Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Африканско пътешествие с думите

Наименованията на държавите на този изстрадал и непознат за нас континент носят следите от превратната му история. В рамките само на един човешки живот станахме свидетели на не една промяна на името, дори на границите на държави, пряко следствие от колониалното им минало. Кралство Конго, Конго Леополдвил, Конго Киншаса, Белгийско Конго, Френско Конго, Конго Бразавил, Заир и отново Конго – ако не познаваме историята на държавите, трудно ще се ориентираме, но от разказа на проф. Борис Парашкевов научаваме, че името Заир идва от използваното от местното население наименование на долното течение на река Конго – „нзере“ или „реката, която поглъща всички реки“, „голямата река“, а Конго е свързано с наименованието на жителите на района – „конго“ или „баконго“, т.е. „племето конго“.

Камерун пък идвало от португалското съчетание „река на раците“, тъй като португалските моряци, достигнали през 1472 г. до устието на река Вури, били изненадани от изобилието на раци във водите. Буркина Фасо заменя през 1984 г. полупреведеното име на бившата френска колония Горна Волта и е съставено от думи на два от местните езици, означаващи „отечество на честните хора“. А Танзания всъщност е съчетание от началните срички на имената на две някогашни държави – Танганика (Танганайка) и Занзибар.


• Езикови разсъждения на водещата Венета Гаврилова за значението на думите, с които общественозначими фигури ни облъчват.
Поверили сме им управлението на държавните дела… Поверили сме ги чрез избори. Вярно, не ги избираме според културата на речта и сферата на образованието им, макар че и това има значение, но веднъж качили се на високия стол, това, което казват, и начинът, по който го казват, добива особена тежест. Дори да оставим настрана цветистите квалификации като мисирки, главанаци и тулупи, насочени към определени групи и хора, как забравихме, че преди време бяхме наречени „некачествен материал“, как пропуснахме, че на трима директори на големи болници беше наредено буквално „да се махат оттам“ преди да бъде установена (а дори и да беше установена) вина, за смъртта на дете. Дали фамилиарниченето, говоренето на „ти“, просторечието, натрапчивото изобилие от „аз-форми“, грубостта, назидателният тон, безцеремонните квалификации, е речта, която очакваме от първите мъже и жени в държавата. Не зная как биха отговорили повечето от нас, но въпросът е важен, защото думите имат значение, думите са само видимия връх от айсберга, видимото, което загатва за скритото.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55

Песах е!

Пролет е по нашите ширини и природата е луднала. Луднал е и светът – шарен, различен, но и еднакъв... Ние – хората, независимо от произхода си, го правим и шарен, и различен, и еднакъв. Защото всъщност не сме чак толкова различни. Доказателства – много. И едно от тях е, че дори и най-големите празници понякога съвпадат. Това се случва на всеки 33..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика". Мартин..

публикувано на 22.04.24 в 20:30