Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цитаделата като стихийно въвличане

Тази продукция на БНР е осъществена с многобройна група актьорски гласове, а също така с гласовете на многобройна група неактьорски гласове на водещи, журналисти, певци, музиканти, преводачи, приятели на участниците в творческия екип, говорещи на различни матерни езици, а също така и самите участници в творческия екип. 

Смесването на актьорски и документални гласове е част от замисъла да се направи аудио, което събира в стихийно стремително цяло фикция и документалистика. Фикцията трябва да е непринудена, а документалистиката – убедително мистифицирана. Общото за всички тези удивителни гласове е обстоятелството, че текстовете на епизодите в Цитаделата се създаваха за вече избрания глас. 

Кастингът беше предварителна, а не логически следваща процедура. В правенето на Цитаделата участват Владимир Пенев, Атанас Атанасов, Мариус Куркински, Жорета Николова, Таня Шахова, Светлана Янчева, Йосиф Шамли, Деляна Хаджиянкова, Десислава Стойчева и Ясен Атанасов,  Димитрина Величкова, Кая Борисова, Кристина Молнар, Жан Шарл Брусие, Лора Елизабет Джош Марков, Вячеслав Парапанов, Никола Мутафов, Клеменс Петер Ханзе, Мая Стефанова, Чавдар Монов, Пламен Захов, Вяра Табакова, Мартичка Божилова, Явор Дачков, Красимир Куцупаров, Игнат Димитров, хор и оркестър, соло сопрано Илиана Селимска и авторите.

Още в първите секунди на Цитаделата звучи гласът на композитора Асен Аврамов като глас на човека, който вдига телефона след позвъняване, а тежкото заплашително дишане по телефона на безмълвния телефонен събеседник е на режисьора Явор Гърдев.

Заедно с тях работиха Силвия Гочева, Живко Марев, Срацимир Димитров, Явор Димитров, Мишел Нахабедян, Благомир Алексиев, Димитър Михайлов, Димитър Василев, Николай Николов и Калин Николов.

Цитаделата е създадена през 2001 като копродукция на БНР, Triumviratus Art Group и Ars Digital. Цитаделата е изненадваща, непредвидима и смислово многопластова провокация. Цитаделата е метафора на индивидуалния свят, стихийно въвлечен в глобалния.

"Ние и така сме ужасяващо вътре, въвлечени, стихийно включени; премачкани и получили нова непозната плът са сякаш телата ни", Михаил Неделчев. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Меланхолия на любовта

Записът на радиоадаптацията е осъществен през 1986 г., тя е дело на Петко Радилов, който е и режисьор на постановката, а преводът от английски език е на Григор Павлов. В ролите ще чуете гласовете на Цветана Манева и Явор Милушев. „Двама на люлката“ е дебютната постановка на родения през 1914 г. американски писател Уилям Гибсън и е поставена на Бродуей..

публикувано на 31.05.20 в 09:00

Картотеката на паметта

Тази неделя (31.05.) във времето за нощен радиотеатър, което започва 30 минути след полунощ, предстои да чуете пиесата „Картотека“ от полския поет и драматург Тадеуш Ружевич. Записът е направен през 1980 г., а зад него стои режисьорският тандем Казимеш Брац и Мими Нанчева. Актьорският състав е прекалено внушителен, за да го изброявам подробно,..

публикувано на 29.05.20 в 10:45
Актьорът Реймънд Бър в ролята на Пери Мейсън от сериала на телевизия CBS, 1961 г.

Няма отдих за Пери Мейсън

Пери Мейсън, адвокатът-детектив, се изявява в тази постановка на Радиотеатъра, реализирана през 1986 г. по драматизацията на Илиана Цветанова-Беновска и режисурата на Магда Мирчева в поредицата „Следа“. Както винаги, Пери е блестящ и успява да разкрие добре замаскирано убийство, което иска да спре построяването на увеселително заведение на брега на..

публикувано на 28.05.20 в 11:45

Пенчо Славейков и неговата „Кървава песен“

Пенчо Славейков е писателят, най-плътно приближил се до Нобеловата награда от всички, пишещи на български език. За жалост, смъртта му в Брунате, Италия (28.V.1912) прави така, че оттогава шансът за „български“ Нобел е все по-мержелеещ се и топящ се в океана на световната литература.  Но ако се беше случило, българската литература, а вероятно..

публикувано на 24.05.20 в 09:15
Участниците в Цариградската конференция. Прави: граф дьо Муи (секретар), барон Хайнрих фон Каличе, лорд Солсбъри, граф Жан-Батист дьо Шодорди. Седнали: граф Луиджи Корти, граф Франсоа дьо Бургоан, сър Хенри Елиът, граф Николай Игнатиев, барон Карл фон Вертер, граф Ференц Зичи.

Безчувственост в Цариград

Априлското въстание е потушено, светът е потресен, общественото мнение възмутено. В такава обстановка започва Цариградската конференция на посланиците на Великите сили в Османската империя, която трябва да реши каква да е съдбата на българските земи, потопени в пожарища и кръв. Тази конференция поставят в центъра на своята пиеса „Дипломати“ двама..

публикувано на 23.05.20 в 09:15