Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 13 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
История на висшето образование в България: Пловдивският университет

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Песни от Антонио Карлос-Жобим, Гриша Трифонов, адвокат Димитър Вълчев, Константин Цеков, Живка Шопова, Атанас Бояджиев, Богомил Гудев, Пол Саймън. Изпълнения на „Щурците“, Любо Киров и Деси Добрева; Саймън и Гарфанкъл; Винисиус Де Мораеш, Орнела Ванони, Кет Стивънс, Токиньо.

от 2.00 до 3.00 часа
Благовестие
Духовният смисъл на евангелската Витезда.
Колко пъти в живота си сме искали да са провикнем: „Нямам си човек?“ Много хора в отчаянието си влизат в Църквата и търсят земна справедливост, а дали я получават? За тържеството на търпението. Защо вярващият никога не губи своята надежда? Как ако се „разслаби“ волята ни и отчаянието може да парализира душите ни, ако не се потопим в благодатните води на Христовата любов, непрекъснато раздвижвани за нас от Божията милост. Разговор с иконом Александър Лашков от столичния храм „Св. Троица“ за Църквата като дом на милосърдието.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна музика и уърлд от Южна Америка. Изпълнения на „Барето“, Марта Гомес, Илапу, Дамарис и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Живко Василев Трио, Петър Миланов, група „Булгара“ и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Дар от сърце“, по българска приказка

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
- Пророчеството от Фатима или още нещо за духовните пътеки на човечеството – коментар и звукови хроники.
- Минералните извори на София в деня на откриването на сградата на Централната минерална баня през 1913 г. – коментар на Антоанета Салфидж.
• Полиция по време на криза и след извънредно положение – с Валентин Попов, председател на УС на Синдикална федерация на служителите в МВР.
• За здравето: рубрика на БНР в рамките на кампания.
• Адаптация след два месеца в изолация или кое е новото нормално: с участието на психиатъра д-р Росанка Венелинова с анализ и предложения за промени в Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления, както и с психиатъра, писател и доброволец по време на пандемия Калин Терзийски.
• Рязко: сатира с Деян Копчев.
• Главен герой: Адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова – за уроците от пандемията, правата на медиците и пациентите и любовта към живота.
• Културни процеси: „Обич за Гена“ – с журналиста Димитър Сотиров.
• Препрочетено от Иван Вазов: рубрика от кампания на БНР.
• Артистите в България и новото нормално – коментар на актьора и режисьор Димитър Стефанов и на Мирослав Цветанов и Роза Николова от първия частен театър в България Малък куклен театър „Слон“.
• Търсене и предлагане на работа след изолацията – с участието на психолога и бизнес треньор Боряна Ангелова и експерта Светлозар Петров.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор

Български и чужди песни, създадени в условията на изолация поради глобалната пандемия и посветени на извънредната ситуация, която предефинира живота ни. (втора част)

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• „Covid-19: отговорът на библиотеките“: разговор с доц. Красимира Александрова, директор на Националната библиотеката „Св. св. Кирил и Методий“ сред провеждането на националния онлайн форум и отварянето на библиотеките в страната.
• Асоциация „Българска книга“ излиза с отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов относно предвидените от правителството мерки за намаляване на ДДС за някои браншове, включително и за книгите и книжния сектор. За какви спешни мерки настояват издателите за подпомагане на книжния сектор и възстановяването му. Разговор с Велизара Добрева, председател на асоциация „Българска книга“.
• Посланията в книгата „Писмо към България от младите българи по света“. Лилиана Славова-Бруно представя новата книга на фондация „Шанс за децата и природата на България“ и Центъра за млади таланти в Бургас.
• Италианските Оскари 2020: коментар на кинокритика Соня Александрова от Италия след церемонията по раздаването на 65-ите филмови награди „Давид на Донатело“.
• Българската литература с нови читатели по света: поетичен маратон на класическа и съвременна българска поезия и премиера на електронната книга „7 български разказа, 7 български писателя, 7 студента-преводачи“. Включване на драматурга Майя Праматарова от Българския културен институт в Москва.
• Специално издание на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“ за 2020 година. Разговор с основателя на фестивала Алексей Христов.
• Онлайн програма „Театрална совалка 2020“ на Нов български университет: покана от проф. Ева Волицер, режисьор на спектакъла „Стъклената менажерия“ от Тенеси Уилямс.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Гост: проф. Валерия Фол за новите данни в нейното изследване „Тайните общества на траките“

от 14.30 до 15.30 часа
Конкурс за нова българска поп и рок песен „Пролет“ 2020

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Премълчаната история
История на арабо- и ислямознанието: 45 години арабистика в България
Тръгнала като клон на османистиката, тя се отделя в средата на ХХ век и постепенно се превръща в една от най-престижните и желани специалности на Софийския университет. През българската катедра са преминали мнозина настоящи и бъдещи дипломати, посланици, преводачи, изследователи, учени, всички вложили енергия, интелект, години и жизнен път в това толкова важно научно поле. За миналото на българската арабистика (но и за настоящето), за онова, с което тя е допринесла за по-дълбокото и истинско опознаване на този свят – толкова близък, но и толкова различен от нас, разговор с проф. Стоянка Кендерова – един от първопроходците на дисциплината, с проф. Симеон Евстатиев – един от водещите учени-арабисти в България и в света, и със студентката Йоана Митева.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Апостолът и свободата: Апостол на свободата

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Класическата музика в киното: Музика от Бах, Бокерини и Хендел във филмите „Господар и командир“, „Обществото на мъртвите поети“, „Шоуто на Труман“.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Среща с интересен ромско-унгарски и еврейско-унгарски фолклор. Сред темпераментните изпълнители – Музикаш, Беш-О-Дром, Парно Граст, Одеса Клезмер и др.

от 19.15 до 19.20 часа
Препрочитаме Вазов


от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
• „Аз самият съм кръстоска между най-малко три култури и затова практически във всичките си творби създавам мостове между различни традиции“ – израелският композитор Бенямин Юсупов за своя концерт за тромпет пиано и струнни и за творческите си виждания
• „Не ми е до публиката. На мен ми е хубаво да се наслаждавам, да се къпя в музика. Аз съм като едно малко дете, което си играе с играчки. Любимата ми играчка е електрониката.“ – хърватският композитор Векослав Нежич за своята симфонично-електронно-светлинна  творба „Как Потех търсеше истината“.
• „О, страдам и плача, защото ме напусна моето красиво слънце изящно“ – пет мадригала от Монтеверди, които не влизат в неговите книги с мадригали. Ансамбъл „Делицие музике“ с ръководител Марко Лонгини.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Разкази за мутанта Крум“ от Кръстьо Кръстев

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Документален филм за Иво Димчев и неговите „домашни концерти“ по време на пандемията – разговор от подвижното ни студио
• Шекспир, скорците, росомахите и американското земеделие – литературно-историческа разходка, подготвена специално за „Аларма“ от Надежда Московска
• Разговор с нашия бивш колега Александър Богоявленски – журналист и авиатор или направо журналист-авиатор – как летим и ще летим по време на и след пандемията.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Разговор с диригента Ганчо Ганчев, артистичен директор на Международния майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“ във Варна – варианти за провеждане на 41-ото издание на конкурса през настоящата година
• Интервю с Елица Йорданова, артистичен директор на ежегодния Български фестивал на изкуствата в Канадa (Bulgarian Arts Festival-Canada) – как ще се отбележат 10 години от провеждане на събитието и спомен от участието на Женския камерен хор на Крикор Четинян на фестивала през 2017 година.
• Изпълнения на световноизвестни хорови ансамбли от Европа, Азия и Канада.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30