Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Възпяваме Рей Бредбъри

Снимка: с материали на Pixabay

Драматизацията на знаменитото произведение „Възпявам електрическото тяло“ на големия Рей Бредбъри е извършена от Димитър Димитров, режисьор на радиопостановката е Юрий Статков. В ролите са звезди на българската сцена: Таня Масалитинова, Венета Зюмбюлева, Коста Цонев, Йосиф Сърчаджиев, Васил Димитров, Николай Калчев. Излъчването е и в чест на 75-годишнината на големия български актьор Йосиф Сърчаджиев.

Рей Бредбъри (1920-2012) е сред имената на американската литература, познати по цял свят. Пробивът осъществява със знаменитите „Марсиански хроники“ – цикъл разкази, свързани с темата за усвояването от земляните на планетата Марс, а най-известното му произведение е романът „451° по Фаренхайт“ – това е температурата, на която гори хартията по американската метрична система. „Възпявам електрическото тяло“ е типично за Рей Бредбъри произведение – една лирична, поетична фантастика, в която повече настроението, отколкото екшънът е на преден план. Три деца се сдобиват с бавачка-робот и от това произтичат много размисли за човешкия род и за взаимоотношенията човек-машина, човек-природа, човек-интелект…

Рей Бредбъри е наричан „майстор на фантастиката“, макар той самият да мисли себе си не само като писател-фантаст – пише също стихове, есета, реалистични творби… За „Марсиански хроники казва“: „Като начало, не пиша научна фантастика. Написал съм само една научнофантастична книга, и това е „451° по Фаренхайт“, която е базирана на реалността. Научната фантастика е изобразяване на реалното. Фентъзито е изобразяване на нереалното. Така че „Марсиански хроники“ не са научна фантастика, а фентъзи“. Последният негов разказ – „Кучето с червения шал“, е публикуван през 2010 г. – писателят работи упорито и методично почти до смъртта си. Признава още, че всичко написано от него, е почерпено от детските му години, определя се като „мъж с дете в себе си“. Според личната му митология негова прабаба е една от Салемските вещици – Мери Бредбъри. А че той се е превърнал в мит през ХХ век, говори фактът, че името му носи астероидът с номер 9766. На Луната пък има кратер, кръстен на книгата му „Вино от глухарчета“ – „Кратерът на глухарчето“ (Dandelion Crater).

„Баща ми е Жул Верн. Хърбърт Уелс е мъдрият ми чичо. Едгар Алън По е братовчедът ми с крила на прилеп, когото държим в таванската стаичка. Флаш Гордън и Бък Роджърс са ми братя и приятели. Това е моето потекло. Като се прибави естествено и фактът, че Мери Уолстънкрафт, авторката на „Франкенщайн“, ми е майка“ – казва за „потеклото“ си Рей Бредбъри, а ние бихме добавили, че той е от достоен предостоен наследник на своите знаменити предшественици. 

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ане Франк

Дневникът на Ане Франк

От юли 1942 до август 1944 г. тринайсетгодишната Ане Франк, семейството ѝ и още четирима техни близки прекарват укрити след нацистката окупация в „Задната къща“ – скривалище в центъра на Амстердам. За тези две години никой от осмината обитатели на скривалището не излиза на улицата. Прозорците се отварят само нощем, и то за малко, всички се хранят..

публикувано на 12.01.21 в 17:04

Екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за детска радиопиеса

По повод 50-годишния юбилей на програма „Христо Ботев“ екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за нова оригинална радиопиеса за деца. Пиесите трябва да са непубликувани и неиграни , с големина до 15 стандартни страници . Краен срок на изпращане: 30 юни 2021 г. Резултатите ще бъдат обявени до 1 септември 2021 г. Пиесите..

обновено на 07.01.21 в 09:48
Джеймс Баучер

Поклон пред Джеймс Баучер

Пиесата на Петър Увалиев „Гробът в Рила“, с главен герой Джеймс Баучер може да слушате в неделя, 20 декември, от 16 часа в рубриката „Неделен радиотеатър“ . Постановката е посветена на 100-годишнината от кончината на Джеймс Баучер и 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република Ирландия и България. Ирландецът с българско..

публикувано на 18.12.20 в 11:56

Пиеса за последиците от т.нар. „Възродителен процес"

Пиесата на Силвия Чолева „Името, твоето име“ е по един от разказите ѝ в сборника „Гошко“, излязъл през 2013 година. Това е монолог на една самотна възрастна жена, която си припомня изживяния си вече живот. Припомня си едно момче, в което е била влюбена като млада, но за което не е успяла да се омъжи, тъй като то е заминало внезапно. Тя е преживяла..

публикувано на 04.12.20 в 10:44
Актьорът Валентин Ганев по време на записа във Второ студио на БНР на част от сборника „Спасени думи“ – избрани творби на поети от Рада Александрова.

28 вечери с български поети, избрани от Рада Александрова

Този проект представя поредица от български поети, родени през 40-те и 50-те години на ХХ век. Основна част от живота и творчеството им премина по времето на тоталитаризма. Имената на някои от тях бяха забелязани от тогавашната литературна критика и от четящата публика, а други – не. Трябва да се отбележи, че в групата на поетите, родени през..

публикувано на 30.11.20 в 08:00