Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Нишков "Принц Датски" с първа самостоятелна фотоизложба

Галерия от черно-бели портретни фотографии с дължина над 110 метра

7
Теодора Нишков
Снимка: Александър Нишков

На ул. "Шипка" 6 фотографката Теодора Нишков "Принц Датски" откри своята първа самостоятелна изложба със заглавие "100 запечатани във времето" (Строители на съвременна България). Тя съдържа 108 черно-бели портретни фотографии и може да бъде видяна до 15-и юли. Със своята работа, правнучката на писателя Димитър Подвързачов Теодора Нишков има за цел създаването на внушителна колекция, носеща визуалната памет за хората, населяващи културния и обществен живот на България и времето, в което живеем. Търсещото душите Око на авторката цели да запечата характера и темперамента у своите персонажи, чрез визуалното изкуство на фотографията.


Серията "Запечатани във времето" (Строители на съвременна България) игнорира противоречивостта на всяка една от фотографираните личности и преследва духа зад погледите на човешкото, на бохемите, харизматиците и мечтателите, визионерите, учителите, писателите, художниците, скулпторите, журналистите, обществениците, пробуждащите.


"Думата "строители" за мен е алегория и е интересно, че хората го приемат много буквално. Според мен, разбира се, че е пределно ясно, че Симеон Радев говори за един тип време, което е безвъзвратно изгубено. Идеята на изложбата е събирането на хора със силен фокус и, все пак – посветеност, хора с личен център, който е камък в градежа, сериозно тежащ на своето си място. В по-голямата си част, това са хора, които трудно се огъват, трудно се поддават на деструктивните неща, които ни предлага времето, в което живеем – страх, омраза, разделение. Изложбата представя всякакви хора, различни хора. Този фотографски цикъл е реверанс към човешкото, към строежа на Личността." – сподели фотографката.

Георги Лозанов и Теодора Нишков
Това е един фотографски цикъл, който е работен в изключителен мащаб, не само тъй като е планиран като доживотна работа, но и защото първата му част се разгръща като портрети с дължина над 110 метра.

Надя Атанасова гостува във фотоателието на Теодора Нишков, която в интервюто за "Артефир" разказа историята на този фотографски цикъл и какво е взела от своя прадядо писателя Димитър Подвързачов.

Чуйте интервюто в звуковия файл.


Снимки: Теодора Нишков, Александър Нишков, Виктор Байчев

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Узунов с лекция за научнофантастични и фентъзи светове

Как да създаваме увлекателни научнофантастични и фентъзи светове, пита актьорът Димитър Узунов с предстоящата лекция, която ще представи в Клуба за естетическо възпитание на артиста този четвъртък в 18.30. Седем от десетте най-касови филми на всички времена принадлежат към жанровете научна фантастика и фентъзи. Изключителната им популярност се..

публикувано на 23.01.23 в 17:31

На Аполония 30 години по-късно

Преди 30 години в началото на септември 1989 година четирима млади и неизвестни още поети, единият от които с китара, правят литературно четене на „Аполония“ , което се помни и до днес. Днес те не са толкова млади и са едни от най-добрите български поети. Ани Илков, Владимир Левчев, Борис Роканов и Ангел Ангелов-Джендема със своята китара (както пише..

публикувано на 04.09.19 в 14:40