Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Оцеляването на журналистите или на правото да знаем

| обновено на 03.04.20 в 09:49
Снимка: sbj-bg.eu

Оцеляването на журналистите или на правото да знаем, обидните взаимоотношения на четвъртата власт с останалите и монополът на „големите” върху информацията, когато малките ги няма. Журналистът-творец – в дните, когато не само достоверната информация е важна, а и анализът, онова, което ни показва повече от същината на случващото се. Журналистът Руслан Трад коментира в "Нашият ден":

"Натискът се увеличава повече по време на кризи. Журналистическата сфера е една от първите, които биват удряни. Най-вече има желание журналистиката като че ли да спазва определени виждания и правила. Много често чувам за оказване на натиск над колеги, за спиране на материали. 

В подобни кризи много бързо журналистиката остава сякаш на втори план. В много страни вече видяхме удари по нюзрумове, по екипи, които отразяват най-вече финансовата страна... В ситуацията на криза, когато важността на централизираната информация е важна, споменавайки Унгария и нейното влияние и върху нашата държава, Трад акцентира:

"Ние, като журналисти, последните две седмици сме изтръпнали от всяка една възможност за прокарване на законодателство, което може да удари точно тази нужда от анализ върху събитията. За съжаление нашата страна не е от онези, които имат здраво правосъдие и много лесно може да се злоупотребява."

По отношение на изказването на Домусчиев, че и медиите трябва да бъдат включени в правителствено постановление 60/40 и са поставени пред риска да не получават доходи от реклами, а от там и до закриване на медии, Руслан Трад смята:

"Това, което г-н Домусчиев казва, е нещо, което се случва като тенденция в цял свят. Тази сфера е силно ударена – все още дори не знаем колко точно ще бъдат загубите. Нуждата от анализ на потока на новини показва голям интерес не само към коронавируса, но и за много събития, които се случват междувременно. Хората показват, че искат да знаят повече.

Установени са стотици сайтове, които разпространяват фалшиви новини и конспиративни теории. Те достигат до много голяма част от населението. Това е глобален феномен" – категоричен е Руслан Трад.

Иван Радев, член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти, коментира дали ситуацията с и без това влошената медийна свобода е повлияна от последните събития:

"Извънредното положение смени всичко. Светът не е същият спрямо един месец по-рано. И това не е само за медиите, не е само за журналистите. За съжаление последиците в медийния сектор са сериозни. Ако досега медиите трудно преживяваха, извънредното положение ускори този процес и медии вече започват да затварят. Два случая от последната седмица – изданието за събития "Програмата" обяви, че спира да излиза от 1 април, а последният варненски вестник "Черно море" също вчера спря да излиза. Този процес, предполагам, че ще продължи и ще се отрази тежко на сектора. Ускорен е финансовият колапс на медиите.

В същото време журналистите в тази ситуация имат много повече работа. Много от колегите работят на първа линия в тежък режим...

"Трудно е да се направи прогноза какво ще се случи след този период. Виждаме в световен мащаб как авторитарни режими се възползват от ситуацията, за да се рекламират като по-добра форма на управление. И хора, склонни към авторитаризъм, тоталитаризъм, се опитват да убеждават другите, че подобни режими се справят по-добре с кризи, отколкото демокрацията. 

Правото на достъп до информация и правото на мнение – четвъртата власт и останалите

"Това, че има извънредно положение, не означава, че тези права са ограничени и изчезват. Затова е много важно да продължаваме да следим. Защото обществото има право да знае и всеки гражданин има право да изразява своето мнение


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
яз.

Обезщетение за земя

Съвети на адвоката: адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси Златка Димчева от София. "Завели сме дело срещу Столична община за обезщетение в размер на средния пазарен наем на земеделска продукция, тъй като имаме имоти в чашата на язовир "Искър", т.е. под водата. Делото е заведено освен срещу Столична община и като втори ответник –..

публикувано на 01.07.22 в 16:15

Закъснения и отмяна на полети – права, решения, обезщетения

Проблемът със закъсненията и отмяната на полети в различни авиокомпании в Европа е отново актуален. Случайно или обичайно е това? Какви са решенията? Как могат да бъдат обезщетени пасажерите?  Защо една българка в продължение на 3 дни не успя да се прибере в страната от летището в Айндховен? Частен случай на Сибила Лилова . Ето какво разказва тя в..

публикувано на 01.07.22 в 12:15

Градските неравенства и политиките, нужни за премахването им

София е била на първо място в Европа по зелени площи, а днес само се смята за едно сравнително зелено място за живеене. Най-големият, богат и бързоразвиващ се град в България в действителност губи качеството си на живот. Всичко и всички са в София, но градът е сегрегиран. Оказва се, че именно той трябва да бъде подложен на интеграция, а не..

публикувано на 01.07.22 в 12:05
Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев: Ако изтеглим нотата за руските дипломати, показваме беззъба политика

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че няма да промени решението за изгонване на 70 руски дипломати и служители. Кирил Петков предлага Асен Василев за премиер, отхвърля руския ултиматум “Явно от встъпването в длъжност на министър-председателя Петков, той пое на ръчно управление част от функциите, касаещи външната политика на страната..

публикувано на 01.07.22 в 11:09

Стартира световната инициатива "Месец юли без пластмаса"

За пета година в България се провежда инициативата "Юли без пластмаса“, част от глобалното движение Plastic Free July. Кампанията цели да насърчи хората да ограничат употребата на еднократна пластмаса в ежедневието си и така да спомогнат към борбата със замърсяването с подобни отпадъци. В рамките на един месец кампанията ни предизвиква да..

публикувано на 01.07.22 в 10:50