Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Възпяваме Рей Бредбъри

Снимка: с материали на Pixabay

Драматизацията на знаменитото произведение „Възпявам електрическото тяло“ на големия Рей Бредбъри е извършена от Димитър Димитров, режисьор на радиопостановката е Юрий Статков. В ролите са звезди на българската сцена: Таня Масалитинова, Венета Зюмбюлева, Коста Цонев, Йосиф Сърчаджиев, Васил Димитров, Николай Калчев. Излъчването е и в чест на 75-годишнината на големия български актьор Йосиф Сърчаджиев.

Рей Бредбъри (1920-2012) е сред имената на американската литература, познати по цял свят. Пробивът осъществява със знаменитите „Марсиански хроники“ – цикъл разкази, свързани с темата за усвояването от земляните на планетата Марс, а най-известното му произведение е романът „451° по Фаренхайт“ – това е температурата, на която гори хартията по американската метрична система. „Възпявам електрическото тяло“ е типично за Рей Бредбъри произведение – една лирична, поетична фантастика, в която повече настроението, отколкото екшънът е на преден план. Три деца се сдобиват с бавачка-робот и от това произтичат много размисли за човешкия род и за взаимоотношенията човек-машина, човек-природа, човек-интелект…

Рей Бредбъри е наричан „майстор на фантастиката“, макар той самият да мисли себе си не само като писател-фантаст – пише също стихове, есета, реалистични творби… За „Марсиански хроники казва“: „Като начало, не пиша научна фантастика. Написал съм само една научнофантастична книга, и това е „451° по Фаренхайт“, която е базирана на реалността. Научната фантастика е изобразяване на реалното. Фентъзито е изобразяване на нереалното. Така че „Марсиански хроники“ не са научна фантастика, а фентъзи“. Последният негов разказ – „Кучето с червения шал“, е публикуван през 2010 г. – писателят работи упорито и методично почти до смъртта си. Признава още, че всичко написано от него, е почерпено от детските му години, определя се като „мъж с дете в себе си“. Според личната му митология негова прабаба е една от Салемските вещици – Мери Бредбъри. А че той се е превърнал в мит през ХХ век, говори фактът, че името му носи астероидът с номер 9766. На Луната пък има кратер, кръстен на книгата му „Вино от глухарчета“ – „Кратерът на глухарчето“ (Dandelion Crater).

„Баща ми е Жул Верн. Хърбърт Уелс е мъдрият ми чичо. Едгар Алън По е братовчедът ми с крила на прилеп, когото държим в таванската стаичка. Флаш Гордън и Бък Роджърс са ми братя и приятели. Това е моето потекло. Като се прибави естествено и фактът, че Мери Уолстънкрафт, авторката на „Франкенщайн“, ми е майка“ – казва за „потеклото“ си Рей Бредбъри, а ние бихме добавили, че той е от достоен предостоен наследник на своите знаменити предшественици. 

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Меланхолия на любовта

Записът на радиоадаптацията е осъществен през 1986 г., тя е дело на Петко Радилов, който е и режисьор на постановката, а преводът от английски език е на Григор Павлов. В ролите ще чуете гласовете на Цветана Манева и Явор Милушев. „Двама на люлката“ е дебютната постановка на родения през 1914 г. американски писател Уилям Гибсън и е поставена на Бродуей..

публикувано на 31.05.20 в 09:00

Картотеката на паметта

Тази неделя (31.05.) във времето за нощен радиотеатър, което започва 30 минути след полунощ, предстои да чуете пиесата „Картотека“ от полския поет и драматург Тадеуш Ружевич. Записът е направен през 1980 г., а зад него стои режисьорският тандем Казимеш Брац и Мими Нанчева. Актьорският състав е прекалено внушителен, за да го изброявам подробно,..

публикувано на 29.05.20 в 10:45
Актьорът Реймънд Бър в ролята на Пери Мейсън от сериала на телевизия CBS, 1961 г.

Няма отдих за Пери Мейсън

Пери Мейсън, адвокатът-детектив, се изявява в тази постановка на Радиотеатъра, реализирана през 1986 г. по драматизацията на Илиана Цветанова-Беновска и режисурата на Магда Мирчева в поредицата „Следа“. Както винаги, Пери е блестящ и успява да разкрие добре замаскирано убийство, което иска да спре построяването на увеселително заведение на брега на..

публикувано на 28.05.20 в 11:45

Пенчо Славейков и неговата „Кървава песен“

Пенчо Славейков е писателят, най-плътно приближил се до Нобеловата награда от всички, пишещи на български език. За жалост, смъртта му в Брунате, Италия (28.V.1912) прави така, че оттогава шансът за „български“ Нобел е все по-мержелеещ се и топящ се в океана на световната литература.  Но ако се беше случило, българската литература, а вероятно..

публикувано на 24.05.20 в 09:15
Участниците в Цариградската конференция. Прави: граф дьо Муи (секретар), барон Хайнрих фон Каличе, лорд Солсбъри, граф Жан-Батист дьо Шодорди. Седнали: граф Луиджи Корти, граф Франсоа дьо Бургоан, сър Хенри Елиът, граф Николай Игнатиев, барон Карл фон Вертер, граф Ференц Зичи.

Безчувственост в Цариград

Априлското въстание е потушено, светът е потресен, общественото мнение възмутено. В такава обстановка започва Цариградската конференция на посланиците на Великите сили в Османската империя, която трябва да реши каква да е съдбата на българските земи, потопени в пожарища и кръв. Тази конференция поставят в центъра на своята пиеса „Дипломати“ двама..

публикувано на 23.05.20 в 09:15