Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сряда, 1 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Гранична България: Мистична Странджа

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам

от 2.00 до 3.00 часа
Благовестие
Смисълът на молитвата и постът в Църквата.
Ще се спрем на „Лествицата“, която се явява стълба към небето, кой е нейният автор? За нашата стълба към небето. За отношението Църквата към Корона вируса. Защо у мнозина четенето на „Лествицата“ на св. Йоан предизвиква страх и смущение. Кой може да изкачи тези стъпала и как? Какво ни разкрива „Лествица“-та на св. Йоан Синаит и следва ли да има разлика в отношението на миряни и монаси към нея? Разговор със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, председател на столичния храм „Св. София“ и духовен надзорник на Софийска света митрополия.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклор и разнообразна традиционна музика от Скандинавието – Швеция, Норвегия и Дания. Изпълнения на: група „Лийф Сорби“, Елиас Йонсон, „Ве Поулсенс капел“, „Хапенскрафт“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Николай Паскалев, Таня Скечелиева, Христина Ботева и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Торба лъжи“ от Марко Ганчев

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Виртуална изложба „Смешното училище“ в Добрич за 1 април – репортаж на Мая Щърбанова
• На 1 април стартира приемът в бургаските детски градини – съвети за електронното записване – репортаж от БНР-Бургас
• Сутрешна тренировка с CrossFit 681 и инструктора Светлин Александров
• Здравна рубрика „Въпроси и отговори за коронавируса“
• „Фабрика за идеи“, които са създатели на форума „Предизвикателство за социална промяна“ и „Резиденция баба“ излизат с призив: Да помогнем на възрастните хора по селата и във градовете! – интервю с Янина Танева, съосновател на „Фабрика за идеи“
• Либертарианецът и икономист Стоян Панчев за социалните мерки и актуализацията на бюджета – коментар
• Какво да правим с парите си по време на сегашната ситуация? – говори финансовият консултант Стойне Василев.
• Главен герой: д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов – да бъдеш лекар и човек по време на криза – разговор за професията и избора да прекараш медения си месец в карантина
• Крис Георгиев, основател на „Имагга“ – интерактивна разходка из Сеул с дата 1 април 2020 г. – разговор за новия проект за диагностициране на COVID-19 през термо-камера с помощта на AI технология, дисциплината, изкуствения интелект, технологиите и човека
• 1 април – Ден на шегата: „Рязко“ с Деян Копчев

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Искрен Пецов и Кристина Димитрова с нов кавър на известния хит „Вълшебен цвят“;
• R&B песента „Broken“ и видеото към нея;
Теми:   
• Една от най-успешните дамски групи на всички времена - EN VOGUE – празнува 30 години;
• Излезе нетърпеливо очаквания нов албум на Dua Lipa „Future Nostalgia“;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• С хумор срещу страха от коронавируса. Как Дома на хумора и сатирата в Габрово ще отбележи Международния ден на хумора и шегата? Разговор с Маргарита Доровска, директор на музея
• Честит празник на българските карикатуристи. Разговор с художника Валери Александров, председател на секция „Карикатура“ към Съюза на българските художници за отменената 45-та Национална изложба на българската карикатура и новите международни онлайн конкурси за карикатура
• Ямболският театър „Невена Коканова“ представя онлайн подбрани спектакли от репертоара си
• Ловешкият театър откри Арт работилница онлайн
• Визуален дневник на извънредното положение. Среща с френския художник Мич Брезунек за серията му от карикатури и работата му в България.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Милан Кундера и лекотата на битието – разговор с доц. Добромир Григоров, преподавател в катедра Славянски филологии на Софийския университет „Св.Климент Охридски“, по повод 91-годишнина на писателя.
Ще чуем и репортаж от флашмоба, посветен на Кундера, проведен за 85-ата му годишнина в София.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Фрагменти от комични опери

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Премълчаната история
Българският градинарски поход в Европа и по света
Какви и кои са първите дипломати без дипломатически паспорти, които са разпространили славата на България още преди тя да е възкръснала като държава? Това са българските градинари. Веднъж посветени в тайните на новата професия, те решават да отворят своя бахча в Цариград. Първите от тях са тръгнали на гурбет в Цариград към 1715-1720 г. Установени са „веднъж завинаги“ два факта: че първите градинари са лясковчани и второ, че български градини извън Османската империя са отворени след 1800 г. След като лясковските градинари са прогонени от Цариград, заминават за Влашко, за Брашов.
В предаването участват журналистките Даниела Горчева и Диана Гласнова, фолклористката доц. д-р Венета Янкова и етнографът д-р Илия Вълев.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Пътешествието на думите – заемките в българския език: За чуждиците, заемките и усилията на пуристите

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Музикантите като обект на екранно пресътворяване
Музика из актуалните биографични филми „Рокетмен“ и „Бохемска рапсодия“

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Свежи, темпераментни латино ритми и танци от Куба и останалата част на Латинска Америка. Сред тях – сон, куарача, ча-ча, салса, гуахира, румба и мамбо, а сред колоритните изпълнители – „Трио де Санта Крус“, „Оркестра Типика Кубана“, завладяващата Лукресия, Кико Валера, „Никарагуа Бойс“, дуетът Тирсо Дуарте – Мичел Перес, „Групо Моно Бланко“ и др.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Защо лъжата е по-опасна от копието“, по африканска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
Михаил Големинов: „Ние сме център, именно защото имаме такава музика, уникална, в кръвта си.“
Композиторът Михаил Големинов беше гост в предаването за съвременна и старинна музика „Контемпо“ на 20 януари по темата „Център и периферия и къде сме ние“: „Българският музикант и българският слушател от 100-150 г. е възпитаван да усвоява ценности, които идват отвън. Респективно, изпълнителската култура е в известен смисъл подражателска (...), а ценностите, които публиката издига в култ (...) също са „импорт“. И най-големият конфликт в историята на българската музика, лично за мен, е хибридното явление „български фолклор с алпийска хармония“ (...). И за мен това, което правят няколко поколения композитори, те са го правили най-искрено, но за мен това е (...) краят на българския фолклор. А ние сме център, именно защото имаме такава музика, уникална, в кръвта си. (...) Ние гледаме на запад по един начин, а Западът в началото на 20-и век е гледал на изток по друг начин. Ние сме гледали на запад както се гледа Слънцето, а Западът е гледал на Изтока както човек гледа имота си. Има малка разлика (...) в гледането в определена посока.“

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов – 43 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• каква е ролята на хумора в това, ще ни разкаже психологът Рени Велчева.
• По време на пандемия регионален исторически музей – София стартира своя онлайн поредица, озаглавена „Софийски пъзел“, подробности за инициативата ще получим от Ерина Кръстева, ПР на музея.
• В своята музикална рубрика Ивайло Кицов ще ни представи новия албум на Liam Gallaghe.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
„Здравей, пролет!“ – концертна версия на предаването, посветена на сезона на пробуждането, красотата и новия живот. Включените изпълнения са на известни певчески ансамбли от България, Франция, Германия, Дания, Финландия, Норвегия и Швеция.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 7 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Разбойници“ от Фридрих Шилер Превод: Димитър Стоевски Участват: Никола Динев, Кирил Янев, Вера Динева Режисьор: Неделчо Чернев от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 06.06.20 в 08:40

Събота, 6 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Прогресив рок на два континента. • „Rush“ – „Clockwork Angels“ 2012 г. • „Wolcensmen“ – „Songs from the Fyrgen“ 2016 г. • „Isildurs Bane & Steve Hogarth“ – „Colours Not Found In Nature“ 2017 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 05.06.20 в 15:41

Петък, 5 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Български села с легендарни имена: Между науката и легендите от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Концерт на баритона Кристофър Молтман от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Валентин Василев за гмуркането в Шри Ланка • 50 места от българската..

публикувано на 04.06.20 в 10:15

Четвъртък, 4 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Между светлината и екстазът в древността: Сияйните хора в древна Тракия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Концертният албум „One More Car One More Rider“ на Ерик Клептън – 1 част. от 2.00 до 3.00 часа А сега накъде • Маршрути: За фотографията, за..

публикувано на 03.06.20 в 09:05

Сряда, 3 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия „Непобедените музи. Българското изкуство между двете световни войни“: Разноликите художници от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Песенни текстове на Морис Уайт, Върдин Уайт, Стиви Уондър, Борис Виан, Доли Партън, Даниела Кузманова, Джей Грейдън, Ал Жаро,..

публикувано на 02.06.20 в 18:15