Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ирена Иванова за „Заешката дупка“, уловените чувства и светлите мисли

Снимка: Георги Казаков за #URBN

Все го повтаряме и все го забравяме – думите тежат. Сега повече от преди.

Думите обаче и лекуват. Преди, сега, а и занапред. Особено тези, които изразяват чувствата на човек. Затова Ирена Иванова ни съветва да уловим какво чувстваме наистина и да оставим уловът да се разтвори в нас. Така и детето, което неспирно тикаме в най-тъмните и дълбоки дупки на душите ни, ще може да продума.


Навярно звучи философски, но така звучеше и споделеното „Време и половина“ с Ирена Иванова – поетеса, писателка, режисьорка, актриса, основател на Творческа академия „Заешка дупка“. Дупката, която тя е създала, не подлежи на изолация. Тя е на друго ниво. Какво е то можете да чуете в звуковия файл. Там ще разберете и кои две премиери да очаквате – тази на новата стихосбирка на Ирена и тази на антологията, посветена на петата годишнина на творческата академия. Всъщност, годишнината беше поводът екипът на „Време и половина“ да надникне в дупката.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислав Памукчиев представя „Монолози – рисунки в изолация“

Галерия „Арте“ представя създадените в най-последно време рисунки на художника Станислав Памукчиев. Това са   творби сътворени в условията на принудителната изолация, в ситуация, в която психичната среда е натоварена с екзистенциални напрежения, особена равносметка и изострена сетивност. Изложбата включва работи в три тематични посоки:..

публикувано на 04.06.20 в 14:40

„Истории от карантината” – за коронавируса с езика на театъра

Повече от два месеца театрите в цялата страна бяха затворени и можехме да гледаме представленията им единствено онлайн. За щастие ситуацията започна да се нормализира и Плейбек театър „Storycatchers” вече е готов да представи утре вечер от 20 часа своя нов спектакъл „Истории от карантината“. Представлението ще се играе наживо на Откритата..

публикувано на 04.06.20 в 14:22
Георги Ангелов

Георги Ангелов на 60: Искам да продължа да чета

Българското общество е много силно фрагментирано, дали заради прословутия краен индивидуализъм на българина, няма я тази кохезия, тази сплотеност, тази единност. Така смята преводачът от френски и телевизионен журналист, познат от "Библиотеката" и "Култура.БГ" на БНТ, Георги Ангелов, който гостува на 60-ата си годишнина в рубриката "Главен герой"..

публикувано на 04.06.20 в 10:49

За литературните награди „Пулицър“

Наградата „Пулицър“ ( Pulitzer Prize ) е изключително престижна американска награда за журналистика, литература и музика. Наречена е така на американеца от еврейски произход Джоузеф Пулицър – издател, редактор и журналист. Наградата се дава за вестникарска и онлайн журналистика, литературни постижения и музикална композиция. Администрира се от..

публикувано на 04.06.20 в 09:33

"Mirror, Mirror..." – болестта в огледалото на живота

В разгара на карантината, докато с почуда и радост наблюдавахме публикациите на българските визуални артисти онлайн и изобщо търсехме глътка въздух в изкуството, "Артефир" се свърза с художника Станислав Беловски, известен със своите хумуристични, попкултурни колажи. Тогава той спомена, че в скоро време му предстои изложба, с която ще представи проект,..

публикувано на 03.06.20 в 17:09