Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Глътка въздух с колажите на Станислав Беловски

Снимка: @stanislav.belovski

За визуалните артисти извънредното положение се оказва плодотворен период. Нови и нови произведения моментално намират публика в мрежата. „Артефир“ не спира да запознава с работата и гледните точки на художници, фотографи, карикатуристи, аниматори и колажисти. 

Задочна среща с новите творби на Станислав Беловски, все така ярки, забавни и актуални. Опразнените софийски улици се оказват идеален фон за персонажите, самите те визуални цитати, дошли от минали времена. Точно от цитатите, с които обича да работи, започва интервюто със Станислав Беловски. И като казваме цитати, нямаме предвид само фрази, но и различни образи, картини, снимки, дори шрифтове, като надписът „Карантина“ върху извисяващата се Витоша. 

Станислав Беловски избира неща, които са функционирали като мемове, още преди терминът „мем“ да бъде изкован. За постмодерните колажи, хумора, политиката и психическото оцеляване със Станислав Беловски разговаря Яна Пункина.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Корени: тракийската култура в съвременните български традиции

В търсене на това кои сме и какви сме – и като народ, и като личности, задължително се обръщаме и към миналото, което пази от незапомнени времена традиции и легенди. А цялата ни култура е белязана от тракийските традиции.  Как ни влияят днес те, помагат ли ни в търсенето на собствена; знаем ли откъде идват някои от ритуалите в обичаите ни – за всичко..

публикувано на 05.08.21 в 12:17

„Откат“ – артистична рефлексия на нашето време

Художникът Пламен Велчев представя първата си самостоятелна изложба в родния Пловдив след две десетилетия пребиваване и работа в САЩ.  В Градската художествена галерия в Пловдив художникът излага 22 свои голямоформатни произведения, създадени след завръщането му през 2019 година. Това са серия живописни платна, рисунки и графики, носят енергичното..

обновено на 05.08.21 в 10:18
Голямата базилика в Плиска

63 години от обявяването на Плиска, Преслав и Мадара за исторически резервати

На 5 август преди 63 години Плиска, Преслав и Мадара са обявени за архитектурно-исторически резервати от национално значение. Тяхното културно-историческо значение за България коментира в “Нашият ден“ проф. Борис Колев . Плиска в продължение на два века е военен, културен, икономически и административен център на България...

публикувано на 05.08.21 в 09:27

Шедьоври на американския разказ – том 2

27 шедьовъра на американския разказ, всеки от които е избран измежду стотици други и е издържал теста на времето. Завладяващи, затрогващи, забавни и увлекателни, тези творби са най-доброто от една плеяда ненадминати разказвачи, очертали и дефинирали пейзажа на американския разказ.  Америка е позната повече от филмите, но дълбоките корени на американската..

обновено на 04.08.21 в 12:33

Фестивалът за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" в Созопол

На 5 август в Созопол започва Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета“. Фестивалът представя българските и европейски достижения в областта на професионалното куклено изкуство и площадния театър. Ателие за изработката на маски, изложба с илюстрации на детски приказки, илюзии, куклени..

публикувано на 04.08.21 в 11:51