Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С Йордан Йовков на Разпети петък

За Разпети петък, най-тъжния ден в годината, радиотеатърът избра за излъчване драматизацията на Яна Добрева „Боже, колко мъка има по този свят, Боже“ по четири разказа на Йордан Йовков – „Бялата лястовица“, „Другоселецът“, „Серафим“ и „Песента на колелетата“. Изборът не е случаен: според авторитетното мнение на полския българист Войчех Галонзка цялото творчество на Певецът на Добруджа е пронизано от библейски мотиви. Доц. Галонзка дори е убеден, че настолна книга на писателя е била именно Библията.

И наистина, ако се опитаме да проникнем по-дълбоко в Йовковото творчество, няма как да не открием непрекъснати препратки и реминисценции към библейски мотиви; например в „Албена“ – тя е грешница и бива укорявана от мълвата, укорявана и осъждана, но когато минава с цялата си красота покрай селяните, нито един не се навежда, за да хвърли първи камък връз нея.

В „Бялата лястовица“ откриваме вечното търсене на надеждата, а болното момиче от разказа можем да оприличим на Лазар, който още не е открил своя възкресител, но пък вярва, че ще го намери; в „Серафим“ отеква ехо от притчата за Добрия самарянин, а в „Другоселецът“ имаме травестия на посрещането на Спасителя в Йерусалим и демонстрация как жалостта побеждава враждебността. Колкото до „Песента на колелетата“, тя цялата е възхвала на творчеството, на труда за другите и отдаването на красотата Божия, която и човешките ръце помагат да се сътвори. В ролята на Сали Яшар от разказа влиза актьорът Вълчо Камарашев, когото съвсем скоро изгубихме и това излъчване е и почит към неговия огромен артистичен талант.  

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последният поглед, който осмисля цялото

Октомврийската премиера на Радиотеатъра „Последен поглед“ е българска пиеса, а това винаги е добра новина. Авторът ѝ Иван Странджев е роден в Пловдив. Учи българска филология, след това завършва театрална драматургия. Освен драматург е и поет. Издал е няколко стихосбирки и е носител на национални награди за поезия и драматургия. Пиесата му..

публикувано на 08.10.21 в 08:25

Шедьовърът на един Нобелов лауреат в Радиоколекция

79 години след създаването му през 1942 романът „ Чужденецът“ ще стигне до българската публика като аудио в 35 епизода. Четенето на „ Чужденецът“ е пътуване не само навътре в смисъла и посланията на текста, навътре в интроспекцията, но и във времето и пространството. То започна от случките и образите, прекоси реални и фантазни територии,..

публикувано на 26.09.21 в 09:25

Портрети на поети

В понеделник 13 септември 2021 от 0.15 часа на вълните на програма „Христо Ботев” можете да чуете поетически портрет на без време напусналия ни поет Марин Бодаков. В момент, в който всичко казано изглежда недостатъчно и ненамясто, нека оставим да звучат онези, думи които поетът е „спасил” и е изградил с тях своите стихове. Рубриката е замислена..

публикувано на 12.09.21 в 13:25

Конкурсът за радиопиеса за деца не откри хубавата приказка

„За съжаление нещото, което не открих, е хубавата приказка – може и с познати герои, но да има приключение, въображение, хумор, любов и омраза.“ Бианка Бенковска „Макар че не се появи ярка пиеса за първа награда, две втори, една трета награда и седем отличени ръкописа са добър репертоар.“ Майя Динева „Днешните деца са много по-умни и с..

обновено на 06.09.21 в 19:04

Мариан Бачев в ролята на Марк Твен

„Роден съм на 30 ноември 1835 г. в почти незабележимото селце Флорида, област Мънро, щат Мисури. Родителите ми са се преселили в Мисури в началото на тридесетте години; не помня точната дата, защото тогава още не съм бил роден и никак не съм се интересувал от подобни неща. В онези дни едно такова преселване е представлявало безкрайно пътешествие,..

обновено на 31.07.21 в 00:09