Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Комета

БНР Новини
Дийп Пърпъл, Мюнхен, 2016 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Златиста светлина над теб показва откъде пристигаш.

Очите ти излъчват вълшебство към онзи, който те погледне.

Всички се въртят около теб, чудят се каква си, къде съм те намерил…

… Летиш като комета, носиш се в призрачен танц,

Замаян съм, напълно съм опиянен, но ти си тук,

по този златен прах вървиш по своя дълъг път…

Приблизително това пее Йън Гилън във Fireball (Комета), песента, с която започва едноименният албум на британската група „Дийп Пърпъл“. Годината е 1971-ва. През лятото излиза дългосвирещата плоча Fireball. Част от музикантите не са доволни от продукцията заради нервното напрежение при записите, менажерския и фирмен натиск за повече концертни участия (по това време групата е истинска златна кокошка в шоу бизнеса) и на този фон певецът на „Дийп Пърпъл“ Йън Гилън заявява, че Fireball любим негов албум! Не само на него, бихме добавили. Взривни триминутни парчета като Fireballса редки случаи в рок историята. В тях за малко време в бързо темпо се случват много неща, а подобна концентрирана мощ трудно се постига.

Такъв ореол има и песента „Илюзия“ на ФСБ (Румен Бояджиев, Константин Цеков, Александър Бахаров, Иван Лечев, Петър Славов). И сигурно Кометата на „Дийп Пърпъл“ след 10 години е предизвикала музикантите от Формация Студио Балкантон да започнат албума си „78 оборота“ тъкмо с по-кратката и от три минути виртуозна и неповторима тяхна „Илюзия“ – бисер в българския рок: 

„Ден след ден все я чаках,
всичко в мен в плен отдадох,
сън ли би или илюзия?

В този миг, тъй безкраен,
никой друг поглед таен
не знае как изглежда тя.

Скитах се дълго и без път отъпкан,
с факел във нощта,
мамих се само с този огън пален
в мен от любовта!

Бях видял в малка мида
бисер бял, недокосван,
сън ли бе или илюзия?

В този свят необятен
само с теб, бисер таен,
ще знаем как изглежда тя.

Може би имаш само образ странен,
факел си в нощта,
може би мамиш само с огън, пален
в мен от любовта…

текст: Даниела Кузманова; музика: Румен Бояджиев, Константин Цеков, Александър Бахаров; аранжимент: ФСБ, 1981


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ви-Валди

Светът не вярва в стари богове. Светът не чака нова Богородица. Светът си знае като две и две какво е безизходица. Върти се нощем в тясното легло в безсъние хроническо и нявгашното пещерно тегло днес му изглежда весело, епическо. И стогодишните войни, и бутафорните нашествия, и тези реформаторски вълни без никакви..

публикувано на 28.11.20 в 11:20

„Зигфрид“, трета част на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“

За трета поредна съботна вечер (28 ноември от 20 часа) ще имате възможност да се потопите в дълбокия свят на Вагнеровата музикална драма, защото Байройтският фестивал отваря своите архиви. Записите достигат при нас благодарение на сътрудничеството ни по линия на Европейския съюз по радиоразпръскване. На 30 юли 2015 година на сцената в Байройт Кирил..

публикувано на 28.11.20 в 08:00

Сбогуване с Камен Чанев

От началото на деветдесетте години на миналия век на сцените на театрите у нас и на много престижни оперни сцени по света блести звездата на Камен Чанев. Със сигурност има постановка, в която не съм го гледала, но тези, на които съм присъствала (а те са много), са били великолепни. Спомням си го като граф Алмавива от „Севилският бръснар“ на..

обновено на 27.11.20 в 12:05

Нова камерна музика от Първо студио на БНР

Продуцентите Лили Николова и Георги Еленков избират български творби, записани в последните месеци. Във фокус, на 27 ноември от 19.30 часа , ще бъдат композиторите Цанко Цанков, Панчо Владигеров, Красимир Тасков, Александър Текелиев, Димитър Ненов, Иван Спасов, Васил Казанджиев, Трифон Силяновски и Михаил Големинов. Името на Цанко Цанков не е много..

публикувано на 27.11.20 в 08:05

Дебютен концерт на квартет „Флаутисимо“

На 10 ноември в камерна зала „България“ своя първи концерт представиха четири дами, който отдавна мечтаеха да свирят заедно. Идеята се ражда по време на изолацията и дори записват на клип прочутата песен „Тико-тико“, която смятат за своя визитна картичка. Измислят си и име – „Флаутисимо“. Това са Кремена Ачева, Гергана Иванова, Мила Цанкова и Петра..

публикувано на 26.11.20 в 09:25