Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да преболедуваш Covid-19 и да останеш извън статистиките

Снимка: Pixabay

Как един млад, здрав човек преболедува вируса още през февруари

Митко Йорданов от София пътува до Испания в средата на февруари, когато все още няма информация, че вирусът е дошъл в Европа. 39-годишният мъж, който от години не е боледувал, разказва:

„Беше нещо съвсем непознато. Специфичното беше един ужасен задух, който не ми позволяваше да дишам по никакъв начин. Кашлицата беше много суха – искаш да се изкашляш, но не можеш.

Тъй като оплакванията ми започнаха през нощта, отидох в спешното отделение на Окръжна болница, там ми казаха да отида при личния си лекар и че не съм спешен случай, щом не съм се обадил на 112 и съм дошъл самостоятелно. Даже ми поискаха 10 лева, за да ме прегледат.

Отидох до денонощна аптека и си купих лекарство, което се впръсква с инхалатор, но то не ми помогна въобще. Единственият начин, по който можех да дишам, беше като се прегъна, навеждайки се напред. Спал съм свит, за да мога да дишам коремно. Гръдните ми мускули не работеха изобщо. Невъзможно беше да спя по гръб, защото не можех да дишам.“

Митко отива при личния си лекар, който го изпраща на рентген, снимката показва, че има пневмония. Следва лечение с антибиотици.

„Антибиотиците ми облекчиха дишането, но не ми помогнаха да започна да отхрачвам. Няколко пъти ходих при лекаря и той ми променяше лечението през няколко дни. И на двамата не ни хрумна, че имам коронавирус.“

Митко се досеща от какво боледува чак през март, когато по медиите започват разяснения за симптомите на Covid-19 и разбира, че са абсолютно същите с неговите оплаквания.

През април той си прави кръвен тест и се оказва, че има вече антитела.

Спомня си, че в Барселона се е срещал с много хора, може да се е заразил навсякъде – там или по време на пътуването си до България. Всички приятели и познати на Митко в Испания се чувстват добре.

„На онези, които си мислят, че това е просто грип, не им пожелавам да усетят това, което аз преживях. Положението е много сериозно, човек в такова състояние иска само на всяка цена да може да диша. Никой не е застрахован – всеки може да се зарази.

Много внимавам, мия се ръцете редовно, по няколко пъти на ден дезинфекцирам, ходя навън само с маска. Вече свикнах.“

Колкото до факта, че вероятно е един от първите случаи на Covid-19 у нас, Митко е доволен, че не е влязъл в статистиката на заболелите и не му се е наложил престой в болница. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша? Какво се предвижда, какво може да бъде променено и с какво може да бъде улеснен достъпът до планината? За съжаление ангажименти на главния архитект на Столична община не му позволиха да участва в разговора в предаването "Нашият ден". Добре е, а може би е задължително да има гледната точка на местната..

публикувано на 22.01.21 в 14:15

Адвокатите настояват за увеличаване на нормативно признатите разходи

Софийските адвокати поискаха увеличаване на нормативно признатите разходи за всички български адвокати от 25% на 40%. Крайният срок парламентът и правителството да им отговорят е 22 януари. Ако в този срок не бъдат предприети конкретни мерки, адвокатите ще преминат към ефективни протестни действия.  Адв. Ивайло Данов, председател на Софийската..

публикувано на 22.01.21 в 12:15
Георги Киряков

Промяната на изборните правила през други закони е удар върху легитимността на изборите

Проучването на "Галъп интернешънъл" за електоралните нагласи и посланията от брифинга на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.  Ако изборите бяха днес, седем са формациите, които имат изгледи да са в Народното събрание, като за две от тях кампанията ще е решаваща. Това показват данни от независимо представително за пълнолетното население..

обновено на 22.01.21 в 11:35

Спортът по време на пандемия – полезно или опасно занимание

По време на пандемия фитнес залите са затворени и много хора тренират навън. Спортът по време на пандемия – полезно или опасно занимание е? Какви са задължителните неща, които трябва да се знаят за тренировка навън през зимата? Какви са ползите? За какво трябва да се внимава? Как трябва да бъдем облечени? Тренировките през зимата изискват повече..

публикувано на 22.01.21 в 10:55

Демографската катастрофа е резултат от трудовото и социалното законодателство

През 1905 г. на 22 януари е приет Законът за защита на женския и детския труд и по този начин се поставя началото на трудовото законодателство в България.   В действителност през 19 в. у нас не е имало никакво трудово законодателство, не са приемани закони, свързани със заплатите на работниците, продължителността на работния ден или почивката им – в..

публикувано на 22.01.21 в 09:45