Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Сотиров:

Когато насилниците са недостъпни, ние не насочваме гнева си към тях

Не е нужно да нарушаваш правилата, за да бъдеш мразен, достатъчно е да не се страхуваш

| обновено на 16.04.20 в 14:02
Владимир Сотиров
Снимка: psihichnozdrave.com

Логично ли е в период на криза обществото да търси врагове?

"Логично е, когато хората имат преживяването, че с тях е злоупотребено, когато са ограничени свободата им, интересите им, нуждите им по един непосредствен, реален начин, у тях да възникне порив за протест срещу тази сила и под сила разбирам всички тези мерки, които се вземат срещу кризата – каза психиатърът д-р Владимир Сотиров в „Нашият ден“.

"За разлика от вируса, който, извинявайте, но в обществото той не нанася вреда. Да, има изолирани случаи, но като цяло не вреди осезаемо, докато мерките, които се налагат, за да ни предпазят от тези вреди, са много реални, причиняват страдания и са доста продължителни.

И в този смисъл реакцията срещу този тип насилие – защото това е насилие, тези мерки представляват форма на насилие – е нормално хората да изпитват гняв срещу тях." 

Същевременно насочваме гнева си не срещу онзи, който предприема мерките, а срещу другите – онези, които им се съпротивляват и най-вече към онези, които не се страхуват.

"Когато насилниците са недостъпни, прекалено зли, прекалено силни, ние не можем да насочим гнева си към тях. В психологията се нарича "изместване" – когато не можем да изразим директно агресията си, пренасочваме я към някой, който е по-близо. И го правим непрекъснато – понеже не можем да се разгневим на Бойко Борисов, тъй като е прекалено силен, отмъстителен, разполага с огромно влияние (хайде нека това е хитопезата) – когато сме изпълнени с негодувание и дълбоко раздразнение, го насочваме към близките си, към съседите, към другите хора."

Не е нужно да нарушаваш правилата, за да бъдеш мразен, достатъчно е да не се страхуваш.

"В момента управлява страхът. А страхът е лош съветник. Уплашеният човек е агресивен човек, той реагира агресивно, когато не може да избяга, а ние няма къде да бягаме, притиснати сме в ъгъла.

Страхът в момента е официална държавна политика. 

Ние сме потопени в насилие. Насилието, мотивирано от страх, е най-токсичният феномен, който завзема все повече територии."

Да, трябва да спазваме мерките, да сме предпазливи, но не бива да сме уплашени, защото страхът води до дисфункционални решения.

"Също така трябва да приемем, че лошото функциониране на една система е функция на управлението. Когато системата е дисфункционална, проблемът е в управлението на системата. И гневът ни не трябва да бъде насочен към хората до нас, а към правителството, към онези, които ни управляват."

Чуйте целия разговора на Любомира Константинова с д-р Владимир Сотиров за това кого сме готови да разпънем днес и към кого насочваме гнева си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49