Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Даниел Смилов: Медиите не трябва да забравят функцията си да контролират властта

Даниел Смилов
Снимка: БГНЕС

Как да не „хванем диктатура“ и коронавирус, докато се стремим към качествена журналистика, коментар в „Мрежата“ направи политологът Даниел Смилов. 

Свободата на словото по време на пандемия

„Има тенденция да се въвеждат ненужни ограничения или пък политици като Йордан Цонев със своята реторика да изпращат послания, че едва ли не заради грипа ще трябва да ограничаваме свободата на словото. Както и други ключови граждански и политически права. В това изказване нямаше мяра, то беше общо – жертваме свободата на словото заради нещо, което не е ясно какво... Още по-тревожно е започналото наказателно преследване срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова. Защото тези санкции се прилагат за един нормален дебат, когато някой споделя определени опасения за водена политика. И точно това е опасното и според мен в този случай имаме злоупотреба с власт. Има и добри сигнали. Например намерението за дерогация някак си се размина, както и днес слушах, как премиерът също търси мяра в изказванията си, за да не остави впечатлението, че има диктатура и хора с пагони са поели властта.“

Възмущението от управлението на ББР и незададените въпроси

Ако бях на този брифинг, бих попитал г-н Борисов от какво е продиктувано възмущението му по отношение на управлението на банката. И досега, според мен, този въпрос виси. Защото по-късно г-н Мавродиев излезе с едни интервюта, че не е убеден, че е направил нещо грешно."

ББР и  КТБ – прилики

Според мен има връзка между двата казуса. Слава Богу, ББР изглежда финансово добре управлявана. Но от моя гледна точка връзката е в това, че г-н Мавродиев по времето на КТБ беше шеф на Комисията по финансов надзор. И е малко странно, че тогава решението беше, че Комисията няма нищо общо с казуса КТБ. Защото много от компаниите на Цветан Василев, на КТБ са листвани на българската борса, подконтролни са на тази комисия. И тук аз не говоря за юридическата отговорност, защото все пак има и нещо като политическа отговорност, че един надзорен орган е проспал такива събития като банкрут на банка и финансова щета от порядъка на 4 милиарда лева. Това само по себе си говори, че надзорните органи, включително и този, са били с притъпени сетива. И вместо да се търси политическа отговорност, хората, свързани с тези надзорни институции, повечето от тях получиха доста високи постове в последствие. Включително и г-н Мавродиев. Има сигурно и други връзки, ако например се разгледа как се раздават тези кредити и как подборът изглежда върви в една посока, която е близка с посоката при която и КТБ раздаваше своите кредити. Сякаш един и същи кръг се облагодателства. Сега, разбира се, г-н Цветан Василев го няма в този кръг, но други участници са все още в него.“

Как и кой да внимава, за да не "прихванем" диктатура

Вниманието трябва да е на много нива. Трябва, разбира се, да е в демократичните институции, които сме изградили – парламент, парламентарна и извънпарламентарна опозиция, медиите, които също не трябва да забравят контролната си функция. И в крайна сметка, гражданите не трябва да влизат в модуса на някакво стадо, въпреки че днес говорим, че се стремим да постигнем стаден имунитет. Но това не трябва да го възприемаме буквално и да се оглеждаме непрекъснато за овчар, който да ни насочва насам-натам.“ – обобщи Даниел Смилов

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Стровский

Дмитрий Стровский: Трябва да вярваме в здравия разум

Във времето на палестинско-израелския конфликт, в който "Хамас" и израелската армия си разменят разрушителни ракетни залпове и въздушни удари, а на територията на Израел се водят сблъсъци между арабското и еврейското население, причините, довели до най-голямата ескалация на военни действия в Израел от 2014-а година насам, коментира в „Мрежата“..

обновено на 16.05.21 в 19:02

Понятията еманципация и феминизъм в Църквата

Църквата тази неделя чества жените мироносци. Заради проявената любов и преданост те са удостоени първи да видят възкръсналия Спасител и да Му се поклонят. Благоволил да се яви първо на тях, Христос не за първи път разкрива отношението Си към жената, утвърдено от св. апостол Павел: „... вече няма мъжки пол, ни женски, защото всички вие едно сте в..

публикувано на 16.05.21 в 09:10

Новините са такива, каквито са

„Вижте. Новините на детски език“, най-новият модул на сайта- игра „Книговище“, е вече факт. „Книговище" е платформа, която подпомага децата  да обикнат четенето, но също така им помага  да се научат да вникват в това, което са прочели. Новият модул „Вижте“ запълва една ниша, която досега е била оголена в нашето медийно пространство и това е..

публикувано на 15.05.21 в 14:33
Етно кът

На гости в село Ловец

Ако потърсите информация в интернет за село Ловец, ще откриете само, че то е село в Североизточна България и се намира в община Търговище. За неговата история има само две изречения – Първите българи се заселват в селото през 1925 година и години преди това е било населено само с турци. В раздела население ще откриете, че в Ловец живеят около 400 човека..

публикувано на 15.05.21 в 08:40

Познаваме ли основните си права

Само преди дни се състоя семинар на тема как да подобрим приложението на Хартата на основните права на Европейския съюз на национално ниво. Едно изследване на основните права на ЕС от края на ноември 2019 г., за осведомеността за Хартата на основните права на ЕС в държавите-членки, установи изключително ниски нива на познаване на..

обновено на 14.05.21 в 12:32