Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представителят на офиса на СЗО в България доцент д-р Михаил Околийски

Липсват доказателства, че оздравелите от Covid-19 са защитени от повторна инфекция

Михаил Околийски
Снимка: БГНЕС

На откриването на антитела към SARS-CoV-2 - вируса, причиняващ Covid-19, се гледаше като на „имунитетен паспорт“ или „здравен сертификат“, който би позволил на хората да пътуват или да се върнат на работа. Но в момента няма доказателства, че хората, които са се възстановили от Covid-19 и имат антитела, са защитени от повторна инфекция.

„Теорията за груповия имунитет става все по-малко валидна. Това не е решението, напротив, хората трябва  да правят всичко възможно да не се заразят“, изтъква доцент д-р Михаил Околийски, представител на офиса за България на СЗО по значими въпроси като имунитета, заразяването чрез кръв или при раждане, и разяснява подробности за коронавирусите от близкото минало – MERS –CoV (Middle East Respiratory Syndrome) и SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome).

Повечето от научните изследвания показват, че хората, които са се възстановили от инфекция, имат антитела срещу вируса. Въпреки това някои от преболедувалите имат много ниски нива на неутрализиращи антитела в кръвта си. Към 24 април 2020 г. нито едно проучване не е оценило дали наличието на антитела към SARS-CoV-2 дава имунитет към последваща инфекция от този вирус при хора.

Швеция, която беше давана за пример като много либерална по отношение на мерките, в момента се проваля, изтъкна д-р Околийски, за разлика от всички останали скандинавски държави там смъртността е много висока и тепърва въвеждат мерки, които България въведе в много ранен етап и затова сега е една от държавите в Европа с най-ниска смъртност, причинена от Covid-19.

СЗО не може да санкционира, допълни той, тя прави анализи и препоръки, а как те се прилагат, зависи от националните власти на всяка една държава.“


От началото на пандемията Covid-19 най-често споменаваната организация е Световната здравна организация. Когато лидерите на 50 държави основават Организацията на обединените нации през 1945 г., един от приоритетите им е създаването на глобална здравна организация. СЗО е създадена на 7 април 1948 г. като специализирана агенция на ООН, отговаряща за международното обществено здраве. СЗО публикува насоки за адаптиране на обществените здравни и социални мерки за следващата фаза в борбата с Covid-19.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54