Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цитаделата като стихийно въвличане

Тази продукция на БНР е осъществена с многобройна група актьорски гласове, а също така с гласовете на многобройна група неактьорски гласове на водещи, журналисти, певци, музиканти, преводачи, приятели на участниците в творческия екип, говорещи на различни матерни езици, а също така и самите участници в творческия екип. 

Смесването на актьорски и документални гласове е част от замисъла да се направи аудио, което събира в стихийно стремително цяло фикция и документалистика. Фикцията трябва да е непринудена, а документалистиката – убедително мистифицирана. Общото за всички тези удивителни гласове е обстоятелството, че текстовете на епизодите в Цитаделата се създаваха за вече избрания глас. 

Кастингът беше предварителна, а не логически следваща процедура. В правенето на Цитаделата участват Владимир Пенев, Атанас Атанасов, Мариус Куркински, Жорета Николова, Таня Шахова, Светлана Янчева, Йосиф Шамли, Деляна Хаджиянкова, Десислава Стойчева и Ясен Атанасов,  Димитрина Величкова, Кая Борисова, Кристина Молнар, Жан Шарл Брусие, Лора Елизабет Джош Марков, Вячеслав Парапанов, Никола Мутафов, Клеменс Петер Ханзе, Мая Стефанова, Чавдар Монов, Пламен Захов, Вяра Табакова, Мартичка Божилова, Явор Дачков, Красимир Куцупаров, Игнат Димитров, хор и оркестър, соло сопрано Илиана Селимска и авторите.

Още в първите секунди на Цитаделата звучи гласът на композитора Асен Аврамов като глас на човека, който вдига телефона след позвъняване, а тежкото заплашително дишане по телефона на безмълвния телефонен събеседник е на режисьора Явор Гърдев.

Заедно с тях работиха Силвия Гочева, Живко Марев, Срацимир Димитров, Явор Димитров, Мишел Нахабедян, Благомир Алексиев, Димитър Михайлов, Димитър Василев, Николай Николов и Калин Николов.

Цитаделата е създадена през 2001 като копродукция на БНР, Triumviratus Art Group и Ars Digital. Цитаделата е изненадваща, непредвидима и смислово многопластова провокация. Цитаделата е метафора на индивидуалния свят, стихийно въвлечен в глобалния.

"Ние и така сме ужасяващо вътре, въвлечени, стихийно включени; премачкани и получили нова непозната плът са сякаш телата ни", Михаил Неделчев. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ане Франк

Дневникът на Ане Франк

От юли 1942 до август 1944 г. тринайсетгодишната Ане Франк, семейството ѝ и още четирима техни близки прекарват укрити след нацистката окупация в „Задната къща“ – скривалище в центъра на Амстердам. За тези две години никой от осмината обитатели на скривалището не излиза на улицата. Прозорците се отварят само нощем, и то за малко, всички се хранят..

публикувано на 12.01.21 в 17:04

Екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за детска радиопиеса

По повод 50-годишния юбилей на програма „Христо Ботев“ екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за нова оригинална радиопиеса за деца. Пиесите трябва да са непубликувани и неиграни , с големина до 15 стандартни страници . Краен срок на изпращане: 30 юни 2021 г. Резултатите ще бъдат обявени до 1 септември 2021 г. Пиесите..

обновено на 07.01.21 в 09:48
Джеймс Баучер

Поклон пред Джеймс Баучер

Пиесата на Петър Увалиев „Гробът в Рила“, с главен герой Джеймс Баучер може да слушате в неделя, 20 декември, от 16 часа в рубриката „Неделен радиотеатър“ . Постановката е посветена на 100-годишнината от кончината на Джеймс Баучер и 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република Ирландия и България. Ирландецът с българско..

публикувано на 18.12.20 в 11:56

Пиеса за последиците от т.нар. „Възродителен процес"

Пиесата на Силвия Чолева „Името, твоето име“ е по един от разказите ѝ в сборника „Гошко“, излязъл през 2013 година. Това е монолог на една самотна възрастна жена, която си припомня изживяния си вече живот. Припомня си едно момче, в което е била влюбена като млада, но за което не е успяла да се омъжи, тъй като то е заминало внезапно. Тя е преживяла..

публикувано на 04.12.20 в 10:44
Актьорът Валентин Ганев по време на записа във Второ студио на БНР на част от сборника „Спасени думи“ – избрани творби на поети от Рада Александрова.

28 вечери с български поети, избрани от Рада Александрова

Този проект представя поредица от български поети, родени през 40-те и 50-те години на ХХ век. Основна част от живота и творчеството им премина по времето на тоталитаризма. Имената на някои от тях бяха забелязани от тогавашната литературна критика и от четящата публика, а други – не. Трябва да се отбележи, че в групата на поетите, родени през..

публикувано на 30.11.20 в 08:00