Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фонд „Сцена за независими артисти“ създава Националният студентски дом

Снимка: studenthouse.bg

С грижа за независимите артисти и за изкуството, което създават, макар и в трудни условия, Националният студентски дом (НСД) учредява Фонд „Сцена за независими артисти“. Целта е чрез него да се подпомогне провеждането на събития на независими артисти в Студентския дом, и не само там, след приключването на извънредното положение.

Националният студентски дом ще осигури необходимия бюджет за провеждането на 10 концерта и представления на независими артисти на сцената на институцията. Средствата се осигуряват като дарение от директора на НСД, за да може да се покрие минималната тарифа за провеждането на тези събития в Студентския дом. По този начин артистите ще бъдат освободени от заплащане на такса за ползване на залите, която покрива времето на сценичната изява.

Обичайно при организиране на събития в Националния студентски дом независимите артисти следва да заплатят символична такса за почасово ползване на залите, която покрива разходите, необходими за охрана и почистване на сградата, както и режийните разходи, свързани с подготовката и провеждането на културните събития. Твърде често обаче дори тези минимални разходи се явяват пречка за независими музиканти, театрали, художници или писатели, които разчитат на ограничени приходи от продажба на билети или дарения от своята аудитория, обясняват организаторите.

Ето защо ръководството на НСД предлага на Министерството на културата и на общинските власти в страната да последват примера на Студентския дом и да създадат подобни фондове на национално и местно равнище, чрез които да се осигури целево финансиране за провеждането на независими събития в зали, сцени и други пространства за култура и изкуство. Финансиране, което да послужи за безвъзмездното обезпечаване на изяви на независими артисти в тези културни институти, отвъд обичайните им календарни програми. Това би могло да се превърне в полезна анти-кризисна мярка в подкрепа на независимия културен сектор след края на кризата с Covid-19, което да направи достъпна за творците изявата им в големи събитийни пространства като НДК, в театралните салони в цялата страна, както и в независими културни центрове – галерии, клубове и други арт пространства.

Подробности за благородната инициатива и как независимите артисти могат да кандидатстват за включване в нея, разказа в „Артефир“ директорът на Националния студентски дом Христиан Даскалов, чиято е идеята за създаването на фонда.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Артпространството „Винченцо“

В епизод 446 „Трамвай по желание“ среща своята публика с универсално талантливата млада актриса и балерина Василена Винченцо. Новината от последните месеци, свързана с Василена, е, че тя смело се хвърли и в театралния мениджмънт. Това стана чрез творческото пространство „Ялта Арт Руум“. Замисълът на актрисата и екипа ѝ е да създадат територия за..

публикувано на 25.01.22 в 17:45

Културни прояви по случай Международния ден в памет на жертвите на холокоста

27 януари е обявен от Общото събрание на ООН за Международен ден в памет на жертвите на холокоста. Ден, в който се почита паметта на евреите, избити по време на Втората световна война от нацистка Германия. ООН апелира тази дата да бъде предупреждение за предотвратяване на омразата, расизма и предубежденията. Възпоменателните тържества в чест на..

публикувано на 25.01.22 в 16:30
Фоайето пред Първо студио на БНР

Радиото е любов и дом

На днешния ден преди 87 години е създадено Българското национално радио. С царски указ на Борис III за основополагаща дата на държавното радио се смята 25 януари 1935 година. Оттогава радиоразпръскването в България става държавна собственост. Както всяка година, по този повод радиохората от Старата къща на бул. "Драган Цанков" 4 празнуват, връчват си..

публикувано на 25.01.22 в 13:55
Греди Асса

Греди Асса: Където и да отива един български художник, разширява българската граница

“Пандемията ни накара да бъдем най-малкото по-толерантни. Тя може би ни диктува да бъдем и по-внимателни и съсредоточени не само към себе си, но и да пазим този до нас“ – каза в “Нашият ден“ художникът Греди Асса , който е Главен герой в предаването. “Пандемията по един драстичен начин раздели хората, защото сродните души искат да..

публикувано на 25.01.22 в 11:51

Певецът Васко Василев - Базилио – една нощ на Божи гроб

Откакто започна пандемията, Светите земи са трудно достижими, защото, въпреки почти стопроцентовата ваксинираност на населението с трета доза, Израел силно е ограничил входящите и изходящи пътувания. Снимки – Личен архив Видеото е предоставено специално на БНР от Васко Василев - Базилио

публикувано на 25.01.22 в 09:35
Подкасти от БНР