданка Благоева:

Загубите от отлагането на олимпиадата са огромни и не се измерват само в пари

Загубите за спортистите и за организаторите на олимпийските игри от отлагането им са огромни и те не се измерват само в пари, бе коментарът на нашата голяма атлетка от близкото минало и вицепрезидент на Българския олимпийски комитет Йорданка Благоева. "Спортната кариера е кратка, една година е много време за един добър спортист", поясни Благоева, като посочи, че и подготовката на олимпийците в момента е доста трудна поради изолацията в много държави.

"Мисля, че сега е по-страшно от световна война, защото през Втората световна война е имало страни, които не са били засегнати от войната, а сега, за съжаление, целият свят е засегнат от този ужасен вирус. Спортът особено тежко. Отлагането на олимпийските игри беше най-правилното решение, но е много тежко – загубите са огромни за спортистите – да се готвиш за олимпиада – това е един макроцикъл от 4 години, а за младите 8 години, аз се готвих 12 години за първата си олимпиада в Мексико.

Смятам, че нашите треньори са много силни, умни, интелигентни и ще успеят да пренасочат състезателите в тяхната подготовка.

Когато човек има воля и желание, може да намери хиляди начини, но те няма да бъдат на тази висота, както когато се готвиш в залите. Спортът за здраве няма проблеми. Но за големия спорт е необходимо научно обоснование на тренировките, има много фактори, които влияят на спортната подготовка – знаем, че олимпиадата е форум, където се показват най-добрите постижения." – подчерта легендарната лекоатлетка. 

"Моят съвет към спортистите в този критичен момент е да не губят своята мотивация. Много е важно психически да издържат, да вярват. Вярвайте в себе си!" – окуражи нашите олимпийци Йорданка Благоева.

Олимпийската вицешампионка на висок скок посъветва и гражданите, и спортистите да имат вяра и да не се поддават на лошо настроение и паника. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Така се получава, че културата трябва да търси задни дворове

Театрите и изпълнителските изкуства бяха тежко засегнати от извънредното положение. В студиото на "Нашият ден" актьорът, режисьор, ръководител на театрална школа Бранимир Митов разказва за опитите си да изнесе в Благоевград сцена на открито. Оказва се, че по общински разпоредби, отнасящи се до открити търговски площи, трябва да се заплатят по 3,60 лв...

публикувано на 27.05.20 в 13:20

Юношите у нас – на първите места по пиене и пушене

Българските юноши са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранен старт на сексуалния живот. Това показва докладът "На фокус: здравето и благополучието на юношите", публикуван днес от Регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа, съобщиха от Представителството на СЗО за България. В доклада са събрани данни..

публикувано на 27.05.20 в 11:27

Най-доброто лекарство за душата е да се радва, да се смее и да обича

Ние сме пред един коварен, непредвидим враг и той още не си е тръгнал . Мерките малко отслабнаха, но бдителността ни не трябва да спада в никакъв случай. Това каза  писателят ревматолог проф. Златимир Коларов в рубриката "За здравето" на "Семейно радио" за битката с  Covid-19 и се пошегува, че той самият е полукарантиниран. "Много малко болни..

публикувано на 27.05.20 в 09:07

А сега накъде? Как ще изпратим випуск 2020

Ще бъде ли изпратен достойно Випуск 2020? Всяка година в края на май дванайсетокласниците се прощават с училище. Ритуалът, който ознаменува навлизането им в зрелостта, е важен както за тях, учителите, съучениците и близките им, по някакъв начин и за всички ни като общество.  Дали защото ни кара да си спомним собствената си младост, или защото днешните..

публикувано на 26.05.20 в 15:01

Кой има нужда от "Репортери без граници"

Кой има нужда от Индекса за свобода на словото на „Репортери без граници“, доколко е важен за медиите и правителствата в различни държави по света и как влияе на обществените нагласи към тях – поглед отвън и отвътре. В „Мрежата“ по програма Христо Ботев коментират  журналистите: Христофор Караджов, преподавател по журналистика в..

обновено на 24.05.20 в 14:15