Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. д-р Светлана Велизарова:

Вярвам, че този вирус ще бъде преборен

д-р Светлана Велизарова
Снимка: Личен архив

„В световен мащаб пневмонията заема второ място по отношение на детската смъртност. Всяка вирусна инфекция може да се усложни до бактериална такава.

Изследванията с влиянието над новия вирус на БЦЖ ваксината са в начален етап. От години БЦЖ ваксината се прилага при някои онкологични заболявания с положителен ефект.

Евентуално прилагане на БЦЖ ваксина при коронавируса се обмисля само за профилактика.“

„Коронавирусите не са непознати за науката. 

Повечето от сезонните настинки се причиняват от коронавируси. Принципът на вирусите е, че, когато се инфектират максимален брой хора, вирусът се самоунищожава. Нищо в природата не се губи.

Разпространението на новия коронавирус е чрез контакт със заразен или контакт със заразени повърхности. Така както можем да се заразим с хепатит от плодове в магазина, които някой заразен преди нас е пипал, така можем да се заразим сега и с новия коронавирус.

Covid-19 не е чиста въздушно-капкова инфекция. Грипът е типична въздушно-капкова инфекция. Всяка година в България умират 1500-2000 души вследствие на усложнения от грип.“

По отношение на масовото тестване за антитела, доц. Велизарова споделя: „Ако една трета от населението се изследва, може да се каже колко процента от населението са преболедували вече вируса.

Ако се окаже, че това са 60-70 процента, тогава няма опасност от втори пик на заразата. При повечето вируси човек изработва имунитет поне за 6 месеца напред.

Без да се създаде колективен имунитет, една вирусна епидемия няма как да се самоограничи. Това, че си заразен с коронавирус, не значи, че ще умреш, а това, че нямаш никакви симптоми, не означава, че не носиш вируса.

За пълноценната почивка доц. Велизарова споделя:

„Всички сме под стрес. Най-добрата почивка е, когато човек е сред природата. Най-добрият начин да изчистим мозъка е да редуваме интелектуалния труд с физически.

Няма никакви научни доказателства за това, че новият коронавирус не е естествен вирус. Единственото доказано е, че всички вируси обичат влагата.

Вярвам в интелектуалния потенциал на човечеството, че този вирус ще бъде преборен.“

Доц. д-р Светлана Велизарова е завеждащ Детската клиника към Многопрофилната болница за активно лечение на белодробни болести "Св. София". Тя е лекар с над 30 годишен опит. Има две специалности педиатрия и белодробни болести. Има повече от 60 научни публикации, а Детската клиника, която ръководи, е част от единствената болница по белодробни болести в България, която обхваща проблемите в белодробната патология.

В детската клиника се приемат деца от 0 до 18 години с хронична и остра патология на: астма, астматични пристъпи, различни пневмонии (бактериални и вирусни), алергични заболявания, ларингити, фарингити, усложнения от вирусни инфекции.

Детската клиника е единственият референтен център в България за лечение на туберкулоза на деца от 0 до 18 години. 

В момента в Детската клиниката се лекуват само хронично болни деца с туберкулоза, а в отделението за възрастни има настанени заразени с Covid-19, които са в средно тежко състояние.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Колев

Подкрепата на дребните предприемачи е важна – големите и така ще оцелеят

Българин може да е отличеният лауреат, който ще влезе в Глобалната зала на бизнес славата за 2020 година. Единственият европеец сред осемте финалисти в конкурса на международната организация Junior Achievement за тази година е сънародникът ни Борис Колев. Жури от над 230 експерти в различни сфери на бизнеса ще гласува до 5 юни. Борис е алумни на JA..

обновено на 04.06.20 в 14:51

Съвети за уволнение от Инспекцията по труда

Uvolni.me (Има начин!) – сайт с това многозначително заглавие е собственост на Николай Стоянов, главен юрисконсулт на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ), институцията, натоварена със задължението да бъде опора на работещите. Нещо повече, Стоянов заедно с Теодора Дичева, началник на отдел „Социална политика, образование и..

публикувано на 04.06.20 в 09:48
Веселина Филипова

Душата на Италия и Португалия

На пътешествие из красивите Италия и Португалия. Рубриката отново е „География на сетивата“, традиционно представяна в предаването „Семейно радио“, с водещ Ирина Вълчанова. Гид е журналистът и писател Веселина Филипова. Автор е на три книги, а последната – „Италия – земя с душа“, вече има свое второ, допълнено издание. Веселина е пътешественик, който с..

публикувано на 04.06.20 в 08:37

В огъня хората виждат силата на природата да се роди отново

Точно в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни, когато е денят на св. св. Константин и Елена по стар стил, се извършва тази игра по огън, това тайнство. Основният ритуал е танцуването в жарава – нещо изключително, заради което традицията на нестинарството в България е включена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Доколко всичко,..

публикувано на 03.06.20 в 11:47

С колело в София, ама друг път

Една от откроимите разлики между София и европейските градове е липсата на велосипедна инфраструктура. По време на изолацията още повече хора се убедиха в достойнствата и ползите от придвижване с колело, въпреки това не изглежда в скоро време промяна на трафика да е възможна. Има добри пожелания и тържествено откриване на велоотсечки, но велосипедна..

публикувано на 03.06.20 в 10:18