Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Сън в лятна нощ“, опера в 3 действия от Бенджамин Бритън (съдържание)

Либрето: Бенджамин Бритън и Питър Пиърс по едноименната комедия на Уилям Шекспир
Първо изпълнение: 11 юни 1960 г. на фестивала в Олдбъро

Действащи лица:
• Оберон, крал на елфите – контратенор
• Титания, кралица на феите – колоратурен сопран
• Пък или Робин, малък дух пакостник – говорна роля
• Лизандър – тенор
• Хермия, влюбена в Лизандър – мецосопран
• Елена, влюбена в Деметрий – сопран
• Деметрии – баритон
• Тезей, херцог на Атина – бас
• Хиполита, кралица на амазонките, годеница на Тезей – алт
• Ботъм (Кросното), тъкач – бас-баритон
• Клина (Куинс), дърводелец – бас
• Пискуна (Флейтата), кърпач на духала – тенор
• Талашко (Снаг), столар – бас
• Носльо (Снаут), медникар – тенор
• Комара (Старвелинг), шивач – баритон
• Грахчо, Прашинко, Паяжинко, Синапчо (елфи) – дисканти
Други феи и елфи, обслужващи своите крал и кралица. Придворни на Тезей и Хиполита.


Първо действие
Нощ в гора в покрайнините на Атина. Оберон, кралят на елфите, е в свада с Титания, кралицата на феите заради младо момче, което тя покровителства и отказва да го отстъпи. Оберон изпраща своя слуга Пък да намери вълшебната билка, чийто сок, когато бъде напръскан върху очите на Титания, ще я накара да се влюби в първото същество, което види при събуждането си. Той има намерение на открадне момчето, докато тя е под влияние на вълшебството.

Лизандър и Хермия са избягали от своя град и неговите закони, които дават право на баща ѝ да я накара да се омъжи за Деметрий. Те решават да се сгодят и да се скрият в гората. Деметрий, който обича Хермия, я преследва, на свой ред преследван от Елена, която е нещастно влюбена в него. Но Деметрий категорично отхвърля нейните чувства и избягва в гората. Оберон, който става свидетел на случката, заповядва на Пък да издири Деметрий и с помощта на билката да го накара да се влюби в Елена.

Шестима работници също са напуснали града, за да обсъдят на тайно място пиесата, която се надяват да представят на сватбата на Тезей, херцога на Атина с Хиполита, кралицата на амазонките. След няколко несъгласия относно разпределението на ролите, Кросното (Ботъм, тъкач) и Пискуна (кърпач на духала) най-накрая се съгласяват да изиграят ролите на Пирам и Тисба, главните герои на пиесата. Клина (дърводелец), който е едновременно автор и режисьор на пиесата, раздава ръкописа и всички се уговарят да се срещнат по-късно тази нощ за репетиция.
Изтощени и изгубени, Лизандър и Хермия лягат да спят. Пък, който мисли че е открил Деметрий, напръсква с вълшебния сок очите на Лизандър. Деметрий се появява, все още следван от Елена, която грубо отблъсква. Самотна и отчаяна тя вижда спящия Лизандър и го събужда. Под въздействието на заклинанието той незабавно разкрива своите чувства. Разярена Елена избягва, мислейки, че Лизандър ѝ се присмива. Той я следва. Хермия се събужда от ужасен сън и се оказва сама.
В сърцето на гората феите подготвят своята господарка Титания за сън. Оберон се промъква, за да напръска очите ѝ с билката, като се надява, че тя „ще се събуди когато някое отвратително същество е наблизо“.

Второ действие
Късно същата нощ Клина и неговите мъже се срещат за репетиция. Пък, който гледа тяхната репетиция, решава да се позабавлява като превръща Кросното (Ботъм) в магаре. При вида на тази странна и ужасяваща трансформация останалите избягват. Ботъм започва да пее силно, за да си вдъхне кураж. Така събужда Титания, която веднага се влюбва в него. С помощта на феите тя успява да примами в леглото си.

Оберон е доволен, че намира Титания влюбена в магаре. Но когато пристига Деметрий все още следван от Елена, той осъзнава, че Пък е направил грешка. Деметрий заспива и Оберон напръсква очите му с вълшебния сок. Пристигналите Елена и Лизандър събуждат Деметрий, който заявява чувствата си към Елена. Когато Хермия се появява отново, само за да бъде отблъсната от Деметрий, Елена е убедена че всички са решили да я направят за посмешище. Четиримата се карат ожесточено. Много ядосан на Пък Оберон му дава антидот на билката, за да изцери Лизандър. Пък повежда влюбените през гората, докато заспиват уморени и напръсква отново очите на Лизандър.

Трето действие
Малко преди зазоряване Оберон разваля магията над Титания. Развиделяването разбужда четиримата влюбени, които най-накрая са се сдобрили – Деметрий с Елена и Лизандър с Хермия. Кросното (Ботъм), възстановил своя човешки вид, се събужда от това, което си мисли, че е било странен сън. Той се скита, докато неговите приятели го търсят. Те почти са се отказали, когато той се завръща с новината, че тяхната пиеса е избрана да бъде представена в двореца.

Обратно в Атина четиримата влюбени молят Тезей да им прости тяхното непокорство към закона. Тезей решава те да бъдат оженени заедно с него и Хиполита. Клина и неговите актьори най-накрая изиграват своето представление за „Пирам и Тисба“ и трите двойки се оттеглят да почиват. Оберон, Титания и феите благославят цялото спящо домакинство, като последната дума има Пък.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05