Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови по-строги мерки в Москва

Руските власти успокояват, че няма промяна в радиационната обстановка

БНР Новини
Червеният площад, 22 април 2020
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Русия броят на заразените с коронавирус наближава 60 000, а починалите са почти 600 души. Така Русия заема десето място в световната печална класация, която отчита заболелите от Covid-19.

Над 4420 пък са руснаците, които са оздравели от коронавируса.

С над 2 250 000 тествани души в страната Русия отстъпва само на САЩ по брой тествани. 12-милионна Москва е епицентърът на заразата с над 32 000 случая на заразени.

Властите в Москва започнаха да наблюдават движенията на всички хора, показващи симптоми на коронавирус, използвайки данните за геолокация от мобилните им телефони. Досега проследяването е било само на потвърдени пациенти с коронавирус, които са изолирани по домовете си. 

Междувременно руски технологичен гигант обяви, че ще предложи безплатни тестове за коронавирус на всички граждани на Москва.

Предстоятелят на Йелоховския катедрален храм "Богоявление", протойерей Александър Агейкин, който е бил в болница от миналата седмица, на Великден е изпаднал в кома, а във вторник е починал. Първата жертва на коронавируса в руския клир, 48-годишният Александър Агейкин от 2017-а е бил заместник-ръководител на Административния секретариат на Московската патриаршия.

Как посрещнаха вярващите светлите Възкресенски празници в най-голямата православна държава, какви са специалните мерки, които започват от днес?

Как руските медии и социални мрежи отразяват пожарите в Украйна в опасна близост до атомната централа Чернобил, за които украински медии твърдят, че все още не са напълно потушени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рибарят Тотко Ропотамски

Легендарният рибар Тотко Ропотамски и вдъхновението на Ченгене скеле

Много от нас са чували и посещавали рибарското селище Ченгене скеле до Бургас – едно живописно място, което привлича със своето очарование и автентичност. Наскоро, екипът на "Нашият ден" имаше възможността да посети Ченгене скеле на лодка, в компанията на човек, който е цяла легенда на Южното Черноморие – Тотко Ропотамски, известен и като..

обновено на 26.07.24 в 10:08

Израел, когато войната я нямаше

Антон Митов е директор на Архивния фонд на БНР и дългогодишен колега в програма "Христо Ботев". Автор и водещ на предаването "Антон Митов представя". Преди 23 години той за първи път излиза в западноевропейска страна. Поводът – да посети Израел, с цел обучение, с полет през Нидерландия. "Израел е първата "западна" страна, която посетих...

публикувано на 26.07.24 в 08:10

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10