Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роман за сгромолясването на тоталитарната държава

Това е роман за зловещия политически и социален експеримент на социализма, на който бяхме подложени, който се сгромоляса с тежки последици за нас. Второто издание на романа „Покривът“ (първо 2007) на Георги Марков излезе в том с твърди корици и текстове на Цвета Трифонова и Светлозар Игов, както и с бележките на автора и стенограма на СБП от 1963 с разговора на мастити писатели от соца с младия тогава Марков. Впрочем тази стенограма показва не само защо романът му не е публикуван тогава, но и как верните на партията писатели са се справяли с тези, които не са съобразяват с изискванията на соцреализма. 

Съпътстващите романа текстове са много важни за поставянето на „Покривът“ и в литературния контекст, и в политическия. Ето какво пише Цвета Трифонова: „Книгата на Георги Марков ще е пионер сред изворовите белетристични четива, едно от най-автентичните и достоверни свидетелства за политиката, механизмите и краха на „великото“ строителство. Тя е необходима на бъдещето. Тя ще има ролята на учебник, представящ един разгромен период в българската история, бит и култура. Освен че е носител на информация, тя е и доблестен акт на националното себепознание, създаден в годините на тотална идеологическа манипулация и повсеместно подкопаване на фундаментите на живота.“ 

Ето какво пише самият Георги Марков в бележките си за книгата: „И сега, покатерен на най-високата част на тоя покрив, аз слушах наблизо един шмекер, когото наричаха Бъчвето, да казва моите собствени мисли: "Както е тръгнало, братче, скоро ще направят покрив на цялото земно кълбо... И ще си живеем като в оранжерия!...“

Чуйте Димитър Кенаров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25