Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неверни данни за 9 милиона лева в доклад по "Натура 2000"

Снимка: БГНЕС

Как бихте постъпили, ако работите на бюро и от вас поискат да изготвите доклад за състоянието на околната среда и застрашените видове по "Натура 2000"? Възможно е да потърсите съществуваща, макар и стара, информация по темата и да я препишете, за да изпълните поставената ви задача.

От документите, подадени от България до Европейската агенция по околната среда, излиза, че точно това е било направено. От Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН са сигнализирали МОСВ, че: "През този период (2013-2018), въпреки наличните за целта средства, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) не успяха да организират необходимите дейности за мониторинг на биоразнообразието за целите на националното докладване по чл. 17 на Директива за местообитанията пред Европейската комисия."

Преди дни Европейската комисия обяви, че може да съди България за неспазване на задълженията по договорите.

Стоян БешковА как би трябвало да изглеждат докладите по директивата за местообитанието и за дивите птици?

"Трябва да се предостави мониторинг и научна дейност – за всеки вид и всяка зона – каза в предаването "Нашият ден" доц. Стоян Бешков, зам.-директор на Националния природонаучен музей към БАН. 

Не може едни чиновници, които седят зад едни бюра, да пишат доклади, без да познават видовете, техните обитания, да попълват едни формуляри и таблици – тази порочна практика трябва да се прекрати. Още повече, че имаше достатъчно средства, а не е ясно къде отидоха.

Научната общност настоява за ясни и прозрачни правила и няма да участва в маскаради. Да бъдем канени накрая, за да дадем легитимност на едни усвоени от някого средства."

Става въпрос за 9 милиона лева, изплатени с парите на данъкоплатците от ЕС, по данни на независимата общоевропейска медийна мрежа Euractiv.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10